Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, bugün enerji ithal eden bir ülke olan Türkiye'nin 2020'li yıllarda enerji ihraç eden ülke haline gelmesini hedeflediklerini ifade etti.

Gazetelerin Ankara temsilcileri ile bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin enerji politikasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yerli kaynaklarla enerji üretimine önem verdiklerini vurgulayan Bakan Albayrak, 2023 yılına kadar yerli kömür, güneş ve rüzgâra dayalı toplam 15 bin megavatlık enerji santrallerinin de devreye gireceğini söyledi.

Bu, doğal gaz endişesi yaşadığımız son kış

LNG ve depolama kapasitesini artırarak arz güvenliğinde oluşabilecek tüm riskleri orta vadede ortadan kaldırmayı hedefleyen bir strateji belirlediklerini kaydeden Albayrak, “6 ay gibi rekor bir sürede, ilk yüzer LNG terminalini hizmete aldık. İşte Tuz Gölü depolama projesi. Açılışını gerçekleştirdik. 2000'lerin başından beri yaklaşık 15 yılın konusuydu” dedi. Albayrak, Türkiye’nin bir kış daha doğal gaz endişesi yaşama lüksünün bulunmadığını belirterek, “Bu son kışımız. Allah'ın izniyle seneyi, artık herhangi bir olağandışı bir olay olmadıktan sonra gazda arz noktasında en ufak bir kaygı, endişe taşımadan geçireceğiz” dedi.

Alternatif enerji kaynakları ve pazarlarla doğalgaz fiyatlarının daha da düşeceğini dile getiren Albayrak, “Bunu, hem hane halkına, hem bütçeye, hem sanayiye yansıtmak istiyoruz. Ticaret yaptığımız bazı ülkelerle bunu bir noktaya getirdik. Yeni maliyet düşüşlerini içerebilecek çok kritik bir döneme giriyoruz” dedi.

“2020’de enerjimizin 3’te 2’sini yerli kaynaklardan karşılayacağız”

Türkiye’nin enerji bağımlı bir ülke olduğuna işaret eden Albayrak, “Bu kadar bağımlı bir ülkeyken, bu kadar büyük ithalat yapan bir ülkeden, bir de bakmışsınız Türkiye 10 sene sonra enerji ihraç eden bir ülke olmuş. Şimdi enerji ithal eden bir ülkeden enerji ihraç eden bir ülke olmanız için, sadece doğal kaynak noktasında rezervinizin olması gerekmiyor. Bunu yapan doğal enerji rezervi olmayan ülkeler var. 2016'da yerli kaynaklar ve yerli rezervler noktasında çok önemli bir başarıya imza attık. Yerli kömür, hidroelektrik santraller, güneş, rüzgâr, tüm bu yerel kaynaklardan üretilen enerji toplam üretimimizin içerisinde yüzde 49.3'e çıktı. İnşallah 2020'lerde, enerjimizin 3'te 2'sini yerli kaynaklarımızdan sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Enerji arayışlarında teknolojiye önem verdiklerini anlatan Albayrak, Türkiye’nin yeraltı zenginliğini keşfetmek için Maden Tetkik ve Arama’nın (MTA) sondaj çalışmalarına hız verdiğine dikkat çekti. Albayrak, “MTA şu anda 300 bin metre sondaj yapıyor. Bu yıl 1 milyon hedefi koyduk. 10 milyar dolar seviyesinde maden ithalatı yapıyoruz. Bu stratejiler ile ekonomik anlamda çok önemli bir dönüşüm sürecini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Doğu Akdeniz gazının Türkiye üzerinden taşınması bölgesel arz güvenliğine katkı sağlayacak

İsrail’le enerji alanındaki iş birliği konusunda da bilgi veren Berat Albayrak, “Doğu Akdeniz gazının Türkiye’ye veya Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması bölgesel arz güvenliğine katkı sağlayacak. Doğalgaz arz güvenliğinde önemli bir alternatif ortaya koyacak. İkincisi ise özellikle Gazze’de insani şartların iyileştirilmesi için, Gazze’yle alakalı somut ve kalıcı projelerin gerçekleşmesine imkân sağlayacak. Ciddi bir kaynak alternatifi olarak projeye ben olumlu bakıyorum, ama buradaki kritik konulardan bir tanesinin de ticari unsurlar olduğunu görmemiz lazım, yani fiyat” diye konuştu.

Sabotaja karşı güvenlik artırılacak

Siber saldırılara da değinen Albayrak, “2016’nın son günlerinde Sakarya üzerinden gelip, İstanbul ve Trakya’yı besleyen 7 hatta kopma yaşadık. Tarihte ilk defa. Bu kesintiler Kocaeli, İstanbul ve Tekirdağ’ı etkiledi. Bu hadiseyi bütün boyutları ile inceliyoruz” dedi. Albayrak şöyle devam etti: Her senaryoya hazırlıklı olmamız lazım. İşte geçen sene devreye aldığımız Çanakkale alt geçişi olmasaydı, çok büyük kesintiler yaşanabilirdi. Şimdi mart-nisan gibi devreye alacağımız ikinci hatla birlikte kapasiteyi ikiye çıkaracak, büyük bir güçlendirme sağlamış olacağız. Normal günlerden geçmiyoruz. 31 Aralık günü sadece İstanbul’da; Ortaköy, Davutpaşa, Aksaray’da, üç tane yer altı elektrik kablosunun kesilmesi yaşandı. Tıpkı siber saldırılar gibi. 5 Ocak’ta, TEİAŞ’a 19.32-19.37 arası bir atak oldu. Düzenli atakların çok üzerinde bir yoğunlukta. İçişleri Bakanlığıyla bir görüşme yaptık. ‘Türkiye’de binlerce km boru hatları, gaz, petrol, binlerce km iletim hatları var ve bunlar ülke için kritik’ dedik. Süleyman Bey ile anlaştık, bir protokol ile buraların güvenliğini sağlayacağız.”

Enerji politikaları bir kitapta toplanıyor

Bakan Albayrak, Türkiye'nin enerji politikaları için bir temel kitap hazırladıklarını bildirerek şöyle konuştu: "Türkiye'nin kırmızı çizgileri, hedefleri, gazda, elektrikte, dağıtımda, kaynak çeşitliliği, enerji verimliliği gibi tüm alanları bir kitapta toplanacak. 2023'ün Türkiye'si için enerji altyapısında tüm senaryolara hazırlıklı, ekonomimizi büyütmeye yönelik bir vizyona hizmet edecek bir enerji stratejisine ihtiyaç olduğu kanaatindeyim.”

Kaynak: Gazeteler

Coğrafi bilgi sistemleri (GIS) haritalama yazılımı, konumsal (mekânsal) veri analitiği alanlarında çözümler üreten Esri firmasının kurucusu Jack Dangermound, coğrafi bilgi sistemleri ile faaliyetlerin nasıl daha verimli hale gelebileceğini açıklıyor. Pek çok katılımcının da yer alarak bu teknolojiden nasıl fayda sağladıklarını paylaştıkları sunumuyla Dangermound, coğrafi bilgi sistemleri ile ‘geleceğin nasıl şekillendirilebileceğini’ anlatıyor.

Enerjisa, “Enerjini Koru” tasarruf kampanyasına çocuklar için hazırlanan Enerjimi Koruyorum mobil oyunu ile devam ediyor.  Enerjisa’nın çizgi karakteri Pozitip ile eğlenceli bir oyunun kahramanı olacak çocuklar, enerji verimliliğini öğrenecek

Sürdürülebilir bir dünya ve daha iyi bir enerji geleceği için harekete geçen Enerjisa, enerji kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasını desteklemek için “Enerjini Koru” sloganıyla başlattığı tasarruf hareketi ile enerji tasarrufunun önemine dikkat çekmeye devam ediyor. Öncelikle hane halkından başlayacak olan bu hareket ile ülke genelinde herkesin enerji tasarrufu yapması ve tüketim davranışlarında bir değişim sağlaması hedefleniyor.

Enerjisa, çocuklara enerji tasarrufunu eğlenceli ve öğretici bir yol ile anlatıyor. ‘Enerjimi Koruyorum’ mobil oyunu sayesinde çocuklar, dünyanın enerji kaynakları hakkında bilgi sahibi olurken, sınırlı olan kaynakları nasıl koruyabileceklerini hem eğlenceli hem de öğretici bir şekilde öğreniyor.

Enerji şehri inşa edecekler
Enerjisa, ‘Dünyanın Enerjisini Ben Koruyorum!’ sloganıyla ilköğretim çağındaki çocuklar için 2010 yılından itibaren hayata geçirdiği ‘Enerji Verimliliği Eğitimleri’ sosyal sorumluluk projesi ile bugüne kadar 520 okuldan yaklaşık 250 bin öğrenciye ulaştı. Şimdi de Enerji Verimliliği Eğitimlerini, hazırlanan mobil oyun ile tüm çocuklara anlatmayı hedefliyor.

Çocukları bir maceraya davet eden ‘Enerjimi Koruyorum’ oyunu, enerji koruyucusu Pozitip’in yardımıyla yeni bir şehir inşa edilmesiyle başlıyor. Çocuklar her adımda enerji tasarrufu sağlayacak yöntemleri öğreniyor ve bu yöntemleri uyguladıkça yeşil puanları topluyor. Ayrıca çocuklar, oyundaki evleri ziyaret ederek eğlenceli tutumluluk görevlerini yerine getiriyor, evleri verimli hale getiriyor ve kazandığı ödüllerle yeni maceralara açılmanın keyfini yaşıyor.

Tüm mobil cihazlardan oynanabilen Enerjimi Koruyorum oyununa Google Play Store ve Apple Store üzerinden ücretsiz olarak erişilebiliyor.

Avrupa Komisyonu, düşük veya sıfır emisyonlu araçların yaygınlaşarak 2020 yılında yüksek pazar payına ulaşmasını hedefliyor.

Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan “Avrupa Düşük Emisyon Hareketi Stratejisi” düşük veya sıfır emisyonlu araç kullanımının yaygınlaşmasına ilişkin hedefleri ortaya koyuyor. Strateji planı aynı zamanda ulaşım sistemlerinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını yaygınlaştırılmasını da benimsiyor.

Avrupa Komisyonu düşük karbon emisyonu sağlayan araçları, kilometre başına 50 gramdan daha az CO2 salınımı gerçekleştirenler araçlar olarak tanımlıyor. Avrupa Birliği ülkelerine bu konuda yol gösteren Avrupa Komisyonu, geleneksel içten yanmalı motorların özellikle 2020'den sonra oldukça azalmış olmasını, sıfır ve düşük emisyonlu araçların yüksek pazar payına sahip olmalarını hedefliyor.

Üye ülkeler hedefleri benimsiyor

Bu hedefleri, pek çok ülke şimdiden benimsedi. Bazı ülkeler, düşük emisyonlu araçlar için teşvik mekanizması getirirken, bir yandan da toplu taşıma, bisiklet gibi ulaşım modellerine geçiş konusunda vatandaşlarını destekledi.

Avrupa Komisyonu’nun bu hedefleri, fon ve desteklerde de yerini buldu. Avrupa Yapısal ve Yatırım Fonu kapsamında ulaşım için 70 milyar avro (76,9 milyar dolar) bulunuyor. Bunun içerisinde 39 milyar avroluk (42,8 milyar dolar) fon, düşük emisyonlu hareketliliğe destek sağlamak için ayrılmış durumda.

Kaynak: www.hybridcars.com

Ülkemizde 18 dağıtım şirketinde kullanılan ve dağıtım sistemi yönetim süreçlerinin farklı ihtiyaçlarına esnek, yenilikçi ve bütünlükçü çözümler sunan Inavitas’ın kullanıcıları ile buluşacağı; dağıtım yönetim sistemlerinde ortaya çıkan ihtiyaçlar ve Inavitas’ın bu anlamda sunması gereken çözümler ile gelişim sürecinin kullanıcılarla birlikte tartışılacağı “Inavitas Kullanıcı Konferansı 2017” etkinliği bu yıl Endoks ve T4E ortaklığı ile 20 – 21 Şubat 2017’de Ankara Wyndham Otelde gerçekleştirilecek.

Bu sene konferans şeklinde planlanan Inavitas Kullanıcı Günleri’nde, gelişen teknoloji ile birlikte konvansiyonel olmayan yüklerin ve üretim birimlerinin dağıtım sistemindeki penetrasyonlarının giderek artması sonucu ortaya çıkan problemler ve çözüm yöntemleri “towards the grid of things” teması ile işlenecek ve programın odak noktası olacak.

Dağıtım Sistemlerinde Teknolojileri konusunun konuşulacağı etkinliğin ilk gününde, sektörün önde gelen isimleri konuk olacak. Yenilenebilir Enerji ve Güç Kalitesi üzerine yoğunlaşılacak olan ikinci gün ise konusunda uzman akademisyenleri Inavıtas kullanıcılarıyla buluşturuyoruz.

Ayrıntılı bilgi edinmek ve kayıt olmak için "iuc2017.inavitas.com" adresi ziyaret edilebilir.

Haftanın Makalesi
Elektrik Dağıtımı Şebeke Sisteminde GIS Uygulaması
Yazarlar: Ihiabe Y. Adejoh, Ajileye O.O, Alaga A.T, Samson A. Samuel ve S. O. Onuh

Elektrik enerjisinin son kullanıcılara dağılımı, çoğu kentsel alanda (özellikle analog sistem kullanımı ile) çeşitli mekansal sorunlarla karşı karşıyadır. Bu çalışma, elektrik dağıtımının etkin yönetimi için coğrafi tekniği kullanmayı amaçlamaktadır. Çalışma, Nijerya'daki enerji şirketinin (PHCN) varlıkları ile faaliyet alanındaki müşterilerin bağlantıları arasındaki mekânsal ilişkiyi değerlendirmekte ve elektrik dağıtımının iyileştirilmesi ve yönetilmesine ilişkin bazı sonuçlara varmaktadır. Sonuçlar, inceleme alanında 500 KVA kapasitesinde sadece bir trafonun bulunduğunu, pek çok dağıtım hattı ile 250 binaya bağlandığı, binaların ortalama tüketiminin 2.1 KW, toplam tüketimin ise 525.6 KW olduğunu, 25.6 KW düzeyinde yük bulunduğunu ve trafoya aşırı yüklenildiğini göstermektedir. Coğrafi teknikler kullanılarak varlık yönetiminin ve yük azaltma tekniklerinin çok kolay bir şekilde yönetilebileceği görülmektedir.
(Tercüme hataları olabileceğinden anlam ve içerik tereddütlerinde orijinal dokümana başvurulmalıdır.)

Makalenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Dünyanın Elektrik Gündemi

  • The Economist EIU’nun “Avrupa’nın elektrik geleceğinde kömürün rolü” raporu burada. Almanya’da 1990’larda kömürün payı %55’lerin üzerindeyken 2013’te %45,2016’da %40 civarına düşmüş. Almanya ve Polonya’daki 5 GW inşaattaki kömür kapasitesi hariç Avrupa’da yeni kapasite yok gibi. Daha önceki gibi bir geri dönüş beklemiyorlar.
  • Fransız Başkan adayı Emmanuel Macron (Le Figaro-Google Translate), şeyle ve açık deniz üretimine karşı. Kömür santrallerini de kapatmayı planlıyor. Enerjinin %75’ini de nükleerden elde edilmesini iyi olarak değerlendirmiyor. 2030’a %32 yenilenebilir enerji için 26000 MW kapasiteye izin verecek.

Grafik

  • 2016’da en yüksek rüzgar kapasiteleri ve toplam kapasite (Wind Power Monthly, Goksel Güngör üzerinden)
  • ABD Enerji bakanı Rick Perry vali iken Texas’ta 7 milyar $lık Rekabetçi Yenilenebilir Enerji Bölgeleri (REZ)ni de içeren önemli destekler verdi. Texas elektriğinin %12sini rüzgârdan üretiyor. Geçen kasım 15033 rüzgâr gücü anlık üretimi ile de rekor (o anda Texas elektriğinin yarısı). Perry döneminde 24000 rüzgâr istihdamı ve 33 milyar $ CAPEX sağlandı.

Grafik

  • Avrupa’da rüzgar kapasitesi kömürü geçti (Clipperdata)
  • Edison Elektrik Enstitüsü (EEI), Washington’daki analistlere elektrik sektörü beklentilerini anlattı: vergi reformu, altyapı yatırımlarının koordinasyonu (izin vs. basitleştirme), daha iyi gaz-elektrik koordinasyonu, toptan satış piyasalarının iyileştirilmesi, daha akıllı bir enerji altyapısı ve eyalet düzenlemeleri. Çok çevre-güneş yok.
  • Almanya %40 ile 2016’da en çok elektriği kömürden üretti. Almanya da yenilenebilirde FIT yerine ihaleye geçti. 20 yıllık kontratlarla, hacmi kontrol de etmek için bu sene 600 MW güneş, 2.8 GW rüzgâr ve 1.5 açık deniz rüzgar ihalesine çıkacak. Pilot ihalelerde 6.9 cent/kWh fiyat görüldü. Almanya’nın majör kuzey-güney elektrik koridoru da Hükümetin kabloları yer altında geçirme fikri ile 2025’e kaydı.

Kaynak: http://barissanli.com/eak/