SEKTÖRDEN HABERLER
Bakan Bayraktar: Rosatom, Türk Yenilenebilir Enerji Pazarına Yatırım Yapmak İstiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Rus Enerji Haftası kapsamında gerçekleştirilen, “Teknolojik egemenlik ve düşük karbon enerjisi: Geleceğe bakmak” başlıklı oturumda konuştu.

Enerji konusunda geleneksel zorluğun, enerjinin güvenilir ve düşük maliyetli bir şekilde tüketiciye tedarik edilmesi olduğuna işaret eden Bayraktar, “Şimdi ise enerjinin güvenilir ve düşük maliyetli bir şekilde tedarik edilmesinin yanı sıra çevre dostu olarak da tedariki yeni bir zorluk olarak önümüze çıkıyor” ifadesini kullandı.

Söz konusu zorlukların Türk enerji pazarında da geçerli olduğunu belirten Bayraktar, “Çünkü biz büyüyen bir pazarız, enerji talebimiz hem elektrik hem de doğalgaz tarafında artıyor. Son 20 yılda yaklaşık 3 kat bir artış yaşandı. Enerji talebimiz her yıl yüzde 4,7 artıyor ve bu eğilimin 20 yıl boyunca devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.

Bakan Bayraktar, bu nedenle Türkiye’de enerji üretimine yönelik önemli miktarda yatırım yapılması gerektiğinin altını çizdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2053 itibarıyla karbon nötre ulaşma hedefini iki yıl önce duyurduğunu anımsatan Bayraktar, “Sadece 30 yıl vaktimiz var ve tüm enerji sistemimizi, tarımdan ulaşıma ve sanayiye, tüm sektörlerimizi dönüştürmemiz gerekiyor. Ekonominin tüm sektörlerinde enerji alanında dönüşüm gerçekleştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Türkiye’nin enerjide karbon nötre ulaşmak için önemli yatırımlar yaptığını vurgulayan Bayraktar, “Öncelikle yenilenebilir enerjide önemli bir potansiyele sahibiz. Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev de Türk yenilenebilir enerji pazarına yatırım yapmak istiyor. Şu anda güneş ve rüzgar enerjisine yönelik projeler geliştiriyoruz” dedi.

Bakan Bayraktar, Türk enerji sektöründe yenilenebilir enerjinin artan önemine işaret ederek, “Türkiye'nin kurulu gücünün yüzde 55'i yenilenebilir enerjiden geliyor ve bunu daha da artırmak istiyoruz. 2035’e kadar güneş ve rüzgar enerjisinde kurulu gücümüzü her yıl 5 gigavat artırmamız gerekiyor. Güneş ve rüzgarda ilave yenilenebilir enerji kurulumumuz 12 yılda 60 GW’a ulaşacak” ifadesini kullandı.

Enerji verimliliğin de önemli bir konu olduğunu vurgulayan Bayraktar, tüm ekonomide enerji üretiminin ve tüketiminin verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Rosatom’un, Rusya ile imzalanan anlaşma doğrultusunda Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni (NGS) inşa ettiğini belirten Bayraktar, “Ancak uzun vadede nükleer enerjide en az 20 GW kurulu güce ihtiyacımız var. Akkuyu’nun kapasitesi 4,8 GW, ancak ikinci ve üçüncü nükleer santrallere de ihtiyacımız var. Rosatom da Sinop’ta planladığımız nükleer enerji santraline büyük ilgi gösteriyor” diye konuştu.

Akkuyu NGS’de inşaat çalışmalarının on binlerce çalışanla birlikte etkin bir şekilde yürütüldüğünü dile getiren Bayraktar, “İki hafta önce sahadaydık. Hedefimiz, ilk reaktörden 2024'te elektrik üretmek. Takip eden yıllarda da tüm güç santralini faaliyete alacağız. Enerji ihtiyacımızın yüzde 10’u bu tesisten gelecek ve bu da 30 ila 35 milyon ton karbon emisyonundan kaçınmamızı sağlayacak” bilgisini verdi. Bayraktar, küçük modüler reaktörler alanında da çözümler için adımlar attıklarını söyledi.

