ELDER – Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, genel aydınlatmayla ilgili Enerji Bakanlığı’nın yaptığı denetim çalışmasını değerlendirdi. Çeçen, “Bir tek karanlık sokak kalmayıncaya kadar, çalışmalarımız sürecek” ifadelerini kullandı.

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Nisan ve Mayıs aylarında genel aydınlatmayla ilgili çok kapsamlı bir denetim yürüttüğünü hatırlatarak, “Türkiye'deki 6 milyon 650 bin sokak lambasından 5,5 milyonu yerinde incelendi. Bunların yüzde 5 ila 7'sinin arızalı çıktığı bilgisini edindik ve kısa zamanda da büyük bir kısmını tamir ettik. Karanlıkta bir tek sokak kalmayacak. Vatandaşımızın memnuniyeti için çalışacağız” diye konuştu.

“Genel Aydınlatmada Biz Aracıyız”

Genel aydınlatma maliyetinin sektöre işletme ve enerji tedarik olmak üzere iki kalemde yükü olduğunu ifade eden Çeçen, “Sadece enerji tedarik maliyeti 1,2 milyar TL’yi buluyor. Elektrik Piyasası Kanunu’ndaki düzenlemeyle bunun yüzde 80’ini Bakanlık ödüyor. Dağıtım şirketleri olarak bizim burada yükümlüğümüz enerji sağlamak. TETAŞ’tan alıp, ağırlıklı olarak belediyelerin oluşturduğu tüketicilere iletiyoruz” diye konuştu. Çeçen, genel aydınlatmayla ilgili enerji sağlama yükümlülüğünün dağıtım şirketlerinden alınıp kamuya devredilmesi süreci olduğunu ve çalışmayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yürüttüğünü dile getirdi.

Toroslar EDAŞ, Adana’da bir fabrikada tespit edilen kaçak elektrik kullanımına müdahale ederek, yaklaşık iki bin 750 meskenin yıllık elektrik tüketimine denk gelen 8,1 gigavatsaatlik elektrik kaybının yaşanmasını engelledi.

Şirketten yapılan yazılı açıklamaya göre, Toroslar EDAŞ, faaliyet bölgelerinde sürdürülebilir ve kaliteli elektrik sağlayabilmek amacıyla dağıtım operasyonlarını sürdürüyor.

Adana'da bir fabrikada kaçak elektrik kullanıldığını tespit eden Toroslar EDAŞ ekipleri, kaçak kullanıma müdahale ederek yaklaşık 2750 meskenin bir yıllık elektrik tüketimine dek gelen  8,1 GWh'lık elektrik kaybının yaşanmasını engelledi.

Toroslar EDAŞ ekipleri, fabrikada, kaçak enerjinin olduğu noktayı tespit ederek fabrikayla ilgili gerekli yasal işlemi başlattı.

Avrupa Akıllı Ağlar Platformu (ETIP SNET) 2017 yılı içerisinde 4 tane Çalıştay yapacağını duyurdu. Çalıştaylarda, ETIP SNET çalışma gruplarının tematik önceliklerine uygun olarak, enerji sistemi entegrasyon konularında, ulusal ve bölgesel AR-GE projelerinin sunulması amaçlanıyor.

Çalıştay, çözülmemiş AR-GE ve inovasyon konularının belirlenmesi, Avrupa'daki ulusal ve bölgesel düzeylerde AR-GE ve inovasyon faaliyetlerinin uygulanması ve ilgili projelerinin her yerinde etkili bir şekilde uygulanmasını teşvik etmek için; paydaşlar, Üye Devletler ve ilişkili ülkeler arasındaki alışverişin teşvik edilmesi fırsatını vermeyi amaçlıyor. Çalıştayda yapılacak atölye çalışmalarının iki gün sürmesi planlanıyor.

Çalıştayların yeri ve zamanı şöyle:
Orta Avrupa Bölgesi: 18-19 Eylül, Almanya
Batı Avrupa Bölgesi: 28-29 Eylül, Portekiz
Güney-Doğu Avrupa Bölgesi: 23-24 Kasım, Kıbrıs
Kuzey Avrupa Bölgesi: 7-8 Aralık, Letonya

İngiltere’nin enerji tedarikçileri, hükümetin “2020 yılına kadar her eve akıllı sayaç takılması” yönündeki hedefini yakalayabilmek için uğraşıyor.

Sektör analizleri yapan Power Engineering International’da yer alan bir analize göre, toplamda 11 milyar poundluk altyapı yatırımının bir parçası olan hedefin başarısızlıkla sonuçlanması, Centrica, EDF, E.on, Npower, Scottish Power ve SSE gibi şirketlerin küresel cirolarının yüzde 10’una karşılık gelen bir ceza ile sonuçlanabilir. 

Şirketler, sayaçların karmaşık olmasını süreci zorlaştıran bir unsur olarak gösterirken, akıllı sayaçların kurulması için gerekli IT altyapısında maliyetlerin yüksekliğinden de yakınıyor.

Öte yandan, sayaçların maliyetleri faturalara yansıtılacağından tüketiciler de kayıp yaşayabilir. Şimdiye kadar kullanılan birinci jenerasyon “Smets1” akıllı sayaçları daha pahalı ve az gelişmiş özelliklere sahipken, “Smets2” olarak isimlendirilen sayaçların piyasaya sürülecek ana model olması planlanıyor.

Ayrıca, enerji şirketlerinin yeni cihazlara erişimini sağlayacak bir IT programından kaynaklı gecikmeler de yaşanıyor. Eğer, tüketici enerji tedarikçisini değiştirmeye kalkarsa, daha önce kullandığı sayaç da hurdaya çıkabilir çünkü yeni tedarikçinin kullandığı teknolojiyle eski verilere ulaşılması mümkün olmayabilir.

IT programında sorumlu bakanlar ve şirket de bu olası riskin farkında ve bunun için tedarikçi değişikliğini daha basit bir hale getirecek bir çözüm üzerinde çalışıyor.

Konuya ilişkin değerlendirme yapan İngiltere İş, Enerji ve Endüstri Stratejisi Departmanı sözcüsü, söz konusu 2020 hedefine uyulması gerektiğini ve bu hedef kapsamında birçok yeniliklerin ortaya çıkacağını söyledi.

Akıllı sayaçların elektrik faturalarında sadece 2020’de 300 milyon poundluk bir tasarruf oluşturacağını belirten sözcü, “Şimdiye kadar yaklaşık 7 milyon akıllı sayacın kurulumu sağlandı. Tüketiciler de bunun faydalarını görüyorlar ve birçoğu akıllı sayaçları etrafındakilere tavsiye ediyor.” diye konuştu.

Kaynak : powerengineeringint.com

Analiz
Petrol Kongresinde “elektrik” yansımaları

Son yıllarda enerji sektöründe en fazla kullanılan terimlerden biri olarak karşılaşılan “enerjide kaynak çeşitliliği” neredeyse tüm ülke politikalarının bir parçası haline geldi. Petrol zengini ülkeler başta olmak üzere alternatif kaynaklara yoğunlaşıldığı dikkat çekiyor.

Enerjide kaynak çeşitliliği, Türkiye’nin ilk kez ev sahipliği yaptığı 22. Dünya Petrol Kongresi’nin de en önemli konusuydu. Kongrenin ana gündem maddesi petrol ve doğal gaz olmasına rağmen, ülkelerin yenilenebilir kaynaklarını enerji portföylerine nasıl entegre edecekleri ve bu kaynaklara ilişkin oluşturdukları politikalar en çok konuşulan konular oldu.

Özellikle, petrol fiyatlarının düşmeye başlamasından sonra petrol zengini ülkeler de tek kaynak bağımlılığını azaltmak ve alternatifler oluşturmak için yenilenebilir enerjiden elektrik üretimine yöneliyor.

Suudi Arabistan, bu ülkelerin en önemli örnekleri arasında gösterilebilir. 2030 Vizyonu kapsamında ortaya koydukları hedeflere göre Suudi Arabistan, 2030’a kadar 10 GW yenilenebilir enerji kapasitesi oluşturacak ve bunun için ilk ihalelerini de açmaya başlıyor. Kongre kapsamında düzenlenen “Suudi Arabistan Bakanlar Oturumu”na katılan Suudi Arabistan yetkilileri, burada yaptıkları sunumlarda petrol ve doğalgazdan çok yenilenebilir enerji ve diğer sektörlerdeki yapacakları yatırımlar ile politikalarını anlattı.

2030 Vizyonu’nu “hırslı ve devasa” bir program olarak tanımlayan yetkililer, Türk yatırımcıları da bu kapsamda ülkelerinde görmek istediklerini belirtti.

GELECEK ELEKTRİKTE

Bu yaklaşımı destekleyen bir diğer açıklama da Hindistan Petrol Bakanı Shri Dharmendra Pradhan’dan geldi. Gelecek dönemde küresel elektrik talebinin artacağına işaret eden Pradhan, dünyada kişi başına düşen enerji kullanımının günlük ortalama 1,9 kilovatsaat, Hindistan'da bu rakamın 1,5 kilovatsaat seviyesinde bulunduğunu söyledi.

Pradhan, Hindistan’ın önümüzdeki 10 yılda elektrik talebinin daha da artmaya devam edeceği ülkelerden biri olacağını da ifade ederken, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payının daha da artacağını öngördüklerini vurguladı.

Kongre sırasında 2017 Dünya Enerji Yatırımı Raporu’nun lansmanını yapan Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol ise, rapordaki bulguları anlatırken, geçen yıl elektrik sektörüne yapılan yatırımların ilk kez fosil kaynaklara yapılan yatırımları geçtiğini açıkladı.

Geçen yıl gerçekleşen toplam 1,7 trilyon dolarlık enerji yatırımı içerisinde 717 milyar dolarlık kısmını elektrik yatırımları oluşturdu.

“Gelecek elektrikte yatıyor" diyen Fatih Birol, son yıllarda birçok şirketin bu gelişmeyi fark ettiğinin ve elektriğe daha fazla yatırım yapmaya başladığının altını çizdi.

Hidrokarbon kaynaklarının sınırsız olduğu düşünülebilir fakat düşen fiyatlar bu kaynaklara yapılan yatırımların azalmasına sebep oluyor. Elektrik üretiminde önemli bir yer tutmaya başlayan yenilenebilir enerji kaynakları sayesinde, hidrokarbon kaynaklarına olan bağımlılık da azalıyor fakat elbetteki bunun hiçbir zaman sıfırlanması beklenmiyor.

Sektör Gezgini

Dünyanın Elektrik Gündemi

  • Dünyanın ilk kombine hidroelektrik ve güneş enerjisi santrali Portekiz’de devreye alındı. Toplamda 840 güneş panelinin, mevcut Alto Rabagao barajına yerleştirilmesiyle ortaya çıkan santral, yıl boyunca 100 evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek.
  • Zorlu Enerji̇ Elektri̇k Üreti̇m AŞ, Pakistan'da toplam 100'er megavatlık iki adet güneş enerji santrali (GES) projesi için önlisans aldı.
  • Bahreyn Petrol Bakanı Şeyh Muhammed bin Halife bin Ahmed Al Halife, 22. Dünya Petrol Kongresi’nde yaptığı konuşmada, elektrikli araçların hızla artışından endişeli olduklarını söyledi. Bir elektrikli araç bataryası için yaklaşık 60 kilogram lityum kullanıldığı belirten bin Ahmed, “Küresel piyasada toplam lityum üretimi yıllık 35 bin ton seviyesinde. Bu konuyu dikkatli incelememiz gerekiyor. Elektrikli araç üretimi ve kullanımı için gerekli lityum sınırlı bir emtia. Bunu görmezden gelemeyiz. Şu anda elektrikli ve hibrid araçlar dünyadaki tüm araçların yüzde 1'ini karşılıyor ama lityum çok sınırlı bir kaynak. Bu kaynağın miktarını arttıramıyoruz. Elektrikli araçların satışlarının artması şu an biraz endişe verici.” diye konuştu.
  • Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah ile İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde kurulan 60 megavatlık enerji santralinin açılışına katıldı. 
  • Mısır devlet şirketi Mısır Elektrik Holding şirketi, bu hafta içerisinde Mısır Ulusal Bankası (NBE), Banque Misr, Uluslararası Ticari Banka, Arap-Afrikan Uluslararası Bankası ve QNB Alahli Bankası olmak üzere 5 banka ile 2,1 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi için anlaşma yapacak.
  • Uluslararası Enerji Ajansı (İEA) verilerine göre, geçen yıl Çin’de kömür yatırımları yüzde 25 azaldı. Öte yandan, küresel nükleer enerji kapasitesine 1990’dan beri yapılan en yüksek ilave yapıldı. 

Kaynak:
zawya.com
climateactionprogramme.org
iea.org