SEKTÖRDEN HABERLER
Yer Altı Doğal Gaz Depolarımızın 4'te 3'ünü Doldurduk

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, dünyadaki gaz tedarik sıkıntısından etkilenmemek için adımlarını attıklarını belirterek, yer altı doğal gaz depolarının 4'te 3'ünü doldurduklarını, gelecek haftalarda tamamını doldurmuş olacaklarını söyledi.

Bakan Fatih Dönmez, Denizli'de otelde gerçekleştirilen Enerji Kentleri Birliği 2021 Yılı Olağan Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, daha önce sadece jeotermal enerjiye odaklanan Enerji Kentleri Birliği'nin isim değişikliğiyle faaliyet alanına güneş, rüzgar, biyokütle gibi kaynakları da aldığını dile getirerek, yenilenebilir enerjiyi daha bütüncül şekilde ele alan bu adım için belediye başkanı ve birlik yöneticilerini tebrik etti.

Yenilenebilir enerjinin son zamanlarda gündemde daha fazla yer edindiğini belirten Dönmez, dünyanın bir enerji darboğazından geçtiğini, enerji fiyatlarının son bir yılda yüzde 200-300'lere varan oranlarda arttığını, yerli ve milli kaynakların yaşanan bu şok dalgasına karşı paratoner görevi üstlendiğini kaydetti.

Uluslararası piyasalarda enerji fiyatlarında ralli yaşanırken bunun etkisini en az derecede hissedenlerin yerli ve milli kaynaklara daha fazla yaslanan ülkeler olacağına dikkati çeken Dönmez, Türkiye'nin bu konuda son zamanlarda çok büyük mesafe kat ettiğini vurguladı. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı kurulu gücün yüzde 53 seviyelerine ulaştığını anlatan Dönmez, "Bu oran son 19 yılda 4,5 kat artış gösterdi. Diğer yerli kaynaklarla birlikte yerli ve yenilenebilir enerjiye dayalı kurulu gücümüz yüzde 65 seviyelerinde" ifadelerini kullandı.

Yenilenebilir enerji alanında belediyelerle ortaklaşa Avrupa Birliği destekli 3 IPA projesi yürüttüklerini, Denizli, Malatya, Şanlıurfa, Hatay, Kahramanmaraş ve Trabzon büyükşehir belediyeleri ile toplam 7,6 MW’lık 5 güneş enerjisi ve bir hidroelektrik santralin kurulumunu tamamladıklarını bildiren Dönmez, Adıyaman, Isparta ve Sivas belediyeleriyle de 2,9 MW’lık lisanssız güneş santralleri kuracaklarını, teknik hazırlıkların tamamlandığı bilgisini paylaştı.

Üreten bir tüketici olan hatta ürettiği enerjiyi depolayan yerel yönetimlerin tüm Türkiye'ye yayılmasını arzu ettiklerini söyleyen Bakan Dönmez, birliğe üye 150 belediyenin toplam yenilenebilir enerji yatırımının 170 MW’yi geçtiğini, bu kentlerde 102 bin 908 konut ile 1124 dönüm seranın ısıtılmasının da jeotermal enerjiyle karşılandığını ifade etti.

Belediyelerin imar planlarını hazırlarken kentte hangi kaynaktan ısıtma sağlanacağına karar vermesi gerektiğine işaret eden Bakan Dönmez, yerli ve yenilenebilir enerjide her bir puanlık artışının yaklaşık 250 milyon dolarlık enerji ithalatını önlediğini vurguladı.

Yerel yönetimlere enerji üretiminde sağlanan kolaylık ve desteklere de değinen Bakan Dönmez, enerji konusunda verimlilik ve tasarrufun yeni yatırımlardan daha fazla fayda sağladığını söyledi.

Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında yürüttükleri faaliyetlerle 1 milyar 117 milyon dolarlık tasarruf sağladıklarını bildiren Dönmez, "Sadece 2020 yılında elde ettiğimiz tasarrufun mali karşılığı 158 milyon dolar oldu. Çok basit davranış ve tutum değişiklikleriyle yüzde 10 ile 20 arası bir tasarruf etme imkanımız var. Sırf elektrik enerjisinde yüzde 1 daha az kullanmış olsak 250 milyon dolar tasarruf etmiş oluyoruz. Isıtma sistemlerimizi 1 derece kıssak, 23 derece yerine 22 dereceye getirsek ülke olarak 1 milyar metreküp doğal gaz tasarruf etmiş oluyoruz. Enerji verimliliğinin sadece ekonomiye, bütçemize katkısı yok, çevremizi de korumuş olacağız” ifadelerini kullandı.

Belediyeler açısından enerji tasarrufu adımlarında henüz istenilen yolun kat edilemediğini, elde edilen tasarrufun yüzde 1'in altında olduğuna dikkati çeken Dönmez, şöyle konuştu:

"Belediyelerimiz açısından söylüyorum, bu yetmez. Bu konu neden önemli çünkü Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kamu binaları için 2023 sonuna kadar yüzde 15 tasarruf hedefi tanımlandı. Bu, herkes için geçerli, benim bakanlığım için de belediyeler için de geçerli. Bu hedefe ulaşmak için kurumlarımızın ivedilikle enerji verimliliği dönüşümlerini gerçekleştirmeleri gerekiyor. Bakanlık olarak bizler bu konuda her türlü teknik destek ve danışmanlık vermek için elimizden geleni yapmaya hazırız."

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla enerji üzerine spekülasyonların ortaya atılmaya başlandığını kaydeden Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle de milli kuruluşlarımız Türkiye Petrolleri ve BOTAŞ'ın satılacağına dair bazı iddialar ortaya atıldı. Daha önce ifade ettik, bugün burada bir kez daha tekrarlayalım: Ne Türkiye Petrolleri ne de BOTAŞ’ın satılmasına yönelik gündemimizde herhangi bir şey söz konusu değildir. Yaklaşan kış öncesi böyle mesnetsiz iddiaları ortaya atarak sanki enerji yönetiminde bir kriz varmış havası yaratılmak istendiğini biliyoruz. Dünyadaki gaz tedarik sıkıntısının bizleri etkilememesi için adımlarımızı attık, atmaya devam ediyoruz. Azerbaycan ile gaz temini için el sıkıştık. Rusya Devlet Başkanı Putin, Sayın Cumhurbaşkanımız ile görüşmesinde ilave gaz arzında herhangi bir sıkıntı olmayacağını belirtti. Yine farklı kaynaklardan da gaz temini için görüşmelerimiz sürüyor. Yer altı doğal gaz depolarımızın 4’te 3’ünü doldurduk. İnşallah önümüzdeki haftalarda da tamamını doldurmuş olacağız. Teknik altyapı noktasında güçlü bir durumdayız. Uluslararası boru hatları, yer altı doğal gaz, LNG ve FSRU tesisleri gibi sistemi ciddi oranda rahatlatan, besleyen kaynaklara sahibiz. İnşallah herhangi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmadan bu dönemi de atlatacağız, buna inanıyorum."

Kaynak: AA

EPİAŞ Genel Müdürü, EUROPEX Yönetim Kurulu Üyesi Oldu

EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, Avrupa Enerji Borsaları Birliği (EUROPEX) yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Türkoğlu Avrupa’daki enerji borsaları ile uyum içinde çalıştıklarının altını çizerek, şu ifadeleri kullandı:

“2016 yılından bu yana üyesi olduğumuz EUROPEX’in yönetim kurulu üyeliğine seçilmiş olmaktan dolayı, Türkiye’nin enerji borsası EPİAŞ’ın genel müdürü olarak büyük mutluluk duydum. Şirketimiz, Avrupa’daki enerji borsalarıyla uyum halinde çalışmakta ve fikir alışverişinde bulunmakta. EPİAŞ, işlettiği piyasaları etkin, şeffaf ve sürdürülebilir şekilde işletmesinin yanı sıra küresel ölçekte referans alınan bir enerji borsası olma vizyonunu gerçekleştirmek için de tüm enerjisiyle çalışmakta. Bu gelişmeler bize vizyonumuza bir adım daha yaklaştığımızı gösteriyor. Yönetim kurulu başkanlığına yeniden seçilen Pieter Schuurs ve yönetim kurulu üyelerini tebrik ediyor, iş birliklerimizin devam etmesini diliyorum.”

Çevrim içi yapılan genel kurul toplantısında ICE Endex Başkanı Pieter Schuurs yönetim kurulu başkanlığına, Borzen Piyasa Operasyonları Direktörü Borut Rajer, EPEX SPOT Piyasa Operasyonları Başkanı (COO) Jonas Törnquist, TGE Yönetim Kurulu Başkanı Piotr Zawistowski yönetim kurulu üyeliğine yeniden seçilirken EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu ve GME Başkanı ve CEO’su Andrea Péruzy EUROPEX yönetim kurulu üyeliğine ilk defa seçildi.

Kaynak: ENERJİ PORTALI

2022 Son Kaynak Tedarik Tarifesi Miktarı Belirlendi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), serbest tüketici niteliğine sahip olduğu halde elektrik enerjisini ikili anlaşmalar ile temin etmeyen tüketicilere 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren uygulayacağı son kaynak tedarikinde tüketim miktarlarını belirledi. Buna göre 2022 yılı için mesken tüketici grubunda son kaynak tedarikinde tüketim miktarı değişmedi ve 50 milyon kWh/yıl olarak kaldı. Tarımsal sulamada da bir değişiklik olmadı ve 7 milyon kWh/yıl olarak belirlendi. Diğer tüketici gruplarında ise son kaynak tedariki tüketim miktarı 7 milyon kWh/yıl’dan, 3 milyon kWh/yıl’a düşürüldü.

Tarife tüketicileri yüksek tüketimli tüketiciler ve düşük tüketimli tüketiciler olarak ayırıyor. EPDK, bu grupları belirleyen tüketim miktarını piyasanın gelişimine bağlı olarak ve sosyal ve ekonomik durumları dikkate alarak her yıl belirliyor.

EPDK, yüksek tüketimli tüketiciler için son kaynak tedarik tarifesinin belirlenmesinde kullanılan formüldeki KBK katsayısını da değiştirmedi ve 1,0938 olarak ilan etti.  KBK, enerji tedarik maliyeti dışındaki diğer tüm maliyetler ile makul kâr dikkate alınarak belirlenen katsayıyı ifade ediyor.

Kaynak: ENERJİ GÜNLÜĞÜ

Gazprom’dan Türkiye’ye 25 Milyar Metreküp Gaz Sevkiyatı Planı

Rus enerji şirketi Gazprom Export'un Başkanı Elena Burmistrova, ‘Gazprom’ adlı dergiye yaptığı açıklamada, Rusya'nın doğal gaz ihracat hacimlerine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Gazprom'un yılsonuna kadar Avrupa ve Türkiye pazarına toplam 183 milyar

metreküp doğal gaz sevk etmeyi planladığını aktaran Burmistrova, "Sevkiyatın fiyatının bin metreküpte ortalama 270 dolar düzeyinde gerçekleşmesini öngörüyoruz" ifadesini kullandı. Türkiye pazarında Rus gazına yönelik talebin de arttığını belirten Burmistrova, "Yılın 9 ayında Türkiye'ye gaz sevkiyatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 138,8 artırdık. Türkiye'ye yılsonuna kadar 24-25 milyar metreküp doğal gaz sevk etmeyi planlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'daki ülkelerin doğal gaz depolama tesislerinde açık bulunduğuna işaret eden Burmistrova, "Avrupa, sonbahar-kış dönemine depolama tesislerinde doğal gaz açığıyla girecek. Geçen yılın kış sezonunda Avrupa'daki depolama tesislerinden geçen yıl rekor düzeyde doğal gaz çekilmişti. Rezervlerin tazelenmesine yönelik süreç ise normalden daha geç başlatıldı" açıklamasını yaptı.

