" Yatırımlar Artıyor, Odak Noktamız Tüketici "

* ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen ile ELDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve GAZBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, özel oturumda önemli değerlendirmelerde bulundular.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği – ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, elektrik dağıtım sektörünün özelleştirilmesi ile birlikte yatırım miktarlarının arttığını, bugün yıllık ortalama 4-4,5 milyar TL’lik yatırımların söz konusu olduğunu söyledi.

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, 23. Uluslararası Enerji, Çevre Fuarı ve Konferansı’nda (ICCI 2017)MÜSİAD ve TÜSİAD özel oturumunda yaptığı konuşmada elektrik dağıtım sektörünün gelişimi ve hedeflerine ilişkin bilgi verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan “Milli Enerji Stratejisi” vizyonu ile birlikte Türkiye’nin arz güvenliği sorunu kalmadığını belirten Serhat Çeçen, şunları söyledi:

“Dünyada enerji tüketiminin artmasıyla elektrik piyasalarının yeniden düzenlenmesi, yeni bir mimari söz konusu. Yeni bir sayfa oluşturuyoruz. Bizler bu işi yapılandırırken birinci jenerasyondayız. Bu özelleştirmeler, yeniden yapılandırmalar, mevzuat değişiklikleri geleceğimizi inşa ediyor. Burada en odak nokta tüketici. Dağıtım sektörünün özelleşmesiyle birlikte en şeffaf, kesintisiz ve çabuk hizmeti verebilmek için de gerekli yatırımlar, atılımlar ve sürdürülebilir bir çevre politikası da en ön planda yer alıyor."

“ÖNGÖRÜLEBİLİR BİR PİYASAYA İHTİYACIMIZ VAR”

“Bizler, dağıtım şirketleri olarak son 5 yıldır 40 milyon aboneye, 80 milyon vatandaşa hizmet ediyoruz. Önümüzdeki 3-4 senelik dönem, elektrik arzındaki yatırımların ilerlemesi ile bizlerin de en kaliteli hizmeti götürmek için yapacağımız altyapı yatırımlarının tamamlanması gereken bir dönem olacak.

Bugünlere gelindiğinde özelleştirmelerle birlikte elektrik dağıtım sektörü olarak devletimize 13 milyar dolarlık bir ödeme yaptık. Sektörümüzde bu yatırımları yaparken, bir yandan da kaliteyi arttırarak devam ettirmek için de finansal sürdürülebilirliğe de ihtiyacımız var.  Öngörülebilir bir piyasaya sahip olmamız gerekiyor. Bunun için de otoriteyle uyumlu bir çalışma içindeyiz.”

“KAÇAK ELEKTRİK AZALACAK”

“Özeleştirmedeki ana amaç kamu yatırım yükümlülüğünden kurtulacak ve yatırımların artacağı bir modeldi. Bir yandan tüketim artarken müşteri memnuniyetini de yakalamamız gerekiyor. Yatırım miktarları arttı, bugün yıllık ortalama 4-4,5 milyar liralık yatırımlar söz konusu. Bir çok bölgemiz kesintisiz ve kaliteli hizmet üretiyor.  Neredeyse, tüm dağıtım bölgelerimizde teknolojik yatırımlar da gerçekleşiyor. Bunu tüketicimizin memnuniyeti için gerçekleştirdik.

Özel sektörle birlikte kadın çalışan oranını da artırma gibi bir politika devam ediyor. Bugüne gelindiğinde, kayıp kaçak oranları bugün yüzde 15'lerin altına indi. Kayıp kaçak oranının yüksek olduğu bölgeler çıkarıldığında Türkiye yüzde 8 olan OECD ortalamasını yakaladı. Önümüzdeki dönem dağıtım şirketlerinin kaçak enerjiyle en yoğun mücadele edeceği bir dönem olacak. 2020 yılı ise istenilen hedeflere ulaştığımız bir yıl olacak.”