
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar Dağı’nda günlük petrol üretiminin 45 bin varili aştığını, Sakarya Gaz Sahası’nda da günlük 5 buçuk milyon metreküplük doğal gaz üretime ulaştıklarını açıkladı.
Bakan Bayraktar, Kanal 7’de yayınlanan Başkent Kulisi programında canlı yayına katıldı. Mehmet Acet’in sorularını yanıtlayan Bakan Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu Türkiye Yüzyılı vizyonunda enerjinin önemli bir yer tutuğunu belirterek 2053 yılında Türkiye’nin enerjide ve madenlerde net ihracatçı olma hedefi olduğunu söyledi.
“Türkiye Yüzyılı, enerjide dışa bağımlılığı bitirdiğimiz, enerjide bağımsız olduğumuz bir yüzyıl olacak.” diyen Bakan Bayraktar, Türkiye’nin her gün 2 buçuk milyon aracına yetecek kadar akaryakıta ihtiyacı olduğunu ifade etti. Bayraktar, her gün 130 milyon metreküp doğal gaza ihtiyaç olduğunu kaydederek Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 5 buçuk milyon metreküp üretim yapıldığını bildirdi ve “2,4 hanenin ihtiyacını buradan karşılıyoruz” dedi.
Türkiye’nin her gün 1 milyar kW elektriğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Enerjimizin yüzde 67’sini ithal ediyoruz. 2022’de 96 buçuk milyar dolar ithalat yaptık. 2023’te 70 milyar dolar ithalat yaptık. Yerli ve yenilenebilir potansiyelini azami ölçüde kullandığımız bir politika hedefimiz var” diye konuştu.
Bayraktar, Türkiye’nin elektrik üretiminde rüzgar ve güneş kurulu gücünde Dünyanın ilk 11’inde yer aldığını aktararak “2035 ara hedef. Her yıl 5 bin megavat kurulu güç rüzgarda ve güneşte yapacağız. 12 ile çarparsanız. 60 bin megavat yeni kurulu güç koyacağız ve 90 bin megavata geleceğiz. Deniz üstü rüzgar yapacağız. 100 bin megavatlara 2035’te ulaşacağız. Kurulu güçte yenilenebilir kaynak olarak yüzde 65’i yakalamış olacağız” dedi.
Türkiye’nin ihracatının yüzde 50’sini Avrupa’ya yaptığını, Avrupa’da 2026’da sınırda karbon uygulamasının başlayacağını anlatan Bayraktar, “Avrupa diyor ki; bana ürün ihraç ediyorsan bu ürünle ilgili o ülkede karbon fiyatlamasının yapılması lazım. Yapılmadıysa bana sınırda şu kadar karbon vergisi ödeyeceksin diyor. Onun için sanayicilerimiz kendi elektrik ihtiyaçlarını güneşten, rüzgardan karşılamak için seferberlik içindeler. Biz de onlara kapasite tahsisi yaparak bu yatırımları teşvik ediyoruz. 30 bin megavat tahsis ettiğimiz kapasite var” ifadelerin kullandı.
Bayraktar, nükleer enerjinin yakıt maliyetinin düşük olduğunu ifade ederek “Akkuyu’yu bitirdiğimizde her yıl 7 milyar metreküplük doğal gazı ithal etmekten kurtulmuş olacağız. İlk reaktördeki hedefimiz bu yıl içinde testlere başlayabilmek. Hedefimiz 2028’e kadar 4 reaktörü de devreye almak. Böylece elektrik ihtiyacımızın yüzde 10’unun nükleerden karşılamış olacağız” değerlendirmesini yaptı.
Gabar’da 41 bir kuyuda günlük 45 bin varili aşan bir üretime ulaştıklarını söyleyen Bayraktar, yıl sonunda 100 bin varili hedeflediklerini kaydetti. Bayraktar, Gabar’da 300 km. yol yaptıklarını, 3 bin istihdam sağlandığını anlatarak “Şırnak, ülkemizin petrol başkentine dönüşüyor. O bölge daha büyük bir potansiyele sahip. 100 bin varil bizim günlük ihtiyacımızın yüzde 10’u. Bunun dışına günlük 15 bin varil Diyarbakır’da, 20 binin üzerinde Batman’da, 10 bin varilin üzerinde Adıyaman’da petrol üretiyoruz” dedi.
Türkiye’nin dünyanın en büyük sondaj ve üretim yapan filolarından birine sahip olduğunu altını çizen Bayraktar, “Kendi gemilerimiz sayesinde 12 bin metreye kadar sondaj yapabiliyoruz. Çok daha ucuza çok daha hızlı yapıyoruz. Üç gemi aktif şekilde Sakarya Gaz Sahasının üretiminde çalışıyoruz. Ağustos’ta 6 milyon metreküpü göreceğiz. 2025 başında 10 milyona ulaşmak istiyoruz. Sakarya Gaz Sahası’nın üretimi, 2047-2050’li yıllara kadar devam edecek” diye konuştu. Bayraktar, Karadeniz’deki sahalar ile ilgili çok ciddi ortalık talepleri olduğunun da altını çizdi.
Türkiye’nin yurt dışında da petrol ve doğal gaz üretiminde ortaklıkları bulunduğunu vurgulayarak “Kuzey Irak'ta üç sahada ortaklığımız var. Azerbaycan'da Çıralı, Güneşli projesinde ortağız petrol üretiyoruz. Onun dışında doğal gaz üretimi, Şah Deniz projesinde ortağız. Dolayısıyla bütün bunları bir araya getirirseniz, bugün itibariyle Türkiye'nin petrol ve doğal gazda yurt içi, yurt dışı toplam üretimi yaklaşık 250 bin varildir” dedi.
Bayraktar, elektriğe gelen zammı değerlendirirken pandemiden başlayarak vatandaşlara bir destek programı uyguladıklarını söyleyerek vatandaşların pandemiden en az etkilenmesi için ellerindeki tüm imkanları sunacak şekilde bir enerji fiyatlaması içerisinde olduklarını kaydetti. Fiyat artışına rağmen elektrikte bin liralık faturanın, 600 lirasını devletin destek olarak karşıladığının altını çizen Bayraktar, “Doğal gazda bin liranın 700 lirasını devletimiz karşılıyor. İmkanlarımız ölçüsünde vatandaşlarımıza ne yapabilirsek bunu yapmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.
Kaynak: ETKB

Türkiye'nin elektrik tüketimi, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, artan klima kullanımı gibi nedenlerle haziranda geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 15 artarken, doğal gaz, rüzgar ve güneşten elektrik üretimi kayda değer yükseliş gösterdi.
Türkiye Elektrik İletim AŞ ve AccuWeather verilerine göre, Türkiye son yılların en sıcak haziranını yaşadı. Buna göre, geçen yıl haziranda sıcaklık değerleri çoğunlukla 21-26 santigrat derece arasında değişirken, bu yıl haziranın ilk günü 30 santigrat dereceyle başladı. Hava sıcaklıkları bu dönemde bazı şehirlerde 42 dereceye kadar yükseldi.
Haziranda en düşük sıcaklık değeri dahi geçen yıl aynı dönemdeki en yüksek sıcaklıktan daha fazla oldu.
Türkiye'nin haziranda elektrik tüketimi geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 15 artarak 28 milyon 556 bin 804 megavatsaat (MWh) oldu. Geçen yıl haziranda tüketilen elektrik 24 milyon 873 bin 787 MWh olarak kaydedilmişti.
"Kavuran sıcaklıklar" nedeniyle artan klima kullanımı tüketim artışında önemli rol oynadı. Bu dönemde doğal gazdan elektrik üretimi yüzde 99 artarak 4 milyon 601 bin 650 MWh oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu kaynaktan elektrik üretimi 2 milyon 315 bin 501 MWh olmuştu.
Söz konusu dönemde, güneş ve rüzgardan elektrik üretimindeki artış da dikkati çekti.
Haziranda güneş enerjisi santrallerinin elektrik üretimi yüzde 61 artışla 3 milyon 226 bin 93 MWh rüzgardan elektrik üretimi ise yüzde 34 artışla 3 milyon 36 bin 992 MWh olarak kayıtlara geçti.
Öte yandan, hidrolik enerji, linyit ve ithal kömürden elektrik üretiminde kayda değer artış ya da düşüş yaşanmadı. Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemiyle yapılan ölçümlere göre, Haziran 2023 "tüm zamanların en sıcak haziranı" olarak kayıtlara geçmişti. Bu yılki haziran ayı sıcaklıklarının da yeni bir rekoru getirmesi bekleniyor.
Kaynak: HABERTÜRK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan "Türkiye Bina Sektörü Karbonsuzlaşma Yol Haritası" raporu, 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefiyle dikkat çekiyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın inşaat sektöründeki yenilikçi çabalarını desteklemek amacıyla Bakanlık, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Küresel Çevre Fonu tarafından desteklenen Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün (WRI) amiral gemisi olan Sıfır Karbon Bina Hızlandırıcı (ZCBA) projesinin ana yararlanıcısı olarak yer aldı. Proje kapsamında Türkiye’nin inşaat sektörünün karbondan arındırılması için kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler geliştirildi ve Türkiye İnşaat Sektörü Karbondan Arındırma Yol Haritası hazırlandı.
Raporda, bina sektörünün Türkiye’nin toplam enerji tüketiminin yüzde 31’ini ve sera gazı emisyonlarının yüzde 30’unu oluşturduğu belirtiliyor. Bu kapsamda, mevcut bina stokunun yenilenmesi ve yeni binaların sürdürülebilir şekilde inşa edilmesi gerekliliği vurgulanıyor.
Raporda öne çıkan karbonsuzlaşma stratejileri şöyle belirtiliyor:
- Enerji Verimliliği: Binaların yaşam döngüsü boyunca enerji tüketiminin azaltılması.
- Yenilenebilir Enerji: Bina enerji ihtiyaçlarının yenilenebilir kaynaklardan karşılanması.
- Yeşil Bina Sertifikasyonları: Sürdürülebilir inşaat malzemeleri ve tekniklerinin kullanımı.
Raporda, bina sektöründe karşılaşılan başlıca engeller arasında finansman eksiklikleri ve teknik bilgi yetersizlikleri bulunuyor. Bu engellerin aşılması için önerilen çözümler arasında finansman stratejileri ve paydaş iş birlikleri öne çıkıyor.
Binaların iklim değişikliğine uyum sağlaması ve doğal afetlere karşı dayanıklılığının artırılması hedefleniyor. Ayrıca, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların sektörde daha fazla yer alması için stratejiler geliştirilmiş durumda.
Raporda sunulan stratejiler, Türkiye’nin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşması ve 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine katkı sağlamayı amaçlıyor. Sürdürülebilir bina uygulamaları ile gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakılması hedefleniyor.
Kaynak: TEMİZ ENERJİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) 2,7 milyar dolar kredi talebi ile hazırlanan Türkiye Yenilenebilir Enerji Entegrasyon Yatırım Planı’nın taslak çalışmasını sektör görüşüne açtı.
Bakanlık tarafından yapılan duyuruda Dünya Bankası’na bağlı Temiz Teknoloji Fonu, Yenilenebilir Enerji Entegrasyonu Programına teklif edilmek üzere hazırlanan planın Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası, Uluslararası Finans Kurumu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında gerçekleştirilen istişareler ile hazırlandığı belirtildi. Duyuruda taslak yatırım planının 12 Temmuz 2024 tarihine kadar sektör görüşüne açık olacağı bildirildi.
Taslak plandaki bilgilere göre Yatırım Planı üç ayrı bileşenden oluşuyor. Planın, yararlanıcısı Türkiye Elektrik İletim AŞ olacağı ilk bileşeni için 1,54 milyar dolar kredi talep ediliyor. Bu kaynak TEİAŞ tarafından Türkiye elektrik iletim sisteminin esneklik, dengeleme, stabilizasyon ve güç altyapısının güçlendirilmesi için yapılacak yatırımlar için talep ediliyor.
Planın 330 milyon dolar tutarında kredi talep edilen ikinci bileşeni, özel sektör yatırımcılarının elektromobilite, enerji depolama ve elektrik iletim sisteminin dijitalleşmesine yönelik yatırımlarını oluşturuyor.
Planda bu yatırımların önemine vurgu yapılırken Türkiye’deki elektrikli araç kullanımının hızla arttığına, Türk hükümetinin yenilenebilir enerji alanındaki iddialı hedefleri doğrultusunda enerji depolama sistemlerinin sistem dengeleme, pik tıraşlama ve şebeke dengesini sağlamada çok önemli bir rol oynayacağının altı çiziliyor.
Planın, yararlanıcısının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olacağı ve 900 milyon dolar tutarında kredi talep edilen üçüncü bileşeni ise hidroelektrik alanındaki yatırımları kapsıyor. Plana göre bu tutarın 600 milyon dolarlık bölümü Türkiye’nin ilk pompaj depolamalı hidroelektrik santrali projesini devreye alma hedefi doğrultusunda talep ediliyor.
Bu bileşenin, diğer alt bileşeni de Elektrik Üretim AŞ portföyündeki 22 hidroelektrik santralin verimliliğini artıracak yatırımları için 300 milyon dolar tutarında kredi kullanılmasını içeriyor.
Kaynak: YEŞİL EKONOMİ

Gdz Elektrik’in 29 Nisan 2024 tarihinde “HORIZON-CL5-2024-D3-01-13: DC ve AC/DC Hybrid Transmission and Distribution Systems” çağrısı kapsamında başvurusu yapılan “Transmission and Distribution Hybrid nEtworks with more resilient and efficient architectUreS - THEUS” projesi kabul edildi.
THEUS projesi, Yüksek Gerilim (YG), Orta Gerilim (OG) ve Alçak Gerilim (AG) seviyelerinde hibrit şebekelerin uygulanmasını destekleyen gelişmiş metodolojileri ve araçları sergilemeyi amaçlıyor. Ülkeler arasında HVDC ve MVDC bağlantılarının genişletilmesi ve açık deniz şebekelerinin kurulması nedeniyle AC ve DC hibrit sistemler bazında, Avrupa şebekelerinin karşılaştığı en temsili zorlukları ele alan beş kullanım örneği, altı planlama ve altı işletme çözüm seti geliştirecek. Bu kullanım senaryoları doğru modellere dayanacak ve farklı proje aşamalarını ve voltaj seviyelerini temsil eden beş gerçek şebekeden alınan verilerle beslenecek. Proje sonucunun Teknoloji Hazırlık Seviyesi (TRL) 5'e ulaşması hedeflenmekte.
Gdz Elektrik tarafından yapılan açıklamada proje ile ilgili şu bilgilere yer verildi:
- Birçok ülke ile paydaşlık yapılan proje ile farklı lokasyonlardaki ülkelerde bulunan uluslararası HVAC/HVDC iletim ara bağlantısı, dağıtım hibrit şebekesi, ülkemizdeki MVDC dağıtım şebekesi, Attica-Crete arasında HVAC/HVDC bağlantısı ve MVAC/MVDC/LVDC mikro şebekesi üzerinde senaryoların gerçekleşmesi planlanıyor.
- THEUS projesi, araştırma kuruluşlarını, teknoloji üreticilerini, elektrik sistemi operatörlerini, rüzgar santrali operatörünü ve proje çözümlerinin kullanılmasını garanti altına almak için bir KOBİ ve proje sonuçlarının başarılı bir şekilde yayılması için 8 Avrupa Birliği ülkesi dahil olmak üzere 15 ortaktan oluşan rekabetçi bir konsorsiyumu bir araya getirdi.
- THEUS, 2 şebekenin tasarlanacağı ve mevcut 3 şebekenin yönetim ve işletme açısından iyileştirileceği bir doğrulamayı gerçekleştirerek gelecekteki pan-Avrupa AC/DC hibrit mimarisinin elektrik sistemi düzenlemesini doğrudan etkileyecek. Genel olarak, THEUS'un enerji kayıplarında yüzde 10-30 ve işletme ve bakım maliyetlerinde yüzde 15-20 azalma sağlarken, daha yüksek Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) penetrasyonuna sahip hibrit şebekelerin güvenli bir şekilde çalışmasını hedefleniyor.
- Gdz Elektrik olarak, THEUS projesi kapsamında bağlantının geliştirileceği potansiyel alanları değerlendirmek için güç akışları veya koruma sistemleri gibi önemli hususları da dikkate alarak yeni planlama araçları ve metodolojilerini kullanacağız. Proje kapsamında, Manisa ilimizde pilot bölge olarak belirlenen enerji fideri üzerinde hat uzunluğu ve üretim santralleri kaynaklı harmonik bozunum ve harmonik bozulma kaynaklı kesinti sorununa ilişkin olarak; MVDC şebeke topolojisinin teknik hedeflerini karşılama ve uygulama konusundaki performansını değerlendirmek için simülasyon ve analiz çalışmalarıyla çerçeve sunulması planlanmaktadır.
- Projede Türkiye'den ortak olarak Sivas Cumhuriyet Üniversitesi de yer almaktadır. THEUS projesinin süresi 36 ay olarak belirlenmiştir. Gdz Elektrik olarak, uluslararası ölçekte olan bu projede yer almaktan büyük heyecan duyuyor ve projenin sektörümüz adına başarılı sonuçlar ortaya koyacağına inanıyoruz.

Ağrı, Ardahan, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Iğdır ve Kars olmak üzere 7 ilde hizmet veren Aras Elektrik, müşteri memnuniyeti odaklı misyonu ile başarılarına bir yenisini daha ekledi. 2024 Mayıs ayı (TEDAŞ tarafından yaptırılan ALO 186 Çağrı Merkezi Memnuniyet Anketi) sonuçlarına göre memnuniyeti en yüksek 3 il arasında Kars ve Erzincan yer alıyor. Türkiye ortalama endeksi 56,4 olan Elektrik Dağıtım Şirketleri Çağrı Merkezi Memnuniyeti araştırmasında 77,8 oranla Erzincan 2.; 76,5 oranla da Kars 3. oldu. Türkiye ortalamasının üstünde olan Aras EDAŞ, emin adımlarla yükselmeye devam ediyor.
Memnuniyet odaklı çalışmalarda belirgin bir artış kaydettiklerini belirten Genel Müdür Fikret Akbaş: “Memnuniyet oranındaki yükselişimizin arkasında, müşteri geri bildirimlerine hızlı yanıt verme, sorunlara çözüm odaklı yaklaşma ve sürekli iyileştirme çabaları gibi faktörler oldukça etkili. Ayrıca, teknolojik alt yapımızdaki güçlendirilmeler ve çalışanlarımıza verdiğimiz eğitimler de bu başarıda önemli rol oynuyor. Tüm bunlar bir araya gelince de müşterilerimizin beklentilerini doğru anlıyor ve karşılamak için düzenli olarak geri bildirimleri değerlendiriyoruz. Sunduğumuz kaliteli hizmet ile her dönem fark yaratıyor, bu hizmeti daha da ileriye taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Daha nice başarılara imza atacağımıza inanıyorum” dedi.
Akbaş, “Geniş müşteri portföyümüzü etkin bir şekilde yöneterek kesintisiz enerji hizmeti sunuyoruz. Sorumluluk alanımızdaki müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak ve memnuniyetlerini artırmak için sürekli olarak çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızın da karşılığını çeşitli anketlerde görüyoruz. Şirketimizin Mayıs Ayı Genel Memnuniyet ortalamasının, Türkiye ortalamasının üzerinde olmasının yanı sıra illerimizin zirvede olduğunu görmek de bizi ayrıca mutlu etti” ifadelerini kullandı.

Kadın istihdamının düşük olduğu enerji sektöründe toplumsal fırsat eşitliği alanında farkındalık oluşturmayı hedefleyen elektrik dağıtım şirketi Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), Uluslararası Kadın Mühendisler Günü çerçevesinde geleceğin mühendis adayları ile buluştu.
Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak’ta elektrik dağıtım hizmeti veren OEDAŞ, 23 Haziran Uluslararası Kadın Mühendisler Günü çerçevesinde anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdi. Kadın istihdamının az olduğu enerji sektöründe farkındalık oluşturma hedefiyle 2019 yılında ’Enerjimiz Eşit’ projesini hayata geçiren OEDAŞ, Afyonkarahisar’daki Zübeyde Hanım Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri ile bir araya geldi. OEDAŞ’lı mühendisler CBS-Proje ve Kamulaştırma Uzmanı Gülgün Akar ve Dağıtım Hizmetleri Kıdemli Uzmanı Serkan Demir’in katılımıyla gerçekleşen etkinlikte Enerjimiz Eşit projesinin yanı sıra enerji sektörü, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği hakkında da bilgi verildi. Öğrenciler sunumu ilgiyle dinledikten sonra iki mühendise sorularını yöneltti.
Eğitim hakkında bilgi veren OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, “Faaliyet gösterdiğimiz enerji sektörü, özellikle sahadaki çalışmalarımızdan dolayı ‘erkek işi’ olarak algılanıyor. Biz OEDAŞ olarak mesleklerin bu şekilde ayrılmasını kabullenmiyor ve ‘Enerjimiz Eşit’ projesiyle hem şirketimizdeki kadın istihdamını artırıyor hem de küçük yaşlardan itibaren toplumsal fırsat eşitliği alanında farkındalık oluşturmak üzere okullarda eğitimler veriyoruz. Zübeyde Hanım Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi’nde verdiğimiz eğitimde de bu konuya özellikle değindik. Bu vesileyle okullar kapanmadan hemen önce 23 Haziran Uluslararası Kadın Mühendisler Günü’nü de kutladık. Öte yandan sürdürülebilirlik, iklim değişikliği gibi tüm dünyanın gündeminde olan konularda öğrencilerin göstermiş olduğu duyarlılıktan dolayı çok mutlu olduk. OEDAŞ olarak okullarımızdan gelen bu talepleri memnuniyetle karşılıyoruz. Talepte bulunan okullarda etkinlik yapmaya her zaman hazırız” dedi.

Enerjisa Dağıtım Şirketleri’nin Toroslar EDAŞ ve Ayedaş ile birlikte elektrik dağıtımındaki 3 şirketinden biri olan Başkent EDAŞ (Başkent Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi) bünyesinde faaliyet gösteren Başkent EDAŞ Spor Kulübü gençlerin spor ve eğitim alanında gelişimlerini desteklemek için yıllardır faaliyet gösteriyor. Genç yeteneklere kendini geliştirme ve potansiyellerini açığa çıkarma imkanı sunan Başkent EDAŞ Spor Kulübü, Ankara’nın en köklü spor kulüplerinden biri olarak bu yıl 41. Yaşını kutluyor.
Farklı yaş kategorilerinde liglerde gösterdiği başarıyı Türk futboluna kazandırdığı genç yeteneklerle taçlandırmaya devam eden Başkent EDAŞ Spor Kulübü, son olarak 11 yaşından beri formasını terleten genç yetenek Mehmet Emir Aykan’ı, Gençlerbirliği’ne transfer ederek üst liglere oyuncu yetiştirme geleneğini sürdürdü.
2010 yılında Diyarbakır’da doğan Mehmet Emir Aykan, 2022 yılında babasının tayini Ankara’ya çıkınca Başkent EDAŞ Spor Kulübü ile tanıştı. İdmanlarda gösterdiği başarıyla kısa sürede dikkatlerini üzerine çeken genç yetenek 11 yaşında ilk kez giydiği Başkent EDAŞ formasını uzun süre üzerinden çıkarmadı. U13 ve U14 takımlarında kaptanlık pazubandını takan Mehmet Emir Aykan 2 kez de şampiyonluk yaşadı. Üstelik kendinden 1 yaş üst grupta U15’te oynayan Aykan, 1 şampiyonluk daha kazanarak genç yaşta başarılarına başarı ekledi. Son sezonunda 60 resmi maçta mücadele eden Mehmet Emir Aykan, stoper olarak savunma hattında ter dökmesine rağmen 20 gol atarak eşine az rastlanır bir performans sergiledi. Bu başarılı performansı da onu profesyonel takımların transfer listesine soktu. Türk futbolunun önemli kulüplerinin altyapıları tarafından yakından takip edilen Aykan, kulüplerin yaptığı anlaşma sonucunda Gençlerbirliği’ne transfer oldu.
Enerjisa Dağıtım Şirketleri bünyesindeki 3 dağıtım şirketinden biri olan Başkent EDAŞ’a bağlı olarak faaliyetlerini yürüten Başkent EDAŞ Spor Kulübü’nün Yönetim Kurulu Başkanı ve Enerjisa Enerji Bilgi Teknolojileri Başkanı Mehmet Fırat genç futbolcunun transferini ve kulübün başarılı performansını değerlendirdi.
Mehmet Fırat, “Başkent EDAŞ Spor Kulübü olarak bünyemizdeki 140’a yakın sporcuyla U-13’ten U-18’e kadar toplamda 6 yaş kategorisinde mücadele ediyor, Ankara ve ülke genelindeki turnuvalarda önemli başarılar elde ediyoruz. Bu sene de U14 takımımızın şampiyonluğu ile bir kupa daha kazandık. Yıllardır süren bu başarımızın arkasında ise altyapımızda yetişen ve Türk futboluna kazandırdığımız genç yetenekler yer alıyor. Bugüne dek Başkent EDAŞ Spor Kulübü forması giyen çok sayıda başarılı oyuncu şu anda Süper Lig, Spor Toto 1. Lig, TFF 2. Lig başta olmak üzere üst liglerde sahne alıyor. Mehmet Emir Aykan’ın Gençlerbirliği’ne transfer olması ile altyapımızın gücünü ve önemini bir kez daha göstermiş olduk. Önümüzdeki süreçte de yeni kupalar kazanmaya ve yeni yıldızlar yetiştirmeye devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'nın elektrik üretimi daha önce görülmemiş bir hızla karbonsuzlaşıyor. Eurelectric'in Elektrik Veri Platformu ELDA'dan alınan son rakamlar, 2024 yılının ilk yarısında AB'de üretilen elektriğin yüzde 74'ünün yenilenebilir ve düşük karbonlu enerji kaynaklarından geldiğini gösteriyor. Bu, 2023'teki yüzde 68'lik paya kıyasla önemli bir artış anlamına geliyor. Elde edilen sonucun arkasındaki ana nedenler olarak şebekeye eşi benzeri görülmemiş bir yenilenebilir enerji akını ile nükleer filonun istikrara kavuşması gösteriliyor.
Arz tarafındaki rakamlar umut verici olsa da aynı şey elektrik talebi için söylenemiyor. AB'de elektrik talebi 2023'ün ilk yarısında 2022'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 3,4 azaldı. Bu eğilim temel olarak sanayinin yurt dışına taşınması, daha sıcak havalar, enerji tasarrufu ve yavaş ekonomik büyümeden kaynaklanıyor.
Bunun için Eurelectric, yeni Komisyon'u görevinin ilk 100 günü içerisinde, 2030 yılı için yüzde 35'lik bir gösterge hedefi ve AB ülkelerinin ulusal enerji ve iklim planlarına (NECP'ler) eklenecek net bir elektrifikasyon göstergesi ile sahadaki ilerlemeyi izlemek ve sunmak üzere bir Elektrifikasyon Eylem Planı önermeye çağırıyor. Eylemsizlik, AB iklim hedeflerinin kaçırılmasına, yenilenebilir üretimin kısıtlanmasına ve enerji dönüşümünün öncü sektöründeki yatırımların yavaşlamasına neden olabilir.
Eurelectric tarafından desteklenen Elektrik Veri Platformu ELDA, güvenilir elektrik verileri için sektörün önemli bir ölçütü. Eurelectric istihbarat ekibi tarafından işlenmekte ve sektör uzmanları tarafından doğrulanıyor. Böylece platform, elektrik verileri için bir zamanlılık ve doğruluk sağlıyor.
Kaynak: EURELECTRIC

Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya'da güvenli, uygun fiyatlı ve temiz enerji arzını sağlamak için enerji verimliliğini önemli ölçüde hızlandırmayı amaçlayan iddialı yeni bir bölgesel girişim başlattığını duyurdu. 10 yıllık "Avrupa ve Orta Asya'da Enerji Verimliliğinin Artırılması Programı"’nın (E3 Programı), yatırımların ömrü boyunca 63 terawatt saatten (TWh) fazla enerji tasarrufu sağlayacağı (İsviçre'nin yıllık elektrik üretimine eşdeğer) ve CO2 emisyonlarını 18.7 milyon metrik ton azaltacağı öngörülüyor.
E3 Programı 1.46 milyar dolarlık Dünya Bankası finansmanı sağlayacak ve 1.5 milyar doları özel sermaye olmak üzere kamu, özel sektör ve kalkınma sektörlerinden 2.4 milyar dolar daha toplayacak. İlk fonlar dört ülkedeki enerji verimliliği programları için ayrılmıştır ve 10 yıllık dönem boyunca daha fazlasının katılması bekleniyor. Yatırımlar kamu tesisleri, konut binaları ve aletleri, endüstriyel modernizasyon ve bölgesel ısıtma iyileştirmelerini hedefliyor.
E3 programı, ulusal planlara dayalı olarak tekrarlanabilir ülke projeleri geliştirecek ve sürdürülebilir finansmana erişimi destekleyecek. Program kapsamındaki ilk projeler arasında Türkiye'deki merkezi hükümet binalarının yenilenmesi için 300 milyon dolarlık Dünya Bankası finansmanı ve Moldova'da eğitim tesislerine odaklanarak kamu binalarının yenilenmesi ve bölgesel ısıtma için 54.5 milyon dolarlık finansman yer alıyor. Proje, Moldova - Büyüme, Dayanıklılık ve Refah için Fırsatlar (M-GROW) programından sağlanan 5 milyon dolarlık hibe ile desteklenmekte. Türkiye, Moldova, Karadağ, Özbekistan ve diğer ülkelerde ek aşamalar ve projeler planlanmakta.
Zaman içinde E3 Programı, ülkelerin kamu tarafından finanse edilen daha küçük enerji verimliliği programlarından daha büyük ticari finansmanla ulusal ölçekli programlara geçişini destekleyecek. Kamu finansmanının kullanımı, ticari finansörleri getirmek için gereken yatırımları göstermeye, yeni iş modellerini test etmeye, yatırımları riskten arındırmaya ve ticari finansmanın yanı sıra hedefli sübvansiyonlar sağlamaya odaklanacak.
Kaynak: WORLDBANK

Çin, 11 milyar dolarlık yatırımla yenilenebilir enerji üssü kurmaya hazırlanıyor. Asya ülkesi 6 yıl içerisinde 455 gigawatt (GW) değerinde yenilenebilir enerji projesi inşa etmeyi hedefliyor. Ülkenin en büyük hidroelektrik şirketinin bir yan kuruluşu olan China Three Gorges Renewables Group, 16 GW kapasiteli bir santral ve 5 GW depolama tesisi inşa etmeyi planlıyor.
Bu, Çin'in 2030 yılına kadar çölde 455 GW değerinde yenilenebilir enerji projesi inşa etme hedefinin bir parçası. Çin Three Gorges Şirketi, büyük hidro barajlar inşa etmenin daha az uygulanabilir hale gelmesi nedeniyle enerji kaynaklarını çeşitlendirmek istiyor. Three Gorges'a göre, santralden rüzgar ve güneş enerjisi üretimi şebekeye erişilebilirliğe bağlı olacak.
Kaynak: NTV

26 Haziran'da yayınlanan Dünya Ekonomik Forumu raporu, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve biyoçeşitliliği korumak için küresel inşaat sektörünün dönüştürülmesine yönelik bir yol haritasının ana hatlarını çiziyor. Başta gelişmekte olan ekonomiler olmak üzere dünya çapında hızlı kentleşmenin yaşandığı bir ortamda, rapor sektörün karbonsuzlaştırılması için tam zamanında bir durum ortaya koymakta ve bunun erken benimseyenler için nasıl önemli ekonomik kazanımlar ve herkes için olumlu bir çevresel etki yaratabileceğini gösteriyor.
Yeşil Bina Değer Zincirlerine Doğru: Boston Consulting Group (BCG) ile iş birliği içinde yayınlanan Çin ve Ötesi, binaların tüm değer zinciri boyunca 11 stratejik geçiş kaldıracı tanımlıyor. Yeni araştırmaya göre, bu kaldıraçlar bir araya geldiğinde sektörün azaltım potansiyelinin yüzde 80'inden fazlasını ortaya çıkarabilir ve 1,8 trilyon dolarlık bir pazar fırsatı yaratabilir.
Dünya Ekonomik Forumu Genel Müdürü Gim Huay Neo, "Yapı sektöründeki oyuncular için büyüme ve rekabet gücünün yeni sınırı, toplumun refahını ve insanlar arası bağlantıları teşvik ederken net sıfır karbonlu, doğaya olumlu ve aşırı hava şoklarına dayanıklı malzemeler geliştirmek, inşaat yöntemleri tasarlamak ve operasyonel sonuçlar elde etmek olacaktır" dedi.
BCG Genel Müdürü ve Kıdemli Ortağı Yvonne Zhou, "İnşaat değer zincirinin karmaşıklığı, yukarı ve aşağı yönlü oyuncuların standart uyumlaştırma ve teknoloji atılımı gibi eylemleri mümkün kılmak için birlikte çalışmasını gerektiriyor. Sadece bu iş birliği sayesinde 11 kaldıracın kilidi tamamen açılacaktır” ifadesini kullandı.
Rapor, Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu 2024 Yıllık Toplantısı'nda başlatılan Çin'deki Değer Zinciri Eylemlerinin Net Sıfır Fırsatları (NOVA) projesine dayanıyor. Proje, Çin'de koordineli bir net-sıfır geçişi sağlamak için kilit sektörlerin tüm değer zinciri boyunca yukarı ve aşağı yönlü oyuncular arasında iş birliğini teşvik ediyor.
Kaynak: WEFORUM
2024 Güneş Enerjisi Küresel Piyasa Görünümü
SolarPower Europe'un 2024 Güneş Enerjisi Küresel Piyasa Görünümü raporuna göre, geçtiğimiz yıl toplamda 576 GW yenilenebilir enerji kapasitesi arttı. Bu artışın yüzde 79'unu güneş enerjisi oluşturdu. Rüzgar enerjisi 117 GW'lık artışla yüzde 20'lik bir paya sahip olurken, hidroelektrik enerji 7 GW ile yüzde 1,2 pay aldı. Diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının oranı ise yüzde 0,1 ile 1 GW olarak kaydedildi.
Ayrıca, önceki yıla göre 447 GW'lık artış yüzde 87 oranında gerçekleşti ve bu artış raporda "olağanüstü" olarak nitelendirildi. 2022'de yıllık artış oranı yüzde 46 olarak kaydedilmişti. Böylece, geçtiğimiz yılki 576 GW'lık temiz enerji kapasite artışında, güneş enerjisi 447 GW'lık kurulumla tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu dönemde yapılan 3 trilyon dolarlık enerji yatırımlarının yüzde 63'ü, yani 1,9 trilyon dolarlık kısmı temiz enerjiye yönlendirildi. Küresel yenilenebilir enerji ekipman üretimine 200 milyar dolar yatırım yapılırken, bunun yaklaşık 80 milyar doları güneş enerjisine harcandı.
Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.
World Utilities Congress, Abu Dabi, Birleşik Arap Emirlikleri
16 - 18 Eylül 2024
Küresel Yenilenebilir Enerji Zirvesi Venedik, İtalya
16 - 18 Eylül 2024
TESAB Enerji Stratejileri Konferansı, Ankara
2 - 3 Ekim 2024
Smart City Fuar ve Dünya Kongresi, Barselona, İspanya
5 - 7 Kasım 2024
Elder 5. İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi - Antalya, Türkiye
22 – 23 Kasım 2024