Kaynak: DÜNYA

Enerjisa Çocuklar için Enerji Tasarrufu Konulu Öykü Yarışması Başlatıyor

Enerjisa tarafından 11 yıl önce hayata geçirilen, uluslararası ödüllü “Enerjimi Koruyorum” sosyal sorumluluk projesinde yeni bir dönem başlıyor. Daha önce çocuklara enerji tasarrufu bilincini aşılamak üzere tiyatro oyunu ve geçtiğimiz yıl da dijital oyun uygulaması şeklinde kurgulanan projenin yeni ayağında tüm Türkiye'den 3. ve 4. Sınıflarda okuyan çocukların katılacağı özel bir öykü yarışması düzenlenecek.

Enerjisa dağıtım şirketleri Başkent EDAŞ, Ayedaş ve Toroslar EDAŞ tarafından, çocuklara enerji tasarrufunu eğlenceli ve öğretici bir yol ile anlatmayı, enerji verimliliği ve tasarruf bilincini benimsetmeyi amaçlayan Enerjimi Koruyorum Projesi'nin 11'inci yılında ‘Kısa Öykü Yarışması' düzenleniyor.

Türkiye çapında düzenlenecek yarışmaya, ilkokul üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri katılabilecek. Dünyayı kendilerinin kurtarabileceğini düşleyerek yazacakları doğal enerji kaynaklarımızı korumak için enerji kaynaklarımızın verimli kullanılması temalı kısa öykülerini15 Kasım'a kadar yarışma jürisinin değerlendirmesi için e-posta yoluyla gönderecekler. Seçici kurul tarafından belirlenecek olan 10 öykünün görsel versiyonlarından oluşan resimli kitap 23 Nisan 2022 tarihinde çocuklara armağan edilecek. Öyküler, seslendirme sanatçıları tarafından da seslendirilip sesli kitap formatına dönüştürülecek.

Enerjimi Koruyorum projesi kapsamında, çocuklarımızın enerjiyi verimli kullanmayı öğrenmesi ve yarının yetişkinleri olarak enerji verimliliği konseptini benimsemeleri için şimdiye dek 14 ildeki 580 okulda, 280 bin çocuk tarafından izlenen ‘Küsmesin Yıldızlar' oyunu sergilenmiş ve geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren ve 100 bin defadan fazla indirilen mobil oyun geliştirmişti.

İklim sorunları ve enerji tasarrufu konularında çocuklara yönelik projenin devamlılığı söz konusu olduğunda, bulunduğumuz dönem içerisinde çocuklarımızın dijital bağımlılıklarının fazlalaşması ve bu sebeple de kendilerini yazılı olarak ifade etme alışkanlıklarının azaldığı öngörüsüyle, hayal güçlerini kullanarak oluşturacakları hikayelerini yazıya dökmelerinin teşvik edilmesi konusu gündeme geldi.

Bu vizyon paralelinde düzenlenecek olan Enerjisa Kısa Öykü Yarışması'nda seçici kurul tarafından belirlenecek 10 öykü, özel çizimlerle hazırlanan bir hikaye kitabına dönüşecek. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda çocuklara dağıtılması planlanan kitapta, hikayeler seslendirme sanatçıları tarafından da seslendirilip sesli kitap formatına dönüştürülecek.  “Enerjimi Koruyorum” Projesi 2018 yılında dünyanın en önemli sosyal sorumluluk ödül programlarından olan ve “Kalbi Olan Şirketler” sloganıyla düzenlenen International CSR Excellence Awards “En İyi Enerji Yönetimi Ödülü”nün yanı sıra, yine 2018 yılında “Altın Pusula Ödülü”ne layık görülmüştü.