‘Türkiye'de rekabetçi ve düşük maliyetli enerji tedarikine önem verdiklerini belirten Bakan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Sanayimize, hane halkımıza, rekabetçi ve düşük maliyetli enerji tedariki sağlamamız gerekiyor. Türkiye, bir sanayi ülkesi olarak üretim noktasında çok yüksek bir kapasiteye sahip ve elektrik ve doğalgazda güvenilir enerjiye de ihtiyaçları var. Güvenilir ve rekabetçi enerji tedarikinde doğru dengeyi bulmamız gerekiyor.”

Yenilenebilir enerji alanının da teknolojik gelişmelerle birlikte rekabetçi hale geldiğini söyleyen Bayraktar, “En önemlisi, pazara rekabetçi, düşük maliyetli ve güvenilir enerjiyi tedarik etmek. Nükleer enerji planlarımız da buna uyumlu görünüyor ve bunun böyle devam edeceğini umuyoruz” dedi.

Kaynak: BLOOMBERGHT

Temiz Enerji Odaklı Projelere 500 Milyon Dolara Varan Kredi Paketi Bekleniyor

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Dünya Bankası ve diğer finans kuruluşlarından Türkiye’de yapılacak temiz enerji odaklı projelere 400-500 milyon dolar arası kredi paketinin beklendiğini bildirdi. Dönmez, Ayaş Tarım GES’in açılışı kapsamında AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, dünya genelinde çevreyi kirleten ve çevrenin önemsenmediği yatırımlara finansman bulunmasının zorlaştığını söyledi. Bakanlık olarak tüm uluslararası kuruluşlarla görüştüklerini ve “proje odaklı kredi” mekanizması kurguladıklarını dile getiren Dönmez, söz konusu projelerle düşük faizli kredilerin kullanılabileceğini aktardı.

Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın son 2-3 yıldır kullandırdığı ve kullandırılmakta olduğu fonların toplam tutarının 1,5 milyar doların üzerinde olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Proje odaklı kredi mekanizması kurguluyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı da bunlara destek veriyor. Garanti olmaya çalışıyor. Bu projeler vasıtasıyla uluslararası fonları uzun vadeli, düşük faizli, maliyeti düşük fonları biraz hazine desteği ile sanayicimize, çiftçimize, tarım sektörümüze kullandırmayı planlıyoruz. Sanayi için yeni bir paket anlaşması yapmak üzereyiz. İlan edilecek, daha ilan edilmedi. Kalkınma ajansları üzerinden ayrıca dağıtabileceğimiz kırsal kalkınma odaklı, beklentimiz 400 ile 500 milyon dolar arasında oradan bir fonlama bulmak. Bunlar odaklı finansman olduğu için maliyetleri düşük oluyor. Dünyada yenilenebilir enerji kullanan tesislere ve bu yatırımlara daha fazla finansman ve yatırım imkanı oluştu. Dünya Bankası ve diğer finans kuruluşlarından Türkiye’de yapılacak temiz enerji odaklı projelere 400-500 milyon dolar arası kredi paketi bekliyoruz.”

Dönmez, dışarıdan borçlanmanın maliyeti arttırdığını uzun vadeli ve borçlanma maliyeti düşük kredilerin daha kıymetli olduğunu aktardı. Sağlanan kredilerin nerede ve hangi projelerde kullanılacağına ilişkin ilgili kuruluşlara bilgi verildiğini dile getiren Dönmez, “Krediler Dünya Bankası ağırlıklı, diğer finansal kuruluşlar da var. En son Japon Kalkınma Bankası’ndan aldık. Avrupa kaynaklı başka krediler de bulabiliyoruz. Bunlar biraz daha Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kullanılacak ‘odaklı’ fonlar. Nerelerde kullanacağımızın sorulduğu fonlar. Bu da bizi rahatlatıyor çünkü biz de nerede harcayacağımızı biliyoruz” diye konuştu.

Dönmez, Ayaş Tarım GES’te çatıda güneş panelleri ile elektrik üretimi yapılırken, panel altında tarımsal ürünlerin daha verimli üretilebileceğini söyledi. Bugüne kadar Türkiye'deki güneş santrali yapısında panellerin toprağa yakın konumlandırıldığını dile getiren Dönmez, “Alttaki toprak verimsiz hale geliyordu. O yüzden de tarımsal alanlar konusunda epey bir hassasiyet olması çok normaldi. Tarım GES uygulamalarında ise alanlar genişleyecek. Artık birçok tarım arazisine güneş enerjisi panelleri konulabilecek hale gelecek. Bu aynı zamanda yenilenebilir enerji pazarının da büyümesi anlamına geliyor. Türkiye için yenilenebilir enerji kaynağının artması demek. Diğer taraftan da tarımla uğraşan çiftçilerimiz için daha verimli bir tarımsal uygulama olacak, çiftçinin maliyetleri düşecek. Tarım GES’ten üretilen elektriğin bir kısmı çiftçinin tarım için ihtiyaç duyduğu sulama için kullanılacak. Maliyet düşecek, verimlilik artacak” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Putin: “Türkiye’de Kurulması Planlanan Gaz Transfer Merkezine Herkes İlgi Gösteriyor”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Rus Enerji Haftası’nın ana oturumunda açıklamalarda bulundu. Türkiye’de kurulması planlanan doğal gaz merkezine ilişkin konuşan Putin, projeye Azerbaycan’ın ilgi gösterdiğini söyledi. Çalışmalar ilerledikçe başka ülkelerin de projeye katılmasını beklediklerini kaydeden Putin, “Burada öncelikle Avrupa kıtasına yönelik doğal gaz ticareti için elektronik bir platform oluşturulmasından bahsediyoruz. Bu projeye Türk dostlarımız, biz ve Avrupa'da Rus kaynaklarını almak isteyen herkes ilgi gösteriyor” diye konuştu.

Putin, TürkAkım ve Mavi Akım üzerinden Türkiye’ye doğal gazın etkin şekilde sevkiyatına devam ettiklerini ve söz konusu altyapının da gelecekte genişletebileceğini ifade etti.

Kaynak: BLOOMBERGHT

Kamunun 2024 Enerji Yatırımı Hedefi 175,4 Milyar TL

KİT’lerin 2024 yılı yatırım ve finans programı belirlendi. Enerji alanında hizmet veren 9 KİT için toplam 175,4 milyar TL yatırım hedefi kondu. Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve Bağlı Ortaklıklarının 2024 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programı, 7723 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile tespit edilerek yayımlandı. Programın usule ilişkin maddeleri yayım tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. Öze ilişkin maddeleri ise 01 Ocak 2024 tarihi itibarıyla yürürlük kazanacak. 

2024 yılında kamu işletmelerinin ülke kaynaklarını etkin ve verimli kullanmak suretiyle işletmecilik faaliyetlerini yerine getirmelerini ve kendi değerlerini azami düzeye çıkarmalarını sağlayacak strateji ve yöntemleri belirlemeyi amaçlayan Karar, enerji sektöründe hizmet veren kamuya ait 9 işletmeyi de kapsıyor. Program kapsamında bu işletmelerdeki atamalar, istihdam, mal ve hizmet alımları, bütçe, fiyat ve miktar uygulamaları, finansman, kapasite, stratejik planlama, iç denetim ve raporlama konularında nasıl hareket edileceği tarif ediliyor. Programda KİT’lerin 2024 yılı mali hedefleri de listelendi. Program kapsamındaki enerjiyle ilgili 9 adet KİT için 2024’te toplam yatırım hedefi tutarı 175 milyar 397 milyon TL olarak belirlendi. Bu 9 kuruluşun 2023 yılı bütçelerinin toplamı 119 milyar 66 milyon TL olarak açıklanmıştı.

Kaynak: ENERJİGÜNLÜĞÜ

Uludağ Elektrik, Faturalarla Meme Kanserine Farkındalık Yaratıyor

Uludağ Elektrik, hizmet verdiği tüm müşterilerine meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çeken mesajın yer aldığı pembe faturaları gönderiyor. Yüzde elliden fazla kadın çalışan oranına sahip olan Uludağ Elektrik, kadınların daha sağlıklı bir geleceğe sahip olmaları için yaptığı çalışmalarla tüm platformlarda meme kanserine farkındalık ışığı yakmaya çalışıyor. Uludağ Elektrik, meme kanserine dikkat çekmek amacıyla 2019 yılında hayata geçirdiği Pembe Fatura uygulamasını bu yıl da sürdürüyor. Ekim ayının “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olarak anılması sebebi ile bu hastalığa dikkat çekmeyi amaçlayan şirket, faturalarını pembe renkte tasarlayarak müşterilerine ulaştırıyor. Şirket, hizmet verdiği tüm müşterilerine erken tanının önemine dikkat çeken mesajın yer aldığı pembe faturaları gönderiyor. ONKO-DAY’ın pembe partnerlerinden biri olarak 3 milyon müşterisine “Düzenli kontrol ve mamografi sizi meme kanserinden korur.” mesajlı pembe faturaları ulaştıran Uludağ Elektrik, bu çalışması ile dünyada en sık görülen kanser türü olan meme kanserine yönelik farkındalık oluşturuyor. Şirketin işlem merkezi çalışanları da bu aya özel olarak pembe kurdele ve ONKO-DAY’ın meme kanserine yönelik bilinçlendirme mesajıyla hediye ettiği inci küpeleri takarak konuya dikkat çekmeyi amaçlıyor. Şirket web sitesi ve sosyal medya hesapları gibi dijital mecralarda logosunu pembe renkte tasarlayarak, binanın aydınlatmasını da pembe renge çevirerek, tüm platformlarda meme kanserine vurgu yapıyor. 

Yerli Üretim, “Yeni Nesil Çift Aktif Çekirdekli Transformatör"

Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. EPDK onaylı AR-GE projesi çerçevesinde Türkiye’de ilk defa yerli olarak üretilen “Yeni Nesil Çift Aktif Çekirdekli Transformatör”ü başarıyla hayata geçirdi. Bu inovatif tasarım, tarımsal sulama bölgeleri, turizm alanları ve yeni imar bölgelerinde enerji tüketimine göre çalışarak trafo kayıplarını optimize ediyor.

YEDAŞ Genel Müdürü Yunus Emre Bilgi’nin yaptığı açıklamada, “Proje kapsamında geliştirilen Yeni Nesil Çift Aktif Çekirdekli Transformatör, mevcut dağıtım şebekesinde kullanılan transformatörlerden farklı olarak iki ayrı aktif çekirdeğe sahip. Bu tasarım sayesinde, trafo kayıplarında belirgin bir azalma ve şebeke teknik kayıplarında iyileşme sağlanıyor. Ayrıca, herhangi bir çekirdeğin arızalanması durumunda 2. Çekirdek devreye alınarak enerji tedarik sürekliliği sağlanıyor. Yeni Nesil Çift Aktif Çekirdekli Transformatör şebekedeki anlık yük durumuna göre uygun olan çekirdeği devreye alarak transformatörün optimum güçte çalışmasını sağlıyor ve düşük doluluk oranında çalışmalarından kaynaklanan teknik kayıpları önemli ölçüde azaltıyor” dedi.

Bilgi şunları söyledi: “Projenin başarıyla tamamlanmasıyla, enerji sektöründe verimliliğin artırılması ve sürdürülebilir enerji dağıtımının desteklenmesi adına önemli bir adım atılmış oldu. Bu yenilikçi teknoloji, ticari ve tarımsal sulama gibi çeşitli sektörlerde de etkin bir çözüm sunuyor. Teknik kayıpların azaltılmasının yanı sıra, tedarik sürekliliği ve müşteri memnuniyeti de ön planda tutuluyor. Yerli üretim Yeni Nesil Çift Aktif Çekirdekli Transformatör, ulusal enerji ağının daha sürdürülebilir, verimli ve maliyet etkin bir çözümle yaygınlaşmasını sağlayarak enerji sektöründe dönüşümün öncüsü olmayı hedefliyor.”

DÜNYADAN HABERLER
2027 Yılına Kadar, Yaklaşık 600 Bin Rüzgar Teknisyenine İhtiyaç Var

Küresel Rüzgar Örgütü (Global Wind Organisation, GWO) ve Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (Global Wind Energy Council, GWEC) tarafından yayınlanan Küresel Rüzgar İşgücü Görünümü, 2023 yılında 1 TW kurulu rüzgar enerjisi kapasitesi kilometre taşının geçildiğini ve bu on yıl içinde bir TW daha kurma yolunda ilerlediğimizi gösteriyor. Bu hızlı büyüme, 2027 yılına kadar beklenen küresel rüzgar enerjisi filosunun inşası, kurulumu, işletimi ve bakımı için 574 bin 175 rüzgar enerjisi teknisyenine ihtiyaç duyulacağını öngörüyor.

Rapor, yerel ve ulusal hükümetlerin iş, eğitim ve yeniden beceri kazandırma fırsatlarını teşvik etmek ve enerji geçişi için vasıflı bir işgücü oluşturmak üzere yenilenebilir enerji genişlemesinden yararlanma fırsatlarını vurguluyor. Aynı zamanda, rüzgar sektörünün fosil yakıtlardan adil ve eşitlikçi bir enerji geçişini desteklemedeki rolünün altını çiziyor.

Rapora göre, 2027 yılına kadar inşaat, kurulum, işletme ve bakım için 574 binden fazla teknisyene ihtiyaç duyulacak ancak bu büyümeye ayak uydurmak için bunların neredeyse yüzde 43’ünün sektöre yeni katılacağını, eğitim ve işe alım hattından katılacağını veya açık deniz petrol ve gaz gibi diğer sektörlerden transfer olacak.

Yıllık rüzgar enerjisi kurulumlarının 2022’de 78 GW’tan 2027’de 155 GW’a çıkarak ikiye katlanması ve dünya çapındaki toplam rüzgar kapasitesinin sadece beş yıl içinde 1.500 GW’ın üzerine çıkması bekleniyor. Teknoloji inovasyonu ve hızla büyüyen açık deniz rüzar piyasası tarafından yönlendirilen rapor, beş yıllık tahmin dönemi boyunca inşaat, kurulum, işletme ve bakım için gerekli rüzgar teknisyenlerinin sayısında yüzde 17’lik bir artış öngörüyor.

Bu büyümeyle, rüzgar enerjisinin genişlemesini desteklemek için fazladan 84 bin 600 teknisyene ihtiyaç duyacaktır. Bununla birlikte, tipik bir yüzde 6 yıpranma oranıyla, rüzgar endüstrisinin 2023 ile 2027 yılları arasında doğal olarak rüzgar endüstrisinden çıkması beklenen teknisyenlerin yerini doldurmak için ek 159 bin 200 kişiyi işe alması gerekecektir.

Önümüzdeki beş yıl içinde ilave 243 bin 800 yeni teknisyenin işe alınması ihtiyacı, tam zamanlı eğitimden ve konvansiyonel sektör de dahil olmak üzere diğer sektörlerden geçiş yapacak yeni yetenekler için bir dizi fırsat olduğunu gösteriyor.

Kaynak: TEMİZENERJİ

Exxon Mobil’den 59,5 Milyar Dolarlık Satın Alma

ABD'li enerji şirketi Exxon Mobil, merkezi Teksas'ta bulunan hidrokarbon şirketi Pioneer Natural Resources’ı 59,5 milyar dolara satın almak için anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Exxon Mobil’in açıklamasına göre, birleşme, Exxon Mobil’in 5 Ekim 2023’teki hisse başı kapanış fiyatı olan 253 dolar üzerinden gerçekleşti.

Böylece, Exxon Mobil’in Pioneer şirketini satın alma işleminin toplam değeri 59,5 milyar dolar oldu. Birleşme sonrası şirketler, ABD’nin güneybatısında bulunan Permian Havzası’nda 16 milyar varil petrol eşdeğeri kaynağa sahip olacak. Exxon Mobil’in, Permian’daki üretiminin bu yılki hacminin iki katından fazla artarak günlük 1,3 milyon varil petrol eşdeğerine ve 2027'de ise 2 milyon varile ulaşması bekleniyor.

