Enerji Üssü Konya’ya MEDAŞ ve SEDAŞ’tan Çağrı Merkezi Yatırımı

Ekim ayı süresince devam eden çağrı merkezi açılışları Kasım ayının sonuna kadar devam edecek. Toplam 9 ilde gerçekleştirilecek olan çağrı merkezi açılışlarının 4’üncüsü Konya’da Meram EDAŞ ve Sakarya EDAŞ tarafından gerçekleştirildi. Açılan yeni çağrı merkezleriyle Meram EDAŞ’ın çağrı merkezi çalışan sayısı ek 109 kişilik istihdamla 150 kişiye ulaşırken, SEDAŞ’ın müşteri temsilcisi sayısı ilave 76 kişilik istihdamla 125 kişiye ulaştı.

Meram EDAŞ ile Sakarya EDAŞ’ın Konya’daki çağrı merkezleri açılış töreni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, TEDAŞ Genel Müdürü Halil İbrahim Leventoğlu, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Alarko Holding Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu ve SEDAŞ İcra Kurulu Başkanı Bekir Sami Güven’in katılımıyla gerçekleştirildi.

Meram EDAŞ ile Sakarya EDAŞ’ın Konya’daki çağrı merkezleri açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, elektrik dağıtımında açılacak 9 çağrı merkezinden 4’üncüsünün hizmete girdiğini ve bundan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. Kasım ayı bitmeden 9 çağrı merkezinin açılışının tamamlanacağını ifade eden Albayrak, böylece Bakanlık bünyesindeki hedeflerinden küçük ama önemli bir adımı daha tamamlamış olacaklarını aktardı.

Türkiye'nin büyümesini devam ettirmek ve tüketici memnuniyeti noktasında çıtayı yukarı taşımak zorunda olduğunu vurgulayan Albayrak, AK Parti iktidarının çıtayı her zaman yukarı taşıdığına işaret ederek, "Yeni bir dönemdeyiz ve bu süreci daha yukarı taşımak için büyük bir yük yüklendiğimizin farkındayız. Bu çerçevede millet odaklı hizmet siyasetine devam edeceğiz. Konya ve Türkiye için önemli bir açıklamayı Karapınar'da yaparak kritik bir adımın başlangıcına şahit olduk. Türkiye, büyümek zorunda. Bu çerçevede biz enerjinin her alanında çok önemli adımlar atıyoruz. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde, bu yıl sonu itibarıyla özellikle doğalgaz alanında önemli yatırımlarla birlikte Türkiye'nin çok büyük projeleri hayata geçireceği bir döneme şahitlik edeceğiz” dedi.

Yatırım bütçesini 18 milyar liraya çıkardık

Yakın dönemde teknik konularda çalışmak üzere yaklaşık 5 bin kişilik yeni bir istihdam kapasitesinin sağlanacağını kaydeden Albayrak, yapılacak yatırımları her zaman takip edeceklerinin altını çizerek şöyle konuştu:

"Önümüzdeki 5 yıllık planda göreceğiz ki, sektördeki eksiklerin birçoğunu çözmüş olacağız. 2011-2016 döneminde 8,8 milyar liralık bir yatırımdan bahsediyoruz, 2016-2020 döneminde bu yatırım bütçesini 18 milyar liraya çıkardık. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) ana omurga sisteminde yaklaşık bir o kadar yatırımı da biz yapacağız. Kesintisiz ve kaliteli enerjiyi sağlamaya devam edeceğiz. Türkiye'nin her sektörde mükemmellik kalite ödülü standartlarını kurumsallaşma adına sağlaması için de bir önem ifade ediyor. Kamusuyla özeliyle bir Türkiye markasını yukarı taşımak zorundayız, marka ne kadar değerlenirse tüm Türkiye o kadar değerlenir."

“Enerji merkezi Türkiye”

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız,Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen 23’üncü Dünya Enerji Kongresi'nde yapılan anlaşmalarla Türkiye'nin enerji alanında çok önemli bir aktör olduğuna dikkat çekti. Küresel gündemde ve Türkiye'nin de yer aldığı bölgede en önemli gündemin enerji olduğunu ifade eden Altunyaldız, şunları söyledi:

“Türkiye son 13 yılda ortalama yüzde 5 büyüdü. Türkiye OECD ülkeleri arasında Çin'den sonra dünyanın en fazla enerji talebi olan ülkesi galine geldi. Bu noktada Türkiye sürdürülebilir enerji, enerji güvenliği gibi konulardaki çalışmaları hızlandırdı. Son yıllarda yaptığı anlaşmalarla Türkiye, enerji güvenliğinin sağlanmasının yanı sıra ülkenin enerji merkezi ve ticaret merkezi olduğunu da açık bir şekilde ortaya koydu."

“Elektrik piyasasında kaliteli hizmet asla ikinci plana itilemez”

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği’nin (ERRA) 15’inci Enerji Yatırım ve Düzenleme Konferansı’na katıldıklarını hatırlatarak orada yaptıkları görüşmelerde sıkça duydukları bir gerçeği yeniden gözleme fırsatı bulduklarını dile getirdi. Türkiye’nin enerji dünyasındaki rolünün her geçen gün daha da güçlendiğine işaret eden Yılmaz, "Türkiye bölgesel enerji politikaları açısından artık sözü daha fazla dinlenen bir ülke konumuna ulaştı. Bu gerçek, tüm görüşmelerimizde muhataplarımız tarafından bize ifade ediliyor. Bu durum, kurum olarak bizi daha fazla çalışmaya motive ediyor. Türkiye’nin kısa sürede aldığı bu mesafe sektörde yer alan her oyuncunun, her yöneticinin sorumluluğunu daha da artırmaktadır. Enerjide bölgesel bir aktör olma yolunda ilerleyen Türkiye’nin kendi piyasalarındaki enerji sorunlarını da asgari düzeye indirmesi gerekmektedir. Özellikle müşteri memnuniyeti konusunda da Avrupa standartlarının üzerine çıkmamamız için herhangi bir neden yoktur" dedi.

Tüketicinin asıl patron olduğu elektrik piyasasında kaliteli hizmetin asla ikinci plana itilemeyeceğinin altını çizen Yılmaz, bu yüzden EPDK olarak çağrı merkezlerine büyük önem verdiklerini dile getirerek şöyle konuştu:

"Vatandaşlarımızın bu çağrı merkezlerini aradıklarında 45 saniye içerisinde karşılarında bir muhatap bulmalarını zorunlu kıldık. Unutulmamalıdır ki EPDK tüketici odaklı bir kurumdur. Kurum olarak asli görevimiz, elektrik enerjisinin kesintisiz, kaliteli ve ekonomik olarak tüketicilere temin edilmesi için düzenleme ve denetim yapmaktır. Tüm dağıtım şirketlerinin çağrı merkezleri ile ilgili belirlenen kriterlere uygun çalışmalarını bekliyoruz. Hatta belirlediğimiz kriterlerden daha üstün performans sergileyerek müşteri memnuniyeti konusunda birbirleri ile rekabet içerisinde olmalarını bekliyoruz. Tüketicilerimiz memnun oldukça, onu memnun eden şirketler kazanacak. Tüketicilerimiz mağdur oldukça ya da üzüldükçe onları üzen şirketler de üzülecek ve kaybedecektir."

“Çağrı merkezi 150 kişiye istihdam sağlayacak”

Alarko Holding Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu, Cengiz Holding ve Alarko Holding iş birliğiyle Meram Elektrik Dağıtım AŞ'yi (MEDAŞ) 2009 yılında devraldıklarını belirtti. Yavrucu, devir öncesinde 2010 -2015 yılları arasında 703 milyon lira yatırım yaptıklarını, 2016-2020 yıllar arasında da planlanan yatırım tutarının 1,3 milyar lira olduğunu, bu yatırımın 258 milyon lirasını bu yıl bitmeden tamamlayacaklarını söyledi.  Açılan merkezde elektrik dağıtımındaki 3 bin personeli ile yaklaşık 4,5 milyon aboneye elektrik dağıtım hizmeti verileceğini kaydeden Yavrucu, "Geçen 6 yılda MEDAŞ’ı yeniden organize ederek, genç ve oldukça dinamik olan kadromuzun eğitimine büyük önem verdik. 'Müşteri velinimetimizdir' sözünün karşılığının ancak yetişmiş insan gücüyle yerine getirilebileceğine yürekten inanıyoruz. Devir öncesinde yani 2009 yılında yapılan tüm yatırım tutarı 36 milyon lirayken, 2010-2015 yılları arasında 703 milyon lira yatırım yaptık. 2016-2020 yıllar arasında da planladığımız yatırım tutarı 1,3 milyar liradır. Bunun 258 milyon lirasını bu yıl yapmış olacağız” dedi.

Yavrucu, Sakarya EDAŞ'ın Konya'da istihdam sağlayacak diğer çağrı merkeziyle birlikte açılan MEDAŞ'ın vereceği hizmete ilişkin Yavrucu “500 bin çağrının karşılanması için gerekli alt yapının oluşturulduğu merkez, 150 kişiye istihdam sağlayacak” bilgisini verdi.