YEDAŞ, AR-GE Projeleri ile Sektöre Damga Vuruyor

Samsun, Ordu, Çorum, Amasya ve Sinop illerinde tüketicilere kaliteli ve kesintisiz elektrik dağıtım hizmeti sunmayı amaçlayan Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ), kurumsal ve operasyonel mükemmellik alanında uyguladığı rol model yönetim modeli ile sektöründe ve uluslararası arenada farkındalık yaratıyor. İnovatif buluşlarına, şirket Ar-Ge ofisinde hayat veren YEDAŞ, işçi sağlığı ve iş güvenliği bilincinin geliştirilmesine ve mesleki kazaların önlemesi için farkındalığın artmasına yönelik geliştirdiği projeler ile dikkatleri üstüne çekiyor.

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve üst yönetim tarafından yapılan değerlendirmede birinci, ‘Yüksek Gerilim Hatlarında Buz Yükü Dökme Cihazı Projesi’ ikinci, ‘Uzaktan Ölçüm Aparatı Projesi’ üçüncü ise ‘Beton Direklerde Katodik Koruma Projesi’ oldu. Dereceye giren proje sahiplerine ödüllerini takdim eden YEDAŞ Genel Müdür Hasan Yasir Bora, Ar-Ge ekibini kutlayarak başarılarının devamını diledi. Ar-Ge Proje Yarışması’nda dereceye giren projeler Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’ya sunulacağı ifade edildi.

YEDAŞ Genel Müdürü Hasan Yasir Bora, “Sürdürülebilir başarının sırrını Ar-Ge çalışmalarına verdiğimiz öneme bağlıyoruz. Rekabetçi koşullarda başarının devamlılığı, yenilikçi düşünce, değişim-gelişim ve yeni teknolojiye sahip olmaktan geçmektedir. Bu sürecin anahtarı ise Ar-Ge çalışmalarına verdiğiniz önemdir. YEDAŞ olarak, kaliteli ve kesintisiz elektrik enerjisi sunmak ve müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmak istiyoruz. inovasyon hedefli projelerimizi hayata geçirerek, teknolojik yatırımlarımızı ‘İnovasyon’ başlığı altında gerçekleştiriyoruz. YEDAŞ, tüm paydaşlarıyla birlikte, yön birliği içerisinde ortak sinerji oluşturarak, müşteri memnuniyeti odaklı bir yönetim modeli sergileyerek Ar-Ge çalışmalarına da yatırım yapmaktadır” diye konuştu. 

DÜNYADAN HABERLER
Dünya Bankası: Yükselen Enerji Fiyatları Enflasyon Riski Oluşturuyor

Dünya Bankası, enerji fiyatlarının bu yıl ortalama yüzde 80'in üzerinde artmasının beklendiğini belirterek yüksek enerji fiyatları nedeniyle gelişmekte olan ülkelerin enflasyon riskiyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Banka, Emtia Piyasaları Görünüm Raporu'nun Ekim 2021 sayısını "Kentleşme ve Emtia Talebi" başlığıyla yayımladı. Raporda, enerji fiyatlarının 2021'in üçüncü çeyreğinde yükseldiği ve 2022'de de yüksek kalmasının beklendiği aktarıldı.

Artan enerji fiyatlarının enflasyonist baskılara katkıda bulunduğuna işaret edilen raporda, enerji fiyatlarının arz kısıtları hafifledikçe 2022'nin ikinci yarısından itibaren düşmeye başlayacağının tahmin edildiği bildirildi. Raporda, 2021'deki güçlü artışların ardından tarım ürünleri ve metaller gibi enerji dışı emtiaların fiyatlarının da 2022'de gevşemesinin beklendiği ifade edildi.

Raporda; petrol, doğal gaz ve kömürün oluşturduğu enerji emtia fiyat endeksinin bu yıl geçen yıla kıyasla yüzde 83,4 yükseleceği, tarım ürünleri, metaller ve mineraller gibi enerji dışı emtia fiyatlarından oluşan endeksin ise yüzde 31 artmasının beklendiği kaydedildi. Enerji emtia fiyat endeksinin gelecek yıl yüzde 2,3 artma ihtimaline dikkat çekilen raporda, enerji dışı emtia fiyat endeksinin ise yüzde 2,3 azalacağı tahminine yer verildi. Raporda, ham petrolün varil fiyatının bu yıl geçen yıla kıyasla yüzde 69,7 artarak ortalama 70 dolar seviyesinde gerçekleşeceği öngörülürken 2022'de ise yüzde 5,7 artışla ortalama 74 dolara ulaşmasının beklendiği aktarıldı.

Raporda, 2021'de bazı emtia fiyatlarının 2011'deki ani yükselişten bu yana görülmeyen seviyelere yükseldiği veya bu seviyeleri aştığı belirtilerek doğal gaz ve kömür fiyatlarının arz kısıtları ve elektrik talebinin yeniden canlanması nedeniyle rekor seviyelere ulaştığı ancak talebin hafiflemesi ve arzın iyileşmesiyle 2022'de düşmesinin beklendiği ifade edildi. Düşük stoklar ve kalıcı arz darboğazları nedeniyle kısa vadede ilave fiyat artışlarının meydana gelebileceğine işaret edilen raporda, tedarik zinciri aksamaları ve çevre politikalarının yanı sıra hava olayları, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınındaki düzensiz toparlanma ve salgın tehdidinin diğer risk faktörleri arasında olduğu kaydedildi.

Dünya Bankası Baş Ekonomisti ve Beklentiler Grubu Direktörü Ayhan Köse, enerji fiyatlarındaki artışın küresel enflasyon için yakın vadeli önemli riskler oluşturduğunu belirtti. Bu durumun sürmesi halinde enerji ithal eden ülkelerdeki büyümeyi de baskılayabileceğine işaret eden Köse, "Emtia fiyatlarındaki keskin toparlanma, önceden tahmin edilenden daha belirgin hale geliyor. Ülkeler geçen yılki küresel durgunluktan kurtulurken fiyatlardaki son oynaklık politika seçimlerini karmaşık hale getirebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: BLOOMBERG HT

AB Liderleri Gaz ve Elektrik Piyasalarının İncelenmesini İstedi

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke liderleri, artan enerji fiyatları nedeniyle AB Komisyonu’nun doğal gaz ve elektrik piyasalarının işleyişini incelemesini talep etti.

Brüksel'de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi'nin ilk gün oturumlarının tamamlanmasının ardından, enerji fiyatlarındaki artışla ilgili sonuç bildirisi kamuoyuyla paylaşıldı. Liderlerin, enerji fiyatlarında son dönemde yaşanan artışın vatandaşlar ve işletmelere etkisini ele aldığı ifade edilen bildiride, AB Komisyonunun artan enerji fiyatlarına karşı kısa ve uzun vadede uygulanabilecek tedbirleri içeren paketinin faydalı olduğu belirtildi.

Bildiride, AB Konseyinin, Komisyonu gaz ve elektrik piyasalarının işleyişi ile Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA) yardımıyla Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) piyasasını incelemeye çağırdığı, AB Komisyonunun söz konusu incelemelerin ardından enerji alanında ticari uygulamaların daha fazla düzenleme gerektirip gerektirmediğini değerlendireceği ifade edildi.

Üye ülkelerin kısa vadede yoksul tüketicilere yardım sağlamak ve şirketleri desteklemek için AB Komisyonu paketindeki seçeneklerden yararlanabileceklerine dikkatin çekildiği bildiride, komisyon ve konseyin enerji fiyatlarının makul seviyelerde olmasına katkıda bulunmak, AB enerji sisteminin ve iç enerji piyasasının dayanıklılığını artırmak, enerji arz güvenliğini sağlamak ve iklim dostu dönüşümü desteklemek üzere üye ülkelerin farklılıklarını ve özel durumlarını göze alan orta ve uzun vadeli tedbirleri değerlendireceği aktarıldı.

Kaynak: REUTERS

Fransa’dan Vatandaşlarına 100 Euro Enerji Desteği

Fransa Başbakanı Jean Castex, akaryakıt ve doğal gaz fiyatlarındaki rekor artışlar nedeniyle aylık net geliri 2 bin Euro’nun altında olanlara 100 Euro yardım yapacaklarını ve doğal gaz kullanım bedellerini gelecek yıl sabitleyeceklerini açıkladı.

Castex, TF1 televizyon kanalında, akaryakıt ve doğal gaz fiyatlarındaki rekor artışların ardından hükümetin aldığı önlemlere ilişkin bilgi verdi. Aylık net geliri 2 bin Euro’nun altında olan 38 milyon Fransız vatandaşına 100 Euro yardımda bulunulacağını dile getiren Castex, bu ödemelerin herhangi başvuruya gerek kalmadan aralık ayında yapılacağını ifade etti. Bu uygulamanın devlete maliyetinin 3,8 milyar Euro olacağını belirten Jean Castex, doğal gaz kullanım bedellerinin de gelecek yıl boyunca sabit olacağını söyledi.

Fransa'da akaryakıt fiyatlarında görülen rekor artışlarla motorinin litresi 1,56 Euro’ya, benzinin litresi ise 1,63 Euro’ya çıkmıştı. Ülkede doğal gaz ücretlerine de 1 Temmuz'da yüzde 10, 1 Ağustos'ta yüzde 5,3, 1 Eylül'de yüzde 8,7 ve 1 Ekim'de yüzde 12,6 zam yapılmıştı. Fransa'nın gündemini sarsan sarı yeleklilerin gösterileri 17 Kasım 2018'de akaryakıt vergilerine yapılan zamlar nedeniyle başlamıştı.

Kaynak: EURONEWS

Tesla'nın Piyasa Değeri 1 Trilyon Doları Aştı

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın piyasa değeri, araç kiralama şirketi Hertz'in elektrikli araç filosu için 100 bin Tesla siparişi verdiğini duyurmasının ardından ilk kez 1 trilyon doların üzerini gördü. ABD'li araç kiralama firmalarından Hertz, yaptığı açıklamada, elektrikli araç filosunu büyütmek için 2022 sonuna kadar 100 bin Tesla aracı sipariş ettiğini bildirmişti. Müşterilerinin kasım ayı itibarıyla ABD'deki büyük pazarlarda ve Avrupa'daki belirli şehirlerde Tesla Model 3 araç kiralayabileceklerini belirten Hertz, şirketin küresel operasyonlarında yeni elektrikli araç şarj altyapısı da kuracağını açıklamıştı.

Kaynak: AA

HAFTANIN RAPORU

Dünya Genelinde Yenilenebilir Enerjide İstihdam 12 Milyona Ulaştı

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından hazırlanan Yenilenebilir Enerji ve İstihdam - Yıllık Değerlendirme Raporu'na göre, küresel yenilenebilir enerji sektöründe istihdam 2012'den bu yana sürekli olarak büyüme gösterdi. Çin, yenilenebilir enerjide 4,7 milyon istihdamla ilk sırada yer alırken, Brezilya'da 1,2 milyon, ABD'de 838 bin, Hindistan'da 726 bin kişi sektörde iş sahibi oldu. AB'de ise 1,3 milyon kişiye iş sağlandı. Böylece dünyada yenilenebilir enerji sektöründe istihdam geçen yıl bir önceki yıla göre 500 bin artarak 12 milyon kişiye ulaştı.

Dünya genelinde 2020 sonu itibarıyla yenilenebilir enerjide 4 milyon kişi güneş sektöründe iş buldu. Onu, 1 milyon 250 bin kişiyle rüzgar enerjisi, 2,4 milyon kişiyle biyoyakıt sektörü izledi.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK