Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Düzenleyici Yaklaşım Belgesini tamamladı.

EPDK’dan yapılan açıklamada; elektrik, doğal gaz, petrol ve LPG piyasalarında gerekli düzenlemeleri hayata geçirdiği ve piyasaların oluşturulması ve daha iyi işletilmesi için gerekli tedbirleri aldığı belirtildi.

Açıklamada, düzenlenen sektörlerde enerji politikaları ile uyumlu, işleyen kuralların olması sağlanan ve oluşturulan etkin izleme ve denetim mekanizmaları ile de bu uyumluluk sürekli olarak gözetildiği belirtildi.

Dinamik bir yapıya sahip olan enerji sektörünün, tüketicilerin ihtiyaçları doğrultusunda, değişen koşullar ve iş modelleri dikkate alınarak düzenlenmesinin esas olduğu aktarıldı.

Açıklamanın hedefler kısmında, bağımsız şeffaf, hesap verilebilir, güçlü ve iletişimi ön planda tutan bir kurumsal yapı oluşturulacağı; Teknoloji ve inovasyon unsurlarının düzenlemelerle entegrasyonu yapılacağı, tüketici ve kalite odaklı düzenlemelerin hayata geçirileceği, Piyasalarda sağlıklı fiyat oluşumu ve risk yönetimi sağlanacağı vurgulandı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Başkent Elektrik Dağıtım AŞ'nin (Başkent EDAŞ) ulusal uzun vadeli kredi notunu "AA" olarak belirlerken, şirketin görünümü ise durağan olarak açıklandı

Başkent EDAŞ tarafından yapılan açıklamada, Kredi notunun Başkent EDAŞ’ın düzenli faaliyetleri, öngörülebilir nakit akışları ve deneyimli hissedarlarıyla desteklendiği kaydedildi. Fitch Ratings'in gelişmeler çerçevesinde, Başkent EDAŞ'ın ulusal uzun vadeli kredi notunu "AA (tur)" görünümünü ise durağan olarak belirlediği vurgulandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Murat Pınar, Sektörde yapılan yatırımlar ve müşteri memnuniyeti odaklı çalışmalarımızın başarılarında süreklilik arz ettiğini vurguladı. Pınar, kesintisiz ve sürdürülebilir elektrik dağıtım hizmeti vermek için gerçekleştirdikleri yatırım ve projelerin şirketin başarısında büyük rolü olduğuna değinerek, “Önümüzdeki dönemde de sektörümüze katma değer sağlayacak projelerin ve bu sektörü kalkındıracak yatırımların altına imza atmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kredi derecelendirme kuruluşlarına göre "AA (tur)" notu, "yüksek kredi kalitesi güçlü ve ekonomideki değişimlere duyarlı olan finansal yükümlülüklere uyma kapasitesine sahip" bulunulduğu anlamına geliyor. 

YEDAŞ, göç yollarındaki elektrik dağıtım hatlarına uyguladığı izolasyonla kuş ölümlerinin önüne geçmeyi planlıyor.

Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ'den (YEDAŞ) yapılan yazılı açıklamaya göre, kuş göçleri için büyük öneme sahip bölgenin özellikleri dikkate alınarak, dağıtım hatlarında çalışma gerçekleştirildi. Buna göre; Samsun, Ordu, Çorum, Amasya ve Sinop'ta kuş göç yollarındaki elektrik dağıtım hatlarına yapılan izolasyon ve koruma aparatı montajıyla, kuş ölümlerinin önüne geçilecek.

Yaklaşık 1 milyon kuşun göç yolunda bulunan bölgede hem kuşları akıma kapılmaktan korumak hem de elektrik kesintilerini önlemek amacıyla 730 bin lira yatırımla, 5 bin 45 metre hat izolasyonu, 3 bin 174 kuş koruma aparatı montajı yapıldı. Yakın dönemde de 687 metre hat izolasyonu ve 4 bin 181 kuş koruma aparatı montajı gerçekleştirilmesi planlanıyor.

YEDAŞ Genel Müdürü Rıdvan Aktürk, Bölgede 3 milyondan fazla kullanıcıya en iyi hizmeti sunabilmek amacıyla yeni projeler hayata geçirdiklerini kaydetti. Aktürk, Şirketin çalışmalarında çevreye karşı sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini söyleyerek, "Müşteri memnuniyetini sağlamak amacıyla elektrik dağıtım sürekliliğini yükseltirken, doğal hayatı korumaya da özen gösteriyoruz" ifadelerini kullandı. Aktürk, yakın dönemde aynı kapsamda 725 bin liralık bir yatırım daha gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade etti.

IDC Energy Insights tarafından, altyapı hizmetlerinin geleceğine ilişkin tahminlerin yer aldığı, IDC FutureScape: 2015 (Dünya Genelinde Altyapı Hizmetleri Öngörüleri) adında bir rapor yayınlandı.

Raporda, elektrik enerji hizmetleri sunan kuruluşların 20. yüzyılın birinci yarısından beri geçerli olan iş modelini değiştirmeye ya da değişen durumlara adapte etmeye zorlayan sorunlara atıfta bulunuluyor.

Alt yapı kuruluşları, veri odaklı karar alma mekanizmasını olanaklı kılmak üzere akıllı elektronik cihazlar, sensörler ve şebeke kontrol uygulamaları bağlantısını kurmak amacıyla internetin elektrik enerjisi şebekesine uygulanması anlamına gelen akıllı şebekeleri hayata geçiriyor. IDC, alt yapı hizmet kuruluşlarının, artık üretimi gelir kaynağı olarak görmeyeceğini öngörüyor.  IDC, 2018 yılına kadar, bu kuruluşların kontrol sistemindeki yeni veri trafiğinin %45'inin kuruluşa ait olmayan, dağıtık enerji kaynaklarından oluşacağını tahmin ediyor.

Bu üretim geliri kaybının telafi edilmesi için IDC, altyapı kuruluşlarının yeni iş fırsatları arayacağını öngörüyor. IDC özellikle, altyapı kuruluşlarının 2017 yılı itibariyle kazançlarının en az %40'ını yeni iş modellerinden sağlayacağını belirtiyor.

Rapora göre, alt yapı kuruluşlarının yeni iş modellerine yönelmesinin nedenleri arasında; enerji talebinin dünyanın gelişmiş ülkelerinden gelişmekte olan ülkelere kaymasıyla küresel olarak yeniden dağıtımı, bulut tabanlı tedarik ve hizmetlerin hızlı bir şekilde ortaya çıkması, enerji pazarının şeffaflığını ve rekabet gücünü artırmak adına müşterinin talebine yanıt veren düzenleyici baskının arttırılması, özellikle bilgi teknolojileri becerilerine yönelik sektörler arası rekabetin oluşması yer alıyor.

Kaynak : geospatial.blogs.com

Haftanın Makalesi
Regulation and Investment Incentives in Electricity Distribution:
An Empirical Assessment
Elektrik Dağıtımında Yönetmelik ve Yatırım Teşvikleri:
Deneysel Bir Değerlendirme

Bu araştırmada 2006-2012 döneminde Alman Elektrik Dağıtım Şirketleri özelinde, Elektrik Dağıtım Şirketlerinin yatırım davranışları inceleniyor. Şirketlerin sınırlarını belirlenerek, gelire bağlı olarak firmaların yatırım davranışlarının etkilenip etkilenmediği araştırılıyor.

Araştırmaya buradan ulaşabilirsiniz.

Dünyanın Elektrik Gündemi

  • Almanya'da çatı güneş 4.3 cent/kWh’e kadar sübvansiyon alabilecek. “Kiracı gücü” kanun değişkliği ile güneşten elektriği kiracıların da üretip kullanması sağlanacak. Almanya'da konut sahipliği %50, AB’nin en düşüğü. Yılda sadece 500 MW’a verilecek, Almanya’da hacimle limitliyor.
  • “Sağlık, enerji, ulaştırma” bilişim sektörlerine dönüşüyor (s2), Atomlardan müteşekkil fiziksel sektörlerin fazla düzenlenmesi belki de inovasyonu yavaşlattı, BİT’lere dayalı dijital sektörler daha az düzenleniyor. Büyük veriyle “Shale 2.0” ABD sahalarında Suudi düşük üretim fiyatlarını yakalayabilir
  • Arjantin’in 2025 hedefi elektrikte %20 yenilenebilir olarak öne çıkıyor. Arjantin, Latin Amerikanın 3.büyük elektrik piyasası. RenovAR programı ile yenilenebilir ihaleleri yaptı, FODER ile de yenilenebilir enerji fonu kurdu. Fiyatlar güneş 5.9 cent, rüzgâr 4.9c/kWh.
  • Çin’in China Academy of Social Sciences (CASS), Çin enerji talebi zirve yapmış olabilir. CASS’ın tahmini Çin’in 2016-2020 enerji planında yüzde 2,5 yıllık talep artışı ile çelişiyor.
  • Tesla ve California’daki enerji depolama şirketleri sistem işletmecisi CAISO’dan PDR (Proxy demand response) kaynağı olarak fazla elektriğin tüketilmesi konusundaki ürünü hızlandırması istendi.
  • Enel, elektrikli arabaların daha hızlı geleceğini iddia ediyor, İtalya’da 12000 şarj noktasına 341 milyon $ yatıracak

Kaynak: http://barissanli.com/eak/