SEKTÖRDEN HABERLER
“Türkiye, Güneş Paneli Üretiminde Avrupa'da Lider”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin güneş paneli üretiminde Avrupa'da birinci, dünyada dördüncü olduğunu belirterek hedeflerinin dünyada ilk üçe girmek olduğunu ifade etti.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2002'de elektrikte 31 bin 846 MW olan Türkiye'nin kurulu gücünün, bu yılın mart ayı sonu itibarıyla 100 bin MW’ı aştığı bildirildi. Açıklamada, özellikle son yıllarda yapılan yenilenebilir enerji yatırımlarıyla elektrikte 2002'de yüzde 38 olan yenilenebilir enerjinin payının da yüzde 54'e yükseldiği belirtildi.
Söz konusu yatırımlarda en dikkat çekici artışın ise güneş enerjisinde yaşandığı, Türkiye'nin 2014'te 40 MW olan güneş enerjisi kurulu gücünün 8 yılda 200 kat artarak 8 bin MW’ı aştığı vurgulanan açıklamada, kurulu güçteki artışın beraberinde Ar-Ge ve teknoloji yatırımlarını da getirdiği ifade edildi.
Bakanlık verilerine göre, dünya genelinde yıllık 185 bin MW’lık panel üretim kapasitesi bulunuyor. Dünyada ilk sırada 124 bin MW üretim kapasitesiyle Çin yer alıyor. Çin'i 14 bin MW ile Vietnam, 9 bin 200 MW ile Güney Kore takip ediyor. Türkiye ise 7 bin 960 MW’lık üretim kapasitesiyle dünyada dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye'nin ardından da 7 bin 400 MW üretim kapasitesiyle Malezya ve 5 bin 700 MW’lık üretim kapasitesiyle ABD geliyor. Ayrıca tüm AB ülkelerinin toplam üretim kapasitesi ise 3 bin 200 MW seviyesinde bulunuyor. Buna göre Türkiye, 7 bin 960 MW’lık üretim kapasitesiyle Avrupa’da lider konumda bulunuyor. Türkiye'nin 2022 ve 2023'te yapacağı yatırımlarla güneşte üretim kapasitesini 9 bin 110 MW’a çıkaracağı öngörülüyor.
Öte yandan, geçen yıl 10 bin MW sınırını aşan rüzgar enerjisi kurulu gücünde de yatırımlar bu yıl hız kesmeden devam ediyor. Özellikle Ege başta olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesine yayılan rüzgar enerjisinde kurulu güç, 10 bin 864 MW’a ulaşarak 11 bin MW sınırına yaklaştı.
Rüzgar enerjisi üretiminde kullanılan ekipmanlarda da yerlilik oranı arttı. İlk olarak "kule" üretimiyle başlayan yerli üretim, çeşitlenerek türbin üretimini de içerecek çeşitliliğe erişti. Türkiye'de üretilen rüzgar türbini, kanatları ve kuleleri dünyanın birçok ülkesine de ihraç ediliyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Bakan Dönmez, yerli ve yenilenebilir enerjinin toplam elektrik kurulu gücündeki payının artmasının enerji arz güvenliğinde büyük öneme sahip olduğunu ifade etti. Bu kapsamda yapılan yatırımların meyvelerini toplamaya başladıklarını belirten Dönmez, şunları kaydetti:
"Sadece kurulu gücümüzde yenilenebilirin payını artırmak yetmiyor bunun teknolojisini de yerlileştirmek gerekiyor. İşte Türkiye bunu da başardı. Hem rüzgarda hem de güneşte dünyada önemli üretici ülkelerden biri olduk ama bunlarla yetinmiyoruz. Yeni yatırımlarla gelecek yıl güneş paneli üretiminde dünyada ilk üçe girmeyi hedefliyoruz."

Kaynak: AA

OSB, Sınırı Dışında da GES Kuracak

Organize sanayi bölgeleri (OSB) dışında da güneş enerjisi santralleri (GES) kurulabilecek. OSB’lerin artan enerji ihtiyaçlarını kendi içlerinde karşılayabilmelerine olanak sağlayan düzenleme genişletiliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı şirketlerin görüşüne açıldı. Taslakta sanayicinin enerji sorununu kökten çözecek bir düzenlemeye de gidildi.
Daha önce getirilen düzenleme ile OSB’lere bulundukları alan içerisinde GES kurabilme yetkisi verilirken, OSB’lerin birçoğunun tam kapasite dolu olması ve yeterli alan bulunmaması sebebiyle birçok bölgede santral kurulamamıştı. Yapılmak istenen düzenleme ile OSB içerisinde gerekli yer temininin sağlanamaması halinde, aynı görevli tedarik şirketi bölgesi sınırları içerisinde olmak koşuluyla OSB dağıtım lisansı dışında da üretim tesisi kurulabilmesine imkan tanınıyor.
Elektrik tedariki için OSB dağıtım lisansı bölgesi sınırları dışında kurulacak üretim tesisleriyle tüketim tesisleri arasında ikili anlaşma yapılacak. Ayrıca mahsuplaşma işlemlerinin sayaçlar üzerinden yürütülmesi zorunlu tutulacak. İşletmeye geçen üretim tesislerinde, saatlik veya aylık mahsuplaşma sonucu oluşan ihtiyaç fazlası enerji için ilgili mevzuat hükümleri uyarınca işlem tesis edilecek.
Yönetmelikte yapılacak bir başka düzenlemeyle de atık lastiklerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan yan ürünler olan pirolitik yağ ile pirolitik gazın yakıt olarak kullanılması sağlanacak. İşletmeye alınan elektrik üretim tesislerinde de söz konusu yakıtın üretilmesi ve bu kaynaklar dışında başka kaynak kullanılmaması zorunlu olacak. Kabulü tamamlanan lisanssız üretim tesislerinden, pirolitik yağ ile pirolitik gazı üretmeyen ve bu kaynaklar dışında başka kaynak kullanan tesislerin 30 Haziran 2023’e kadar ilgili yakıtları tesislerde üretecek şekilde işlemleri yapması ve varsa diğer kaynakların kullanımına son vermesi gerekecek.

Kaynak: YENİ ŞAFAK

Enerji Üretiminde Rekor Kırıldı

Enerji Piyasası Düzenle Kurumu (EPDK) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye’nin 2022 yılı Şubat ayı enerji haritası çıkarıldı. 2 ayda bir çıkarılan rapora göre, 2022 yılı Şubat ayında 3 şehir Türkiye’nin kurulu gücünde lider oldu. En çok kurulu güce sahip İzmir 5.145,96 MW ile Türkiye elektriğinin yüzde 5,58’ini, 4.524,97 MW ile Çanakkale yüzde 4,91’ini, 4.407,29 MW ile Kahramanmaraş Türkiye elektriğinin kurulu güçte yüzde 4,78’ini ürettiği belirlendi.
Raporun lisanslı yenilenebilir enerji kısmındaki verilere göre rüzgar enerjisi kurulu güç bakımından 2021 yılı Şubat ayında 9.121,39 MW olurken bu rakam 2022 yılı şubat ayında yüzde 16,63 artarak 10.637,97 MW’a ulaştı. Şu anda dünyanın yeni enerji politikası olan güneş enerji santrallerinde (GES) ise Türkiye üretim rekoru kırdı. Kurulu güçte 2021 yılı Şubat ayında 469,86 MW üretim yapılırken bu rakam 2022 yılı Şubat ayında yüzde 101 artış ile 949,011,03 MW oldu.
Şubat 2022 döneminde lisanslı elektrik üretiminin kaynak bazında dağılımında 2021 yılı Şubat ayı değeriyle karşılaştırılmasının verildiği raporda; doğal gaz ve ithal kömür ile elektrik üretimlerinde düşüş, yenilenebilir enerji kaynaklarında artış olduğu görüldü.
Rapora göre, 2021 yılı Şubat ayında Güneş Enerjisi Üretimi (GES) 69.322,50 MWh olurken bu rakam yüzde 72,45 artış ile 119.544,34 MWh’a ulaştı. Rüzgar Enerji Santralleri (RES) üretimi 2021 yılı şubat ayında 2.495.807,45 MWh iken 2022 yılı Şubat ayında yüzde 6,7 artarak 2.647.257,46 MWh’e ulaştı.
Şubat 2022 döneminde lisanslı elektrik üretiminin il bazında dağılımına bakıldığı zaman ise Anadolu şehirlerinin mega kent İstanbul’u geride bıraktığı görüldü. Rapora göre; Çanakkale 2.428.787,24 MWh, Zonguldak 1.878.188,59 MWh, Adana 1.754.483,18 MWh, İzmir 1.573.691,41 MWh, Balıkesir 1.028.169,67 MWh, Hatay 863.430,44 MWh, Kahramanmaraş 838.669,30 MWh, İstanbul 596.876,45 MWh üretim yaptı.