Kaynak: HABERTÜRK

Güneş Enerjisi için Gözler Uzaya Çevrildi

Solar Space isimli şirket uzayda güneş enerjisi teknolojisinin karasal eşdeğerlerinden daha fazla yenilenebilir enerji üreteceğini bildiriyor. Dünya yörüngesine oturacak şekilde tasarlanan bir güneş enerjisi çiftliğinin 2035 yılına kadar faaliyete geçmesi planlanıyor.

İngiltere'de Oxfordshire merkezli teknoloji firması Space Solar, projenin gelecekte İngiltere'nin enerji arzına katkıda bulunabileceğini ifade etti. Güneş panellerinin birbirine eklenmesi ile 2 km uzunluğa ulaşan çiftlik, ürettiği enerjiyi Dünya'daki alıcılara cep telefonu sinyallerine benzer şekilde gönderecek. Şirket, uzayda güneş enerjisi teknolojisinin karasal eşdeğerlerinden daha fazla yenilenebilir enerji üreteceğini söylüyor.

Güneş enerjisi uzay çiftliği, dünya üzerinde yörüngede dönen dev güneş panellerinden oluşuyor. Mucitler, güneş ışığının uzaydaki yoğunluğunun çok daha yüksek olması nedeniyle temiz enerji kaynağı olarak gökyüzüne yöneldi. Uzayda, güneş ışınları Dünya'dakinden yaklaşık on kat daha güçlü ve sadece gündüz saatlerinde değil, günün 24 saati yakalanabiliyor.

Kaynak: EURONEWS

Avrupa'da Gaz Fiyatları Yüzde 39 Yükseldi

Avrupa’da gaz fiyatları İsrail-Filistin çatışmasının başladığından beri arz güvenliğine yönelik endişeler nedeniyle yüzde 39 arttı.

Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de, kasım vadeli kontratlarda doğal gazın fiyatı 6 Ekim’de MWh’i 38,2 Euro’dan kapanmıştı.

İsrail-Filistin çatışmasının 7 Ekim’de başlamasıyla yükseliş eğilimine giren fiyatlar, İsrail’in talebi üzerine ABD’li enerji şirketi Chevron’un Doğu Akdeniz’deki Tamar gaz sahasında üretimi durdurmasının arz güvenliğine yönelik endişeleri körüklemesiyle tırmanışa geçti.

Finlandiya ve Estonya arasında doğal gaz akışını sağlayan Balticconnector boru hattında tespit edilen olağan dışı basınç düşüşü sebebiyle vanaların kapatılması ve boru hattının onarımının 5 ay süreceğinin açıklanması da fiyatlarda yukarı yönlü baskıya yol açtı.

Kaynak: HABERTÜRK

HAFTANIN RAPORU

Metanın Fosil Yakıtlardan Kesilmesinin Zorunluluğu

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) yeni bir raporuna göre, küresel ısınmayı 1,5 °C ile sınırlamak için fosil yakıt üretimi ve kullanımından kaynaklanan metan emisyonlarının hızlı bir şekilde azaltılması gerekiyor.

Metan emisyonları yer seviyesinde ozon kirliliğine neden olduğundan ısınmanın sınırlandırılmasının yanı sıra halk sağlığı, gıda güvenliği ve ekonomik faydalar da sağlanabiliyor. Rapora göre bu, 2050 yılına kadar ozona maruz kalma nedeniyle yaklaşık bir milyon erken ölüm, ozon ve iklim değişikliklerinden kaynaklanan 90 milyon ton mahsul kaybı ve aşırı sıcak nedeniyle yaklaşık 85 milyar saatlik iş gücü kaybı önlenecek. Bu sayede 2050'ye kadar doğrudan 260 milyar dolar ekonomik fayda sağlayacak.

Raporda, IEA'nın net sıfır senaryosunda petrol ve gaz sektöründeki tüm metan azaltma önlemlerinin uygulamaya konması için 2030 yılına kadar yaklaşık 75 milyar dolarlık yatırımın gerekli olduğu da belirtiliyor. Bu, 2022'de petrol ve gaz sektörünün elde ettiği gelirin yüzde ikisinden daha azına eşdeğer.

Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK