Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ‘Rüzgâr Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA)’ ihalesine ilişkin, “Bu resmin bölgeye ve dünyaya önemli bir mesaj olduğunu düşünüyorum. Özellikle Türkiye ve Almanya ilişkileri açısından bugün öyledir yarın böyledir. Kurumlar, kişiler amenna bugün gelir yarın geçerler ancak devletler ve ilişkiler uzun solukludur” dedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, ‘Rüzgâr Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları’ (YEKA) projesinin ihalesini gerçekleştirdi. İhale sonrası konuşan Bakan Albayrak, ihale sürecinin başarılı geçmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Türkiye enerji piyasaları, dünya enerji piyasaları, Türkiye ekonomisi için çok tarihi bir milada tanıklık etmiş oluyoruz. Bugün hakikaten çok önemli bir gün. Çünkü Türkiye, milli ve yerli enerji politikaları noktasında geldiğimiz ilk günden beri yerli ve yenilenebilir kaynakları öncelikleyen bir süreci başlattık ve bu sürecin tüm yapı taşlarını tek tek nakış gibi işleyerek bugünlere geldik.

Durmak yok yola devam diyerek inşallah bugünün bir milat olmasıyla birlikte bu süreci daha da ileri taşıyacağız. Nisan ayında tebliğ ettiğimiz ulusal ve uluslararası piyasalar, açıkladığımız milli enerji ve maden politikası çerçevesi içerisindeki en kritik yapı taşlarından biri olan, mart ayında bu yerli ve yenilenebilir kaynaklarda çok önemli bir yer teşkil eden güneşte attığımız adımın bir ikincisini rüzgârda yapacağımızı ifade etmiştik. Bugün, dünyadaki en büyük 10 rüzgâr teknoloji üreticisi firmasının 8 tanesinin katılımı ile tamamen açık, şeffaf ve çok kıyasıya rekabetin olduğu bir ihale süreciyle Türkiye’de yeni bir dönemi başlattık. Bunun en önemli adımlarından bir tanesi düne kadar rüzgârda 10.3 cent yerli katkı payıyla rüzgâr kW/saat alım maliyeti, tarihi bir rekorla bugünkü ihale ile 3,48 cente düşerek fiyatta benzer ihalelerde bir dünya rekoru gerçekleşmiştir. Ben bundan milletim adına, ülkem adına gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE ENERJİ ÜSSÜ OLACAK

Gurur duyulacak bu resimde en büyük katkı payının Türkiye’yi bu noktaya taşıyan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyleyen Bakan Albayrak, “Türkiye’nin bu kadar büyük firmaların, ülkelerin halihazırda bu kadar büyük bir rekabet ortamı içerisinde ne kadar önemli bir ülke olduğunu dünyaya bir kez daha haykıran bir netice ortaya koymuştur. Hedeflerimiz büyük. Büyük ve güçlü Türkiye’den bahsediyoruz ve bugün ortaya çıkan netice Türkiye’nin, Türkiye piyasalarının, ekonomi ve enerji piyasalarının ne kadar güçlü ve geleceğe sağlam adımlarla yürüdüğünü ortaya koyan, dünyaya ifade eden bir netice ortaya çıkmıştır. Kim ne derse desin, dünyada neler yaşanırsa yaşansın, dünyada ne kadar büyük krizler ve bölgesel problemler olursa olsun Türkiye’nin bölgenin ve dünyanın en güvenilir, yatırım yapılabilir ülkelerinin başında geldiğini bu ihale ve netice ile bir kez daha ortaya koyması ülkem adına, milletim adına, Cumhurbaşkanımız adına söylüyorum büyük bir gururdur. Türkiye, bu ihaleyle sadece enerji maliyetlerini düşürmedi. Bu ihale, Türkiye’nin bir enerji üssü olma noktasında ve sadece enerji kaynakları açısından değil, maliyetleri açısından değil, teknolojileri açısından da bir merkez olması noktasında çok önemli bir adım atmıştır. Tıpkı güneşte olduğu gibi bugün rüzgâr ihalesinde de yüzde 65 yerlilikle ve 10 yıl asgari Ar-Ge yatırım şartıyla artık bir rüzgar tribününde yaklaşık 8 bin küsur endüstriyel parçanın kırılımlarıyla birlikte yüzde 65 yerlilik noktasında Türkiye’de üretilmesiyle, tedarikçisinden yan sanayisine ve endüstrisine kadar çok büyük bir teknoloji üretim üssü olma noktasında adım atmıştır” şeklinde konuştu.

YEKA İHALESİNİ ALMAN SİEMENS-TÜRKERLER-KALYON KONSORSİYUMU KAZANDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, bin megavatlık Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesine 8 konsorsiyum katıldı. Bakanlıkta yapılan ihalenin komisyon başkanlığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alparslan Bayraktar gerçekleştirdi. Kıran kırana geçen ihalede 4. oturumdan sonra 2 firma yarışmaya devam etti. Alman Siemens-Türkerler-Kalyon ve Çinli MingYang-İlk İnşaat arasında geçen açık eksiltmenin kazananı 3,48 dolar sen/KWS ile Alman Siemens oldu. Çinli Mingyang 30. tur başlarken ihaleden çekildi.

1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Türkiye’nin 5 ayrı bölgesinde toplamda bin megavatlık rüzgar enerjisi kapasitesi kurulması için yapılacak ihaleyi kazanan konsorsiyum, kanat, jeneratör tasarımı, malzeme teknolojileri ve üretim teknikleri, yazılım ve yenilikçi dişli kutusu alanlarından en az üçünde toplam 5 alanda 10 yıl boyunca Ar-Ge çalışması yapacak. Ar-Ge çalışmaları için her yıl 5 milyon dolarlık bütçe ayrılırken, yüzde 80'i yerli mühendislerden oluşan 50 teknik personel ile Ar-Ge faaliyetleri yürütülecek.

Rüzgar YEKA ihalesinin kazananı, 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapacak. Bu projeyle kurulacak santrallerin işletmeye girmesiyle her yıl asgari 3 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecek ve yaklaşık 1,1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanacak. Aynı zamanda, kurulacak rüzgar tesisleri sayesinde yıllık ortalama 1.5 milyon ton karbon emisyon azaltımı sağlanacak.

AVRUPA’NIN DÖRDÜNCÜSÜ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, son dönemde hız kazanan çalışmaları ile enerjide dışa bağımlılığı azaltmada önemli adımlar attı. Rüzgar enerjisinde yapılan ihale ile dünya rekoru kıran Türkiye, Ocak-Haziran döneminde devreye aldığı 377 megavat kurulu kapasiteyle Avrupa'da dördüncü sırada yer aldı.
Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği WindEurope'dan yapılan açıklamaya göre, Avrupa'da yılın ilk altı aylık döneminde toplam 6 bin 100 megavat rüzgâr kapasitesi sisteme dahil edildi. Açıklamada, Almanya'nın Avrupa'da 2 bin 200 megavat rüzgâr kapasitesi işletmeye dahil ederek ilk sırada yer aldığı belirtilerek, “Avrupa'da bin 200 megavatla İngiltere ikinci ve 492 megavatla Fransa üçüncü oldu. Türkiye ise 2017 yılının ilk yarısında sisteme dahil ettiği 377 megavatlık rüzgâr kapasitesiyle kurulu güç bakımından Avrupa'da dördüncü sırada yer aldı” denildi.

YEDAŞ Genel Müdürü Rıdvan Aktürk:
“Akıllı Ölçü Devreleri ve Alçak Gerilim Şebeke İzleme Sistemi (AGİS) projesini geliştirdik. Projeyle şebeke anlık olarak izlenecek. Böylece müşteri şikayetine gerek kalmadan müdahale edilecek”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın başlattığı “müşteri memnuniyeti” süreci her geçen gün elektrik dağıtım şirketlerinin yeni bir uygulamayı hayata geçirmesini sağladı. Bu kapsamda yeni bir uygulamayı da Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ (YEDAŞ) başlatıyor. Sistemin anlık izlenmesinin sağlanacağı yeni uygulamayla, artık müşteri şikayetine gerek kalmadan kesintilere müdahale edilecek. Projenin maliyetinin 10 milyon dolar olduğunu belirten YEDAŞ Genel Müdürü Rıdvan Aktürk, “Yeni sistem ile şebekelerin akım, gerilim ve güç parametreleri gerçek zamanlı izlenerek arızanın yer tespiti ve müdahale süresi kısaltılacak” dedi.

KESİNTİLERE HIZLI MÜDAHALE

Akıllı Ölçü Devreleri ve Alçak Gerilim Şebeke İzleme Sistemi (AGİS) projesine ilişkin bilgi veren Aktürk,  YEDAŞ’ın sorumlu olduğu Samsun, Ordu, Amasya, Sinop ve Çorum bölgelerinde toplam 3 milyona yakın vatandaşın ikamet ettiğini belirtti.

Aktürk, AGİS projesinde amaçlarının elektrik kesintilerini engellemek, doğa olayları gibi nedenlerle gerçekleşen kesintilere de çok hızlı şekilde müdahale etmek olduğunu söyledi. Tedarik sürekliliği ve kalitesini artırmak için şebekelerini güncel tuttuklarını dile getiren Aktürk, “Geçtiğimiz 5 yılda 400 milyon dolara yakın yatırım yaptık. Şebekenin iyileştirilmesinin yanı sıra hanelere ulaştırdığımız elektriğin durumunu gerçek zamanlı takip ederek kısa sürede giderilmesini sağlamayı hedefliyoruz. İşin tabiatında kesintiler ve bazı aksaklıkların olması mümkün. Yeni sistem ile bir sokakta veya mahallede yaşanan elektrik kesintisini, müşteri bildiriminden bağımsız anlık tespit edebileceğiz. En yakın ekibimizi yönlendirerek kısa sürede giderilmesini sağlayacağız” diye konuştu.

YÜZDE 100 YERLİ

Dünyada alçak gerilim şebekesinde söz konusu izlemeyi yapan başka bir sistem olmadığının ifade eden Aktürk, AGİS’in yüzde yüz yerli bir proje olduğunu ve tamamen Türk mühendislerin yazılım ve donanımıyla yapıldığını söyledi. Aktürk, “Bu yazılım mevcut sayaç okuma sistemiyle bir bütün. 12 bin 500 dağıtım trafosu ve çıkış kollarında yaklaşık 150 bin noktadan anlık enerji durumunu iletiyor. Aynı zamanda yatırım planlamalarımızı da daha etkin uygulamamızı sağlıyor. Hanelerle ilgili olarak öncelikle 55 bin kilovat saat üzerinde tüketimi olan 5 bin müşteri, sisteme dahil edilerek toplam enerji tüketiminin yüzde 40’ı anlık takip edilebilecek. Hanelerin yanı sıra aydınlatma sistemlerinin de tek noktadan yönetilebileceği bir yapı.  İlerde lokal aydınlatma arızalarının uzaktan tespit edilmesini de hedefliyoruz” dedi.

MÜŞTERİNİN ARAMASINA GEREK KALMAYACAK

AGİS projesinin donanım kısmının geliştirilmesinin tamamlandığını ifade eden Aktürk, 2018 sonunda projenin tüm imkanlarının, tam anlamıyla kullanılabileceğini kaydeden Aktürk, “Bugün elektriğiniz gittiği zaman bekliyorsunuz, eğer 5 dakika gelmediyse 186’yı arıyorsunuz. Konumunuzu sistemde görmüyorsak bize ulaştığınızda hanenizdeki enerji durumundan haberdar oluyoruz ve ekipleri yönlendiriyoruz. Bu sistemi kurduğumuz zaman sizin bizi aramanıza gerek kalmayacak. Nerede arıza varsa anında onu bizim arkadaşlarımız, sokağına, mahallesine kadar görecekler ve çok hızlı tespit edilecek. Hatta ikinci aşamada şunu yapacağız,bizde cep telefonu kayıtları olan müşterilerimize o bölgede bir kesinti olduğunda kısa mesaj atarak bilgilendirme yapacağız. Onlar bize haber vermeyecekler, biz onlara ‘Bölgede şu kadar aboneyi etkileyen bir kesinti olmuştur, tahmini olarak şu saatte giderilecektir’ diye haber vereceğiz” diye konuştu.

MÜDAHALE SÜRELERİ YÜZDE 20 KISALACAK

AGİS’in müşteri memnuniyetini ciddi anlamda etkileyeceğini düşündüklerini aktaran Aktürk, “Genel olarak arızanın mahiyetine göre değişmekle birlikte ortalama 15-20 dakikada müdahale ediyoruz. Ancak bu projeyle birlikte hedefimiz her sene arızaların yüzde 20 oranında azalması ve arızaya müdahale sürelerinin de yüzde 20 kısaltılmasıdır” dedi.

Temmuz ayında elektrik tüketimi ve üretiminde tüm zamanların rekoru görüldü.

Türkiye'nin elektrik tüketimi temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14 artışla 27 milyar 775 milyon 417 bin kilovatsaate yükselirken, günlük bazda ise rekor gerçekleşti. Elektrikte 26 Temmuzda sırasıyla 969 milyon 673 bin kilovatsaat ile tüm zamanların en yüksek tüketim, 968 milyon 779 bin kilovatsaat ile en yüksek üretim rekoru görüldü.

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verilerinden derlenen bilgilere göre, geçen ay Türkiye'de elektrik tüketimi ve üretiminde üst üste yaşanan rekorlarda aşırı sıcak hava ve sanayi üretimindeki artış etkili oldu.

Temmuzda, ilk tüketim rekoru 928 milyon 136 bin kilovatsaatle 3 Temmuz'da görülürken, ay içerisinde beş kez daha günlük tüketim rekoru kırıldı. Tüm zamanların en yüksek tüketimi, 969 milyon 673 bin kilovatsaatle 26 Temmuz'da yaşandı.

Söz konusu ayda, Türkiye'nin elektrik tüketimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14 artışla 27 milyar 775 milyon 417 bin kilovatsaate ulaştı. Geçen yılın aynı ayında, 24 milyar 369 milyon 865 bin kilovatsaat elektrik tüketilmişti.

ÜRETİMİN YÜZDE 40'I DOĞALGAZDAN

Temmuz ayında toplam elektrik üretimi 27 milyar 752 milyon 285 bin kilovatsaate ulaşırken, bunun yüzde 40,2'si doğalgaz santrallerinden elde edildi.

Geçen ayki üretimin yüzde 17,7'si ithal kömür, yüzde 17'si hidroelektrik ve yüzde 15,4'ü yerli kömür santrallerinden sağlandı.

Rüzgar enerjisi santrallerinin elektrik üretimindeki geçen ayki payı yüzde 7,1 seviyesinde gerçekleşirken, üretimin kalan yüzde 2,6'lık kısmı güneş, jeotermal, fuel oil ve biyokütle tesislerinden karşılandı. İthalat yüzde 55,6 azaldı

İngiliz enerji şirketi British Gas, İngiltere'de hizmet verdiği abonelerin elektrik kullanım ücretini 15 eylülden itibaren yüzde 12.5 artıracağını açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamada, İngiliz hükümetinin dağıtım maliyetlerine ilişkin düzenlemeleri nedeniyle elektrik tüketim fiyatlarının artırılmasına karar verildiği belirtildi.

Açıklamada, şirketin yaklaşık 3.1 milyon müşterisini etkileyecek olan fiyat artışının 2013 yılının Kasım ayından bu yana yapılan ilk artış olduğu vurgulandı.

British Gas'ın bağlı olduğu Centrica Grubunun Üst Yöneticisi Iain Conn, “Elektriği zararına satıyoruz ve bu sürdürülebilir değil” ifadesini kullandı.

Şirketin zam kararının ülke genelindeki elektrik fiyatlarını tümüyle etkilemesinden kaygılanılıyor.

Makale

Makale, 2030’da Akdeniz de yatırım koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini ele alıyor. Bu projenin amacı; Avrupa'daki deneyim Yatırım planlaması ve maliyet kontrolü Yatırımın iyileştirilmesine yardımcı olması olarak ifade ediliyor.

Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Dünyanın Elektrik Gündemi

  • ScottishPower, İngiltere’de 1.2 GW kapasiteli offshore rüzgar enerjisi santrali kuracak. Şirket, projenin inşaatına 2022’de başlamayı, santrali de 2025’te faaliyete başlamasını planlıyor.
  • Enerjisa, Ak Yatırım'ın danışmanlığı ve aracılığıyla 5 yıl vadeli 335 milyon liralık işlemle Türkiye'nin bugüne kadar özel sektördeki en uzun vadeli tahvil ihracını gerçekleştirdi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, bu işleme 100 milyon lira yatırdı.
  • Avrupa’da 14 ülkenin piyasasında aktif olan Shell Energy Europe, İngiltere’de sanayi kuruluşlarına elektrik tedarik etmek üzere bir operasyonun içine gireceğini ve planlarının gelecek yıl başından itibaren faaliyete geçeceğini açıkladı.
  • Enerji verimliliği konusunda Avrupa lider olmasına ragmen, Uluslararası Enerji Ajansı’na göre (IEA), Çin, 2017 içinde ciddi bir atak yapacak ve enerji verimliliğinde lider ülke konumuna gelebilecek.
  • Geçen yıl, elektrik üretiminde doğalgaz kullanımının artması sebebiyle, küresel doğalgaz talebi yüzde 2,7 arttı.

  • Amerika’nın rüzgar şirketi Deepwater Wind dünyadaki en büyük kombine off-shore rüzgar ve enerji depolama tesisi yapmayı planladığını açıkladı. 144 megavatlık rüzgar santrali, Tesla’nın geliştireceği 40 saatlik batarya ile kombine edilecek. Tesisin, 2022’de hayata geçirilmesi planlanıyor.

Kaynak:
bloomberg.com/middleeast
iea.org

Kaynak : TÜİK