Türkiye geneli; faturalanan elektrik tüketiminin tüketici türü bazında dağılımının dönemler arası karşılaştırılmasına bakıldığı zaman ise tarımsal sulama 2021 yılı Şubat ayına göre yüzde 94,8 oranında arttı. Rapora göre 2021 yılında 551.906,42 MW enerji kullanılırken bu rakam 2022 yılı Şubat ayında yüzde 94,85 artarak 1.075.376,93 MW oldu.

Kaynak: HÜRRİYET

Milli Eğitim Bakanlığı 120 Çatıda Güneşten Elektrik Üretecek

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yaptığı bir açıklamada “Temiz Okul ve Temiz Enerji” projesindeki gelişmeleri paylaştı. Mahmut Özer açıklamasında projenin ilk etapta Türkiye’nin her ilçesindeki en az biri olmak üzere 1.000 okulu, nihai olarak da bakanlığa bağlı 57 bin 108 okulun tamamını çevre dostu hale getirmek için başlatıldığını hatırlattı.
Bakan Özer’in verdiği bilgilere göre güçlendirme çalışması yapılan 865 okul bu çalışmalar sırasında enerji verimli hale getirilmesi ile binaların enerji sınıfı D’den B’ye yükseltilerek, yıllık yüzde 25 oranında enerji tasarrufu sağlamaya başladı. Bakanlık bu yıl 1.000’e ulaşacağı sayı ile de projenin enerji verimliliği alanındaki ilk etabını tamamlamayı hedefliyor.
Bununla birlikte bakanlık şimdiye kadar 77 okul binasının çatısında toplam kurulu güçleri 6 MW olan güneş enerjisi kurulumlarını devreye alırken, 17 okulda kurulacak 2,25 MW gücündeki projenin de planlama aşaması tamamlandı. Bu projelerin tamamlanması ile bakanlığa bağlı 94 okuldaki 120 çatıda toplamada 8,25 MW gücünde güneş enerjisi gücü devreye alınmış olacak. Bununla birlikte bakanlık toplamda 14 MW gücünde olacak iki arazi tipi güneş enerjisi yatırımını da hayata geçirerek, bu santraller ile 392 okulun tüketimine denk elektrik üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyor.
2018 yılında Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ile Alman Kalkınma Bankası (KfW) arasında güneş enerjisi ve enerji verimliliği yatırımları için kaynak sağlanmasına yönelik anlaşma imzalanmıştı. Anlaşma Avrupa Birliği tarafından Suriyeli sığınmacılar için Türkiye’ye taahhüt edilen 3 milyar Euro’luk mali imkan fonu kapsamında imzalanan dört anlaşma arasında yer alıyordu.
Proje Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde lisanssız elektrik mevzuatı kapsamında güneş enerjisi projeleri ve bakanlığa ait binalarda enerji verimliliği uygulamaları gerçekleştirilmesini kapsıyordu.
Bununla birlikte Bakanlık Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile de devlet okullarında enerji verimliliği yatırımları gerçekleştirilmesine yönelik mali destek sağlanmasına yönelik anlaşma imzalamıştı.

Kaynak: YEŞİL EKONOMİ

SEDAŞ, Stargate ile Gençlere Deneyim ve İş Fırsatı Sunuyor

Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ), genç mühendislere üniversite mezuniyetinden önce iş tecrübesi ve kariyer olanağı sağlamaya devam ediyor. 2020’de başlayan Stargate programı kapsamında bu yıl, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Üniversitesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Düzce Üniversitesi’nden toplamda bin 806 başvuru yapıldı. Zihinsel beceri testleri ve SEDAŞ üst düzey yöneticilerinin katıldığı mülakatların ardından başarılı bulunan 10 genç, programa katılma hakkı kazandı.
Yüksek enerji, yaratıcı ve yenilikçi bakış açılarına sahip genç mühendisler, yaklaşık 5 ay sürecek program kapsamında, SEDAŞ bünyesinde saha deneyimi edinecekler. Katılımcılar enerji sektörünü yakından tanıma şansı yakalarken kişisel gelişim eğitimleri, part-time çalışma olanağı, eğitim koçları ile mentorluk ve teknik eğitimler faydalanacak. Mühendis adaylarına bu sayede hızlı kariyer yolculuğu ve mezun olmadan iş imkânı sunulacak.
Program, mayıs ayında Dağıtım Operasyonları ve Enerji Şebeke Yönetimi iş süreçleri oryantasyonuyla start alacak. Temmuz ayına gelindiğinde İş Hayatına Hazırlık Eğitimleri kapsamında Teknik Akademi, İnsan Kaynakları, Finans, Regülasyon ve Proje Yönetimi Eğitimleri başlayacak. Eylül ayındaysa aday mühendisler sahada edindikleri deneyimler ve aldıkları eğitimlerle hazırladıkları projeleri SEDAŞ yöneticilerine sunacak.
Program sonunda uygun bulunan projeler hayata geçirilmek üzere değerlendirmeye alınacakken belirli kriterler ile gerekli yetkinlikleri taşıyan gençler, mezuniyetlerinin ardından SEDAŞ’ta boş pozisyon oluşması durumunda iş başı yapma fırsatına sahip olacaklar.

VEDAŞ Çalışanlarına ‘Deprem ve Afet Bilinci’ Eğitimi

Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ (VEDAŞ) çalışanları, deprem ve afet bilinci konularında eğitim aldı. İş Güvenliği Uzmanı Emrah Sayılgan tarafından Muş İl Müdürlüğü hizmet binasında verilen teorik ve pratik eğitimlerde; deprem ve diğer afet durumlarında yapılması gerekenler, ilkyardım, yangın söndürme, kurtarma ve tahliye konularında VEDAŞ personeli bilgilendirildi.
VEDAŞ Muş İl Müdürü Suat Coşar, iş sağlığı ve güvenliği konusunda personelimize yeni bilgiler kazandırmak ve mevcut bilgilerini de güncellemek için kurum içi eğitimlerini sürdürdüklerini ifade ederek, “Bilindiği üzere deprem bölgesinde bulunan bir ilde yaşıyoruz. Ülkemizde yaşanan depremlerde de tedbirsizliğin facialara neden olduğuna şahit oluyoruz. Çalışanlarımızın bir afet durumuna karşı hazırlıklı olmasını sağlamak için düzenli olarak eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Oldukça başarılı geçen tatbikata katılım gösteren çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

DÜNYADAN HABERLER
BM, Milyonlarca Kişinin Temiz Enerjiye Erişimi için Yeni Plan Başlattı

Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları, küresel olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının iki katına çıkarılması, 500 milyon insan için elektrik ve bir milyar insan için temiz yemek pişirme dahil olmak üzere enerji taahhütleri konusunda 2025 yılına kadar harekete geçme planını başlattı.
BM Genel Sekreteri António Guterres, Ukrayna’daki savaştan kaynaklanan birbiriyle bağlantılı üçlü enerji, gıda ve finans krizlerinden bahsederek,  “Dünyamızın ihtiyaç duyduğu dönüşümsel değişimi zorlamak için bu anı en üst düzeye çıkarabiliriz” dedi. Guterres, “Kötüleşen iklim acil durumumuzu ele almak için kömür ve diğer fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılması ve yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması ve adil bir enerji geçişinin hızlandırılması için çalışmak için “şimdi bu krizi bir fırsata dönüştürmenin zamanıdır” diye ekledi.
Temiz enerji hedefleri için destek arayan hükümetleri, bu taahhütleri desteklemek için 600 milyar doların üzerinde taahhütte bulunan hükümetler ve işletmelerle eşleştirmek için bir Enerji Kompakt Eylem Ağı da başlatıldı. Koalisyonlar, Nijerya’da ve Şili’nin Santiago kentinde enerji erişimini ve geçişini destekleyecek, Ağın potansiyelini sergileyecek ve aynı zamanda yeşil hidrojeni destekleyen koalisyonları ilerletecek veya genişletecek. Enerji geçişinde liderlik ve bundan faydalanmada kadınların daha güçlü bir rolü olacağı da açıklandı. Yayınlanan 2025’e Doğru BM-Enerji Eylem Planı, yaklaşık otuz BM ve uluslararası örgütün Yüksek Düzeyli Diyalog sırasında verdikleri büyük taahhüdü yerine getirmek için ortak eylemleri için bir çerçeve ortaya koyuyor. Küresel Yol Haritasında belirlenen kilometre taşları doğrultusunda, 2025 yılına kadar BM-Enerji, 500 milyon insanın daha elektriğe ve 1 milyar daha fazla insanın temiz pişirmeye erişmesini desteklemeyi, kolaylaştırmayı ve harekete geçirmeyi taahhüt etti. Çözümlerin yanı sıra küresel olarak yenilenebilir enerji kapasitesinde yüzde 100 artış, 2021’den sonra boru hattında yeni kömür santrali planı olmaması, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinde 30 milyon iş ve küresel olarak yıllık temiz enerji yatırımını ikiye katlama da planda yer alanlar arasındaydı.

Kaynak: TEMİZ ENERJİ

Küresel Elektrikli Araç Satışları Yüzde 107 Arttı

PwC Strategy tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2022 yılı ilk çeyrekteki küresel elektrikli araç (BEV) satışları, geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 107 artış sergiledi. Raporda, üç aylık satış rakamının 1 milyonun üzerine çıktığı bilgisi yer aldı. Araştırmaya göre, tüm dünyada yılın ilk çeyreğinde satılan elektrikli araçların üçte ikisi Çin’de gerçekleşti. Araştırmada ayrıca en büyük beş Avrupa pazarındaki araç satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46 artarak 210 bin 940 adede ulaştığı belirtiliyor. Avrupa pazarında Almanya başı çekerken, İngiltere'deki artışlar dikkat çekiyor.

Kaynak: ENERJİ GÜNLÜĞÜ

Yunanistan ve Bulgaristan, Yeni LNG Terminali Planlıyor

Bulgaristan ve Yunanistan, güneydoğu Avrupa’ya arzı çeşitlendirmek ve Rus gazına olan aşırı bağımlılığını azaltmak amacıyla Yunanistan’ın kuzeyinde bir LNG ithalat terminali inşasına başladı.
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, gelecek yılın sonuna doğru faaliyete geçmesi beklenen LNG terminalinin Yunanistan’ın yeniden gazlaştırma kapasitesini üç katına çıkaracağını söyledi.  Bilindiği gibi Gazprom, Polonya ve Bulgaristan’a gaz tedarikini “ruble cinsinden ödemelerin olmaması nedeniyle” arzın kesildiğini söyleyerek durdurdu. Bulgaristan örneğinde, Bulgaristan’ın Gazprom ile yaptığı sözleşme kapsamında Rus gazı için ABD doları cinsinden ödeme yapması gerekiyor. Bulgaristan Enerji Bakanı Alexander Nikolov geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, Rusya’nın ruble cinsinden ödeme talebinin bu sözleşmenin ihlali olduğunu ve alıcıya risk eklediğini söyledi.
Dedeağaç Limanı’nın 17,6 kilometre güneybatısında demirleyecek LNG depolama ve gazlaştırma yüzer terminalinin 153 bin 500 metre küplük kapasiteye sahip olması ve ulusal gaz iletim sistemine yıllık yaklaşık 5,5 milyar metre küp tedarik sağlaması bekleniyor. 363 milyon 700 bin Euro’luk bütçeye sahip projenin 2023 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor.

Kaynak: OIL PRICE

BP'den Yeşil Hidrojen Hamlesi

BP, Batı Avusturalya’daki yeşil hidrojen projesinden 36 milyar dolarlık hisse satın almaya hazırlanıyor. Avustralya medyasında çıkan haberlere göre yılda 1,8 milyon ton çıktı üretmesi beklenen proje için Asya Yenilenebilir Enerji Merkezi'ne yapılan yatırımın birkaç gün içerisinde açıklanması bekleniyor. Proje, 6 bin 500 kilometrekarenin üzerinde kapasiteyle 26 gigavatlık (GW) güneş ve rüzgar enerjisi kurmayı hedefliyor. Bahsedilen enerji miktarının çoğu yeşil hidrojen sayesinde elde edilecek.
Geçen yıl proje geliştiricileri, ilk tekliflerinin çevresel kaygılar nedeniyle reddedilmesinin ardından Avustralya hükümeti ile görüşmeye çalışacaklarını söylemişlerdi. Avusturalya Çevre Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada projenin gelgit hareketlerini bozabileceğinin, yerli türlerinin döngülerini, habitatları ve yaşamı etkileyebileceğinin altı çizilmişti.

Kaynak: BLOOMBERG HT

HAFTANIN RAPORU

“2025 Yılına kadar Avrupa’nın Yeni Doğal Gaz Yatırımlarına İhtiyacı Yok”

Bağımsız enerji danışmanlık firması Artelys’in yayınlanan yeni araştırmasına göre, Avrupa yeni gaz altyapısı projelerine büyük yatırımlara ihtiyaç duymadan 2025 yılına kadar Rus gazından vazgeçebilir. Artelys’in modellemesi, Rusya’nın Ukrayna’yı karşı savaşının başlamasından bu yana önerilen yeni LNG terminallerinin hiçbirinin veya İspanya ile Fransa arasındaki MIDCAT bağlantısı gibi büyük yeni boru hattı projelerinin 2025 yılına kadar Rus gazından kurtulmak için gerekmediğini gösteriyor.
Analiz, 2030 yılına kadar emisyonları yüzde 55 oranında azaltmak için AB Yeşil Anlaşması’nın bir parçası olarak önerilen mevcut önlemlerin, büyük yeni altyapı yatırımları olmadan “AB’nin 2025 yılına kadar Rus gazından büyük ölçüde çıkmasını sağlamak” için zaten yeterli olduğunu gösteriyor. Modellemeleri ayrıca enerji verimliliği önlemlerinin, elektrifikasyonun, yenilenebilir kaynakların ve esneklik çözümlerinin artırılmasının 2025 yılına kadar nasıl “daha ucuz, daha düşük emisyonlu ve daha esnek bir sistem” sağladığını gösteriyor.

Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK