“Serbest Tüketici Uygulamalarına Dağıtım Şirketleri Müdahale Etmez”

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği – ELDER Genel Sekreteri Uğur Yüksel, düşük maliyetli elektrik tüketiminin hedeflendiği serbest tüketici uygulamasında başvuru, anlaşma gibi tüm işlemlerden elektrik tedarik şirketlerinin sorumlu olduğunu ifade etti. Tedarik şirketleri ile dağıtım şirketlerinin mevzuat gereği ayrıldığını hatırlatan Yüksel, “Kamuoyunda bu ayrım halen yapılamamaktadır. Elektrik satışı gerçekleştirmeyen dağıtım şirketlerinin bu süreçte herhangi bir müdahalesi söz konusu değildir” dedi.

ELDER Genel Sekreteri Uğur Yüksel, bugün Türkiye’de serbest tüketici sayısının 2,5 milyonu aştığına dikkat çekti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yılbaşında yaptığı açıklama ile serbest tüketici limitini yıllık 2400kWh olarak belirlediğini hatırlatan Yüksel, “Aylık ortalama 82 TL elektrik faturası ödeyen tüketiciler serbest tüketici sınıfına giriyor. Serbest tüketiciler farklı elektrik tedarikçilerinden daha ucuz fiyatlarla elektrik kullanabiliyor. Nasıl alışverişi dilediğiniz marketten yapabiliyorsanız, nasıl cep telefonu şirketinizi değiştirebiliyorsanız elektrik aldığınız şirketi de değiştirebiliyorsunuz. Eğer elektrik faturanız ortalamada ayda 82TL ve üstünde geliyorsa siz de elektriğinizi seçtiğiniz bir şirketten anlaştığınız bir fiyattan alabilirsiniz. Bu uygulama ile daha düşük maliyetli elektrik tüketimi ve tüketicilerin maksimum fayda sağlaması hedefleniyor” dedi.

Tüketiciler haklarını çok iyi bilmeli

EPDK tarafından yapılan “Kurumumuzun Web Sayfasını incelemeden serbest tüketici sözleşmesi imzalamayın” uyarısını hatırlatan Yüksel, serbest tüketicilerin sözleşme imzalamadan önce haklarını öğrenmelerinin önemine vurgu yaptı. Yüksel, tüketicilerin elektrik piyasasındaki haklarını başta EPDK’nın web sitesi olmak üzere ELDER’in hazırladığı ve www.ehbi.info adresinden ulaşılabilen ‘Tüketicinin El Kitabı’ndan da öğrenebileceğini ifade etti.

Tüketicinin El Kitabı'na buradan ulaşabilir ve indirebilirsiniz.

Tedarik ve dağıtım faaliyetleri mevzuatla ayrıldı

Yüksel, kamuoyunda elektrik dağıtım şirketiyle elektrik tedarik şirketlerinin sıkça karıştırıldığına işaret ederek şunları söyledi:

“Mevzuat gereği elektrik dağıtım şirketleri ile elektrik tedarik şirketleri görevleri bakımından ayrılmışlardır ve tamamen farklı yapılardır. Kamuoyunda bu ayrım halen yapılamamaktadır. Elektrik dağıtım şirketleri elektrik satamazlar; sadece elektriği evlere ve işyerlerine ulaştıran şebekenin bakımı ve işletmesinden sorumlulardır. Elektrik enerjisinin satışını gerçekleştiren şirketler ise elektrik tedarik şirketleridir. Dolayısıyla serbest tüketici olmak için başvuru yapılacak olan ve anlaşma imzalanacak olan şirketler tedarik şirketleridir; bu süreçte yapılan tüm işlemlerden tedarikçiler sorumludur. Serbest tüketicilerin tedarikçilerini değiştirmeleri sürecinde dağıtım şirketlerinin herhangi bir müdahalede bulunması söz konusu değildir” dedi.