SEKTÖRDEN HABERLER
EPDK Başkanı’ndan Temiz Enerji Vurgusu

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, küresel enerji kriziyle tüm dünyanın zorlu bir süreçten geçtiğini belirterek, “Mevcut enerji krizi, temiz enerji kaynaklarının önemini bir kez daha ortaya koydu” dedi.

Yılmaz, Akdeniz Enerji Düzenleyicileri (MEDREG) ve Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği (ERRA) tarafından düzenlenen, “Enerji Krizleri Üzerine Üst Düzey Danışma Toplantısı”nın açılışında yaptığı konuşmada, küresel enerji krizi nedeniyle olağanüstü fiyat artışların yaşandığını ve bu artışların arz güvenliği endişeleri ve enflasyonu yükselttiğini ifade etti.

Olağanüstü dönemlerde zeki kararlar alınması gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Kriz boyunca düzenleyici kurumlar dahil kamu otoriteleri, tüketicileri korumak ve krizin etkisini hafifletmek için birçok önlem aldı. Bizim temel amacımız da tüketicileri fiyat şoklarından korumak ve arz güvenliğine katkı sağlamak oldu” diye konuştu.

Yılmaz, güçlü kararlar alınması gereken bu dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarının kapasitesini depolama yöntemiyle artırmaya yönelik hareket ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Mevcut enerji krizi, temiz enerji kaynaklarının önemini bir kez daha ortaya koydu. Yenilenebilir enerji kaynakları küresel ısınma endişeleri de dikkate alındığında, enerji ve iklim açısından önemini pekiştirdi. Bizim de Türkiye'de yeni yürürlüğe koyduğumuz düzenlemeyle yenilenebilir enerji kaynakları, batarya teknolojileriyle entegre edildiğinde şebekeye konvansiyonel santraller gibi bağlanabilecek. Depolama yatırımları için şu anda yoğun talep aldığımız bir dönemdeyiz. Bugün bir enerji krizi yaşamamıza rağmen gelecek için iyimser kalmalı ve piyasalarımızı geliştirmeye devam etmeliyiz.”

Kaynak: HABER7

Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü Kurulacak

TÜBİTAK bünyesinde Türkiye’nin yeşil kalkınma sürecinde iklim değişikliği odaklı araştırmalar yapmak üzere Konya merkezli olarak Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü kurulacağı bildirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçesi üzerine yaptığı sunum sırasında yapılan açıklamaya göre enstitünün kurulma süreci, bu yılın şubat ayında düzenlenen İklim Şurası ile başladı.

Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu’nun uygunluk görüşü ve TÜBİTAK Yönetim Kurulu’nun onayı ile kurulan enstitü yenilenebilir ve temiz enerji, gelecek senaryoları ve sosyal politika araştırmaları gibi alanlara odaklanacak ve alanlarda Ar-Ge çalışmalarını planlayacak, koordine edecek, kamunun politika geliştirme süreçlerine katkı sağlayacak.

Enstitü aynı zamanda İklim Şurası’nın bilim ve teknoloji bağlamında aldığı kararların takibini yapacak ayrıca İklim Kanunu’na yönelik çalışmalara katkı verecek.

Kaynak: YEŞİLEKONOMİ

Türkiye Yeşil Enerjide 5 Yılda Yüzde 64 Büyüme Gösterecek

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, IEA'nın "Yenilenebilir 2022: Analiz ve 2027'ye Yönelik Öngörüler" başlıklı yıllık raporu ve Türkiye'deki yenilenebilir enerjinin gelişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dünyada yenilenebilir enerjinin son 20 yılda çok hızlı büyüdüğünü söyleyen Birol, gelecek 5 yılda özellikle enerji krizinin de etkisiyle bu büyümenin olağanüstü bir noktaya ulaşacağını dile getirdi.

Birol, gelecek 5 yıllık dönemde küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2 bin 400 GW artacağı bilgisini paylaşarak, şöyle konuştu:

"Bu büyüme, son 20 yıldaki büyümeye ve Çin'in şu andaki elektrik kapasitesine de neredeyse eşit. Bu olağanüstü büyümenin iki sebebi var. Birincisi, birçok ülke yenilenebilir enerjiyi sadece çevre dostu değil, enerji arz güvenliğinde de çok önemli bir opsiyon olarak düşünüyor. İkinci sebep de yenilenebilir enerji maliyetleri, fosil yakıt fiyatlarına göre çok daha düşük. Yani, ekonomik olarak da yenilenebilir önemli bir seçim haline geldi. Bu açıdan, yenilenebilir enerjinin olağanüstü bir büyüme dönemine girdiğini görüyoruz.”

Yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanı konusunda da sinyallerin aynı şekilde olumlu olduğunu kaydeden Birol, birçok hükümetin yenilenebilir enerjiye şu ana kadar görülmemiş şekilde destek verdiğini anlattı. Özellikle dört büyük ekonomi olan Çin, Hindistan, ABD ve AB'nin yenilenebilir enerji yatırımlarını finansal olarak desteklediğini ve yatırımcılara çok elverişli şartlar sunduklarını dile getiren Birol, “O yüzden büyüme bu kadar dev adımlarla ilerliyor. İklim değişikliği şu anda yenilenebilir enerjideki büyümenin arkasındaki ana faktör değil. Ana faktör enerji güvenliği ve yenilenebilir enerjinin diğer yakıtlara göre daha ucuz olması” ifadelerini kullandı.

Birol, dünyada yenilenebilir enerjideki büyümenin Türkiye'de de görüldüğüne dikkati çekerek, IEA'nın Türkiye'ye ilişkin şu öngörülerini paylaştı: “Türkiye'de yenilenebilir enerjinin 5 yıl içinde yüzde 64 seviyesinde büyüyeceğini görüyoruz. Bu büyümeyle Türkiye Avrupa'da yenilenebilir enerjide dördüncü büyük piyasa olurken, dünyada da ilk 10'a girmiş oluyor. Yenilenebilir enerjideki bu büyümenin yüzde 75'i rüzgar ve güneşten gelecek. Ayrıca, Türkiye'deki jeotermal enerji büyümesi de çok yüksek. Türkiye Endonezya ile neredeyse aynı şekilde liderlik yapıyor bu alanda.”

IEA'nın raporundaki Türkiye'ye ilişkin bulgulara göre, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 64 artışla 2027 itibarıyla toplamda 90 GW’ye ulaşması bekleniyor. Toplam kapasite artışında yüzde 49 ile güneş enerjisi başı çekerken, rüzgar enerjisinin bu artışın yüzde 24'ünü oluşturacağı öngörülüyor.

Türkiye'nin, bu büyümeyle 2027 itibarıyla Çin, ABD, Hindistan, Almanya, Brezilya, İspanya, Japonya, Avustralya ve Birleşik Krallık'ın ardından dünyada en yüksek yenilenebilir enerji kapasitesine sahip ülkeler arasında 10'uncu sıraya yükselmesi bekleniyor.

Kaynak: BLOOMBERGHT

Okulların Enerjisi Güneşten Gelecek

Güneş enerjisinin kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Çevre Dostu 1000 Okul Projesi kapsamında Türkiye genelinde 1000 okula güneş enerjisi santralı kuruluyor

Türkiye’nin bol güneşli illerinden Antalya’da 19 devlet okulunda GES kurumu başlandı. İstanbul’da ise Bahçeşehir Tek Okulları enerjisini güneşten sağlamaya başladı. Okulun çatısına kurulan 157 güneş paneli yılda yaklaşık 100 bin kilovat enerji üretiyor. Sistemin yılda yaklaşık 125 ağacın doğaya kazandırılmasıyla eşdeğer olduğu açıklandı. “Sıfır atık” ve “Temiz enerji” hedefi ile eğitim veren okulun bahçesinde her yaştan öğrenciyle birlikte sebze ve meyve yetiştirilerek yeni nesillerin tarımla tanışması da sağlanıyor. Bahçeşehir Tek Okulları kurucusu Celal Serzan Timuçin “Çocuklarımız için temiz bir dünya bırakabilmek esin kaynağımız oldu” dedi.

Kaynak: HÜRRİYET

TREDAŞ’tan Kışa Hazırlık

Trakya Elektrik Dağıtım AŞ (TREDAŞ), yaklaşan kış mevsimi öncesinde hizmet verdiği Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde kapsamlı bakım ve onarım çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor. Trakya Bölgesi'nde 20 bin kilometrekarelik alanda, 2 milyondan fazla kişiye kaliteli elektrik dağıtım hizmeti sunan TREDAŞ; yaz boyu artan elektrik tüketiminin ardından kış mevsimi öncesi bölge genelinde planlı olarak bakım onarım çalışmaları yaparak, olası arızaların önüne geçmeyi hedefliyor.

Hizmet verdiği bölgelerde her koşulda enerjinin devamlılığını sağlayan TREDAŞ, olumsuz hava koşullarına karşı, operasyon merkezindeki hava durumu modülü sayesinde hava tahminlerini yakın takibe alarak, kötü hava şartları olan gün ve saatlerde personel ve arızaya müdahale edecek ekip sayısını arttıran bir vardiya sistemi uyguluyor.

TREDAŞ Genel Müdürlüğü koordinesinde, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli İşletme Müdürlüğü sınırları içinde 458 arıza onarım bakım personeli, 112 araç ile elektrik dağıtım hizmetini 7 gün 24 saat sürdürecek. Ayrıca acil durumlarda kullanılmak üzere farklı güçlerde 42 adet jeneratör, 5 adet mobil trafo, 6 adet kablo test aracı, 1 adet kar aracı ve 4 İnsansız Hava Aracı (İHA), hazır bulunduruluyor. Vatandaşların arıza durumunda 186 Çağrı Merkezi, TREDAŞ web sitesi, yapay zeka TREDAŞ Enerjik, e-mail gibi iletişim kanallarından bilgi vermesi durumunda, arızaya anında müdahale ediliyor.

Güney Marmara'da 2 Milyar TL’lik Enerji Yatırımı

Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova olmak üzere 4 ilde 3 milyonun üzerinde aboneye hizmet veren UEDAŞ, 2023 yılı için 2 milyar TL'lik yatırıma hazırlanıyor.

Enerji sektörünün öncü şirketlerinden olan ve Güney Marmara'da elektrik dağıtım hizmeti veren UEDAŞ gerek yatırım çalışmaları gerekse saha çalışmalarına hız kazandırırken, müşteri memnuniyetini üst noktalara taşıyor. UEDAŞ Genel Müdürü Fatih Danacı, hizmet verdikleri 4 ildeki nüfusun 5 milyonun üstünde olduğunun altını çizdi.

UEDAŞ Genel Müdürü Fatih Danacı, “2022 yılı için planladığımız 822 milyon liralık yatırımla müşteri memnuniyetini artırmaya ve teknolojik altyapıyı güçlendirmeye odaklandık. 2022 yılı yüklenici firmaların yaşadığı sıkıntılardan dolayı çok kolay geçen bir yıl olmadı, fakat şirket bünyemiz açısından 2022 yılı için planlanan yatırım başta olmak üzere diğer çalışmalarımızı tamamlayarak verimli bir yılı geride bıraktık. 2023 yılında da yatırımlarımızda hız kesmeyeceğiz. Güney Marmara'nın sürekli gelişen ve büyüyen bir bölge olarak sanayi, tarım ve turizmin bir modeli olduğunu görüyoruz. Ekonomisinin yanı sıra nüfusuyla da büyüme gösteriyor. Bizler de müşteri memnuniyeti odaklı çalışan bir şirket olarak 2023 yılında da teknolojik ve altyapıya yönelik yatırım çalışmalarımızı hayata geçirmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki 4 yıl için 2 milyar TL'nin üzerinde yatırım planlıyoruz. Tüm yatırımlarımızın asıl amacı kesintisiz enerji” dedi.

DÜNYADAN HABERLER
AB Ülkeleri Rus Petrolüne Tavan Fiyat Uygulanmasında Uzlaştı

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaştı. AB Dönem Başkanı Çekya'nın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, üye ülke temsilcilerinin Rus petrolüne tavan fiyat getirilmesinde uzlaştıkları belirtildi. "Büyükelçiler, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole tavan fiyat konusunda bir anlaşmaya vardılar" ifadesi kullanılan paylaşımda, kararın AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasının ardından yürürlüğe gireceğine işaret edildi.

G7 ve AB ülkeleri, Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması için görüşmeler yapıyordu. G7, geçen hafta Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına tavan fiyatının 65 ila 70 dolar olarak belirlenmesini teklif etmişti. AB içinde başta Polonya, Litvanya ve Estonya çok daha düşük seviyelerde tavan fiyat belirlenmesi için çalışmalar yürütüyor ve oybirliği gereken kararın alınmasını engelliyordu.

AB Komisyonu, üye ülkeler arasındaki müzakerelerde uzlaşı sağlamak üzere Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrolün variline 60 dolar tavan fiyat uygulanmasını teklif etmişti.

Ayrıca, Rus petrolüne 60 dolar tavan fiyata ilave olarak yeni bir fiyat sınırlama mekanizması kurulması da söz konusu olacak. Mekanizma, Rus petrolüne tavan fiyatın dünya piyasası fiyatlarının yüzde 5 altında tutulmasını sağlayacak. Rus petrolüne uygulanan tavan fiyat 2 ayda bir yeniden değerlendirecek.

Kaynak: HABERTÜRK

Japonya'da Kış Mevsimi Enerji Tasarruf Periyodu Başladı

Japonya'da olası enerji kesintilerine önlem amacıyla 4 ay sürecek elektrik tasarrufu periyodu başladı. Hükümet, mesken ve iş yerlerine yönelik 1 Aralık-31 Mart dönemi kapsamlı tasarruf önlem programı yayımladı. Japon halkından evlerinde daha sıkı giyinmeleri ve ısıtıcı cihazları daha düşük sıcaklıklarda çalıştırmaları istendi. Önlemler arasında daha kalın perde kullanılması ve ihtiyaç dışında lambaların söndürülmesi de yer aldı.

Elektrik perakendecileriyle işbirliği halinde elektrik tasarrufunu başarıyla sürdüren tüketicilere teşvik verilecek. Öncelikle, enerji tasarruf programına kaydolan tüm meskenlere yaklaşık 2 bin yen (14 $) değerinde ödül puanı sağlanacak. Sonraki üç faturasını, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 veya daha fazla düşürenlere ek ödül puan verilecek. Tasarruf çağrısı, 2015 yılından beri ülke geneli kış mevsimi kapsamlı kayda geçen ilk enerji tasarruf talebi oldu.

Kaynak: AA

Macron: “Kış Aylarındaki Elektrik Kesintisi İhtimaline Karşı Panik yapmayın”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron önümüzdeki kış elektrik kesintileri konusunda panik yapmaya gerek olmadığını vurgularken, halktan daha az enerji sarfiyatı yapmalarını devlet elektrik şirketi EDF'ten de soğuk havalarda kesintiler meydana gelmemesi için nükleer reaktörleri yeniden çalıştırmasını istedi.

Amerika Birleşik Devletleri ziyareti sırasında TF1 televizyonuna röportaj veren Macron EDF'n nükleer santralleri yeniden aktifleştirme programındaki yetersizlikler nedeniyle elektrik kesintileri yaşanabileceği iddialarını reddetti. Macron "Öncelikler panik yapmayın! Hükümetlerin günde birkaç saatlik kesintiler gibi en kötü senaryoya göre hazırlık yapması normaldir" ifadelerini kullandı.

Fransız elektrik dağıtıcısı RTE'nin tepe yönetici Fransa bu kış bazı günlerde kesintiler olabileceğini ve hükümetin yerel yöneticileri bu durumlarda ne yapılması gerektiği ile ilgili bilgilendirmeye başladığını söylemişti. Nükleer reaktörlerde şu ana kadar hiç olmadığı kadar aksamalar yaşayan EDF'in nükleer enerjiden elektrik üretimi son otuz yılın en düşük seviyesine geriledi.

Kaynak: EURONEWS

AB, Temiz Enerji Endüstrisini Güvence Altına Alıyor

Avrupa Komisyonu, temiz enerji için değer zincirlerini güçlendirmek için yeni bir platform olan “Clean Tech Europe”u başlatıyor. Clean Tech Europe Platformu, Avrupa’nın temiz ve dijital geçişini sağlayacak kilit endüstrileri geliştirmeyi amaçlıyor. Bunlara rüzgâr ve güneş enerjisi, ısı pompaları, depolama, şebekeler ve yeşil hidrojen dahil.

AB’nin yeni enerji stratejisi ve Ukrayna’daki savaşa ve Avrupa’ya doğal gaz ithalatındaki fiyat artışına yanıt olan REPowerEU, yenilenebilir enerji üretimi ve yenilenebilir hidrojen üretimi hedeflerini yükseltti. AB şimdi 2030 yılına kadar 510 GW rüzgar enerjisi istiyor, bu da bugün AB’de kurulu olan 200 GW’ın iki katından fazla. Pahalı ve kısıtlı doğal gazın yanı sıra endüstri, ulaşım ve ısınmadaki diğer fosil yakıtların yerini almak için AB, yenilenebilir enerjiye dayalı elektrifikasyonu hızla yaygınlaştırmayı ve  2030 yılına kadar 20 milyon ton yenilenebilir hidrojen hedefliyor.

WindEurope tarafından aktarıldığı üzere, Avrupa rüzgâr endüstrisi şu anda 300 bin kişiyi istihdam ederken, türbin ve bileşenleri üreten 250 fabrika çalışıyor. Avrupa’nın teknoloji liderliğini ilerletmek ve Avrupa’da kurulu rüzgar türbinlerinin Avrupa teknolojisini kullanmaya devam etmesini sağlamak için gemilerden vinçlere, limanlara, araştırma ve yeniliğe, şebekelere ve vasıflı işçilere kadar tüm tedarik zincirinde büyük yatırımların yanında yeni ve mevcut endüstriyel üretim kapasitelerine ihtiyaç var.

Yeni platform, AB’nin endüstriyel ayak izini güçlendirmeyi ve temiz teknoloji endüstrilerinin küresel rekabet gücünü ilerletmeyi amaçladığı belirtilirken WindEurope yeni platformun yapması gerekenleri şöyle sıralıyor:

İzin sürecini hızlandırın: 80 GW’lık rüzgar enerjisi projesi şu anda Avrupa’daki izin prosedürlerinde takılı kaldı. Kilitleri açık olmalı. Yenilenebilir enerji izinlerini hızlandırmak için REPowerEU ve acil durum önlemleri gecikmeden uygulanmalı ve tüm izinlere uygulanmalı.

Avrupa’nın temiz enerji tedarik zincirlerinin değerini ödüllendirin: İhaleler yalnızca fiyattan uzaklaşmalı ve sistem entegrasyonu, sürdürülebilirlik ve yerel topluluklara faydalar gibi fiyat dışı kriterleri içermeli. Negatif teklif vermekten kaçınmalı ve ihale sonrası girdi maliyetlerindeki artışları yansıtacak şekilde endeks bağlantılı olmalı.

Ticaret politikasını AB’nin enerji gündemiyle uyumlu hale getirin: AB ticaret politikası, AB’nin yerel ve çeşitlendirilmiş kaynak temini ve arıtmayı artırmaya çalışmasıyla aynı şekilde, temel hammaddeler ve bileşenler için uluslararası tedarik zincirlerini güvence altına almalı. Bu, Avrupa rüzgar endüstrisinin ve daha geniş AB ekonomisinin küresel rekabet gücünün anahtarı.

Fabrikalara ve altyapıya yatırım yapın: Yeni rüzgar türbinlerine olan talep artıyor. AB ve ulusal hükümetlerin, yeni ve iyileştirilmiş rüzgar enerjisi üretim tesislerine yapılan yatırımları desteklemede oynayacağı bir rol var. Ayrıca şebekelere ve limanlar gibi diğer destekleyici altyapılara yapılan yatırımları kolaylaştırmalı.

Eşit bir oyun alanı yaratın: Avrupa, haksız yere sübvanse edilen Avrupalı olmayan rakiplere karşı sağlam bir yaklaşım benimsemeli. Enerji geçişini sağlayan ekipman ve teknolojinin sağlanması için eşit koşullar olmalı.

Kaynak: TEMİZENERJİ

HAFTANIN RAPORU

EY: Yenilenebilir Enerji Pazarı Tüm Dünyada Hız Kazandı

EY’nin 60. kez gerçekleştirdiği Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi (RECAI) araştırmasına göre, son dönemde tüm dünyada devletler yenilenebilir enerji programlarına hız verdi.  Araştırmada, yenilenebilir enerji üretiminin, yükselen gaz fiyatları, jeopolitik gerilimler, tedarik zinciri sorunları, ekonomik belirsizlikler ve beklenmedik iklim koşulları gibi etkenlerin hâkim olduğu bir ortamda her zamankinden daha kritik hale geldiğini vurgulandı. EY RECAI 60, yenilenebilir enerji yatırımlarının ve bu alandaki fırsatların çekiciliği kapsamında dünyanın en cazip 40 pazarını sıralarken ilk üçte ABD, Çin ve Almanya yer aldı.        EY RECAI 59’da 25. sırada olan Türkiye ise, yeni sıralamada bir önceki sürüme göre beş basamak gerileyerek 30. sırada yer aldı.

Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK