Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. (ÇEDAŞ) Genel Müdürü Ahmet Sait Akboğa, 2023 yılına kadar 200 milyon TL’si kırsal bölgeye olmak üzere Tokat’a toplam 350 milyon liralık yatırım yapmayı planladıklarını açıkladı.

2010 yılında özelleştirme sürecinin ardından Sivas, Tokat ve Yozgat'ta elektrik dağıtımını üstelenen Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. (ÇEDAŞ), kesintisiz enerji için yatırımlarına ara vermeden devam ediyor. 2010-2015 yılları arasında üç kente toplam 400 milyon liralık yatırım yaptıklarını söyleyen ÇEDAŞ Genel Müdürü Ahmet Sait Akboğa, 2016 yılını değerlendirmek, 2017 ve daha sonrasında yapacakları çalışmalar hakkında bilgi vermek üzere Tokat'ta basın mensupları ile bir araya geldi.

2016 yılında şirket olarak Tokat'a yaklaşık 25 milyon liralık yatırım yaptıklarını anlatan Akboğa, bu yıl söz konusu rakamın yaklaşık 30 milyon liraya çıkacağını dile getirdi. Akboğa, "Bunun 10 milyon lirasını köy şebekelerini yenilemeye ayırdık. Bundan sonra da kırsal kesime yönelik yatırımlarımız artarak devam edecek. Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda biz de kendi vizyonumuzu belirledik. Şirketimiz 2017-2023 yıllarında köylerin elektrik şebekelerini yenileyerek kırsalda yaşan tüketicilerimize kaliteli, kesintisiz ve sürekli enerji temini noktasında önemli bir çalışmaya imza atmayı planlıyor. Bu çerçevede söz konusu dönemde toplam yatırımın yüzde 60'ını Tokat kırsalına ayırarak 200 milyon liralık yatırım yapma hedefimiz var" dedi.

ÇEDAŞ Genel Müdürü Akboğa, 2017-2023 arasında Tokat'a bağlı 552 köyde, 80 bin 500 direk, 820 trafo, 470 kilometre orta gerilim, 2 bin 350 kilometre de alçak gerilim hattını yenileyeceklerini, kırsal ve şehir merkezi olmak üzere toplamda 350 milyon lira harcama yapılacağını bildirdi.

“En az elektrik kesintisi yaşanan bölge olduk”
Toplantıda elektrik enerjisinin insan hayatının temel taşlarından biri olduğu bilinciyle yol aldıklarını anlatan Akboğa, bu amaçla kesinti, arıza ve sorunlara hızla müdahale ederek müşteri memnuniyetini en yüksek düzeye taşıdıklarını dile getirdi. 2010 yılında üç kentte 49 bin 136 olan toplam arıza sayısının 2015 sonu itibarıyla 18 bin 569'a gerilediğine işaret eden Akboğa, "Alçak ve orta gerilimde arızaları yüzde 63 düşürdük. Arıza süreleri de 2010 yılına göre yüzde 81 oranında azaldı. Attığımız bu adımların sonuçları bize Türkiye genelinde birincilik getirdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 2015 yılı Elektrik Piyasası Gelişme Raporu'na göre Türkiye genelindeki 21 dağıtım bölgesi arasında, en az elektrik kesintisi yaşanan bölge olduk" diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2016 yılında yaptığı 'Müşteri Memnuniyeti Anket Sonuçları'nda da tüketici sorunlarına en hızlı yanıt veren şirket olarak öne çıktıklarını söyleyen Akboğa, tüm bu pozitif sonuçlarda teknolojiye yapılan yatırımların büyük payı olduğuna işaret etti.

53 Merkez daha SCADA’ya entegre ediliyor

Elektrik dağıtımında arızaları uzaktan izlemeyi ve hatları uzaktan beslemeyi mümkün kılan ve 'Veri Toplama ve Uzaktan Kumanda Kontrolü' olarak ifade edilen SCADA sisteminin 100 merkezi kapsadığını belirten Akboğa, 2017 yılında ise 33'ü şehir merkezi 20'si ise kırsal bölgelerde olmak üzere 53 merkezi daha SCADA sistemine entegre edeceklerini böylece bölgedeki şebeke hakimiyetini artıracaklarını söyledi.

Mobil trafo ile planlı kesintiler bitecek

Müşteri memnuniyetini en yüksek noktaya taşımak için mobil trafolar sayesinde planlı elektrik kesintisi çalışmalarına da son verdiklerini dile getiren Akboğa, "Sivas, Tokat ve Yozgat illerinde kullanılmak üzere 3 adet mobil trafoyu sistemimize kattık. Böylece olası kriz anında mobil trafolar kullanılarak elektrik kesintilerinin önüne geçilirken altyapı yatırımları sırasında planlı kesinti yapmadan enerjiyi sürekli verebiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Özelleştirme sonrası kayıp-kaçakta büyük azalma

ÇEDAŞ Genel Müdürü Ahmet Sait Akboğa, şirketin özelleştiği 2010 yılından bu yana yaptığı yatırımlar ve denetimler sonucunda kayıp-kaçak oranını Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) belirlediği hedefin altında bir seviyeye taşıdıklarını söyledi. EPDK tarafından elektrik dağıtım şirketlerine uygulama dönemleri için kayıp-kaçak hedef oranları belirlendiğini dile getiren Akboğa, sözlerine şöyle devam etti:

“Hedef ve gerçekleşmeler doğrultusunda dağıtım şirketlerinin performansları ölçülmektedir. 2016 yılı şirketimiz için belirlenen hedef oran yüzde 7,93’tür. Şirketimiz ise hedef kayıp-kaçak oranını 5,97 olarak gerçekleştirmiştir. Özelleştirme dönemi ile kıyasladığımızda bölgemizde yüzde 35 seviyelerinde bir kayıp-kaçak iyileşmesi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 2011 yılı kayıp-kaçak oranı, 2016 yılı kayıp-kaçak oranı ile mukayese edildiğinde 2011 yılı kayıp-kaçak oranının 2016 yılı kayıp-kaçak oranının yüzde 54 üzerinde olduğu görülmektedir. Bugün gelinen noktada yüzde 5,97 gibi bir oran Türkiye ortalamasının altında gerçekleşmiştir.”
Kaynak: Haberler

Şirketlere operasyonel verimlilik ve akıllı çözümler sunan Ubisense’nin Baş Teknoloji Yöneticisi Peter Batty, yaptığı sunumda, bir enerji altyapı şirketinin mobil coğrafi platformu kurmadan önce cevaplaması gereken 4 önemli soru olduğunu belirtiyor. Batty, bu dört soruyu şöyle sıralıyor: “Çevrimdışı verileri destekleme çözümü nedir”, “Tek bir mobil işletim sistemine mi odaklanılacak? Yoksa Android, iOS ve Windows uygulamaları da desteklenecek mi?”, “Tek bir ortak platform mu kullanılacak? Yoksa ayrı çözüm noktaları entegre mi edilecek?” ve “Mobil uygulamaların güvenliği nasıl sağlanacak?”. Batty’nin sunumunu Türkçe ve İngilizce altyazı seçeneği ile izleyebilirsiniz.

Avrupa Birliği üye ülkeleri, AB Komisyonu tarafından sunulan ve 18 enerji altyapı projesine 444 milyon avro büyüklüğünde destek vermeyi öneren teklifi kabul etti. Elektrik, akıllı şebeke ve doğal gaz alanlarındaki projelerin, Enerji Birliği hedeflerini yakalamaya yardımcı olacağı belirtildi.

Avrupa Komisyonu’ndan yapılan son açıklamada Avrupa Birliği üye ülkelerinin AB Komisyonu tarafından sunulan ve enerji altyapı projelerine 444 milyon avro büyüklüğünde destek vermeyi öneren teklifi kabul ettiği ve bu desteğin Enerji Birliği hedeflerini yakalamaya yardımcı olacağı kaydedildi.  Enerji Birliği, Avrupa’yı enerji ağı ile birleştirmeyi, enerji arz güvenliği ile yenilenebilir enerjinin sürdürülebilir entegrasyonunu sağlamayı hedefliyor.

Enerji Birliği Komisyon Başkan Yardımcısı Maroš Šefčovič, “Bu anlaşmayı Üye Devletler tarafından memnuniyetle karşılıyoruz. Bunlar önemli sınır ötesi etkilere sahip önemli projelerdir. Aynı zamanda, Avrupa Birliği için Enerji Birliği’nin ne anlama geldiğinin ve Avrupa Birliği’nin ülkelerimizi güçlü iş birliği ile nasıl daha güçlü yapabileceğinin somut bir göstergesidir" dedi.

Avrupa Birliği Enerji ve İklim Komiseri Miguel Arias Canete ise şunları söyledi:
“Bu, daha temiz ve daha rekabetçi bir Avrupa enerji piyasasının kurulumunda önemli bir kilometre taşıdır. Amacına uygun bir enerji altyapısı, yenilenebilir enerjinin gelişmesi için gereklidir. Bu gelişme ile Tüm Avrupa için Temiz Enerji Paketi’ndeki öneriler gerçekleşmeye bir adım daha yaklaşmıştır. AB, Avrupa tüketicilerine daha ucuz, daha sürdürülebilir ve güvenli enerji sunma taahhüdünü veriyor."

Projelerde aslan payı doğal gazda

Söz konusu 18 projenin 10 tanesini doğal gaz projesi oluşturacak. Bu projelere AB tarafından 228 milyon avroluk destek sağlanacak. 7 adet proje ise elektrik sektöründe gerçekleştirilecek ve AB bu projelere 176 milyon avroluk destek verecek. Akıllı şebekelerde hayata geçirilecek projeye ise AB tarafından 40 milyon Avro destek sağlanacak. Projelere verilen desteğin büyüklüğü toplam 444 milyon avroya ulaşacak. 

Kaynak: Avrupa Komisyonu

Merkezi Arizona’da bulunan elektrik dağıtım şirketi Tucson Electric Power (TEP) düşük gelirli vatandaşlara yönelik bir enerji verimliliği pilot projesini hayata geçirdi. Pilot projeyle evlere takılan akıllı termostatlar sayesinde, ısıtma ve soğutmada tasarruf sağlanması hedefleniyor.

ABD Konut ve Kentsel Gelişim Bakanlığı tarafından yürütülen ve düşük gelirli vatandaşların uygun maliyet ile konut sahibi olmasına imkân sağlayan programa kayıt olanlara TEP tarafından enerji verimliliği teçhizatı sağlandı.

Yapılan açıklamaya göre, TEP, bu evlerde bin 800 adet gelişmiş ve programlanabilir termostat kurdu. Enerji verimliliği projesi ile TEP tüketicilerin hem kullandığı enerjide hem de maliyette tasarruf etmesini hedefliyor. Bu tasarrufun ısıtmada yüzde 12, soğutmada ise yüzde 15’e ulaşması bekleniyor.

Tüketicilerin ısı tercihlerini 1 hafta içerisinde öğrenecek şekilde tasarlanan termostatlar ortamın sıcaklığını, en çok kullanılan dereceye göre otomatik olarak ayarlıyor. Aynı zamanda termostatlarla mobil bir uygulama üzerinden de iletişim kurmak mümkün oluyor. Pilot projenin eyaletin enerji regülatörü olan Arizona Corporation Commission tarafından da fonlanacağı belirtildi.

Pilot projenin eyaletin enerji regülatörü olan Arizona Corporation Commission tarafından da fonlanacağı belirtildi. Arizona’da enerji altyapı şirketlerinin 2020 yılına kadar enerji kullanımını yüzde 22 oranında azaltması hedefleniyor.  Şirket bu zamana kadar 82 bin adet evin bir yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar enerji tasarrufu sağladığını bildirdi.

Kaynak: Metering

Haftanın Makalesi
Mevcut elektrik piyasaları yüksek yenilenebilir payları ile baş edebilecek mi?
Almanya, Birleşik Krallık ve New York Eyaleti'ndeki yaklaşımların bir karşılaştırması
Yazarlar: Michael G. Pollitt ve Karim L. Anaya

Bu rapor, elektrik sisteminde yenilenebilir enerjinin yüksek paya sahip olmasını deneysel ve teorik bir bakış açısıyla incelemektedir. Raporda ilk olarak, yenilenebilir enerjinin 'yüksek payı' ile ne kastedildiğini ele aldık; arkasından, ‘elektrik 'piyasaları’ ve ‘başa çıkmak’ terimleri ile ne demek istendiğini irdeledik.
İkinci olarak, Almanya'da, Birleşik Krallık ve ABD- New York’tan 3 hukuki örnek verdik. Bu ülkelerin, karbonsuzlaştırma ve yenilenebilir enerjinin rolü için farklı bakış açıları bulunuyor. Büyük paya sahip yenilenebilir enerji üretiminin elektrik sistemlerine nasıl dahil edilebileceği konusunda yeni deneylerin başlatılmasını öneriyoruz.
(Tercüme hataları olabileceğinden anlam ve içerik tereddütlerinde orijinal dokümana başvurulmalıdır.)

Makalenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Dünyanın Elektrik Gündemi

  • İtalya’daki elektrik sektörünün gaz talebi, yüksek elektrik talebi ve elektrik ithalatında düşüşten dolayı son 5 yılın en yükseğine yakın.
  • Güneş enerjili tren taşımacılığı neden mantıklı? DC hatlar 630-750 V, güneş PV hatlar(sıralarda da) 600V-800V üretiliyor. Bazı hatlarda elektrik yükü arttırılamadığından daha fazla yolcu kapasitesi arttırılamıyor.
  • Norveç’te geçen ay elektrikli araba satışları aylık satış hacminin %37sine ulaştı- 4800 elektrikli araç BMW i3 (622), Volvo XC90 (398), Volkswagen Passat (411)
  • İngiltere’de 11000 şarj noktası var. Ama tüm ulaştırmanın elektriğe geçişi 20 nükleer santrale ihtiyaç duyuyor ve şebeke de büyük bir yük olacak. Elektrik araba sahipliğindeki 3 temel sorun, şarj noktası eksikliği, pil menzil yetersizliği ve araç maliyet yüksekliği.
  • İngiliz görevlilier Trump ekibini iklim değişikliği anlaşmasına bağlı kalmaya ikna etmeye çalışıyor. ABD’de geçen sene 600bin yeşil enerjiye karşı 150000 fosil istihdamı elektrikte oldu. Geçen sene ABD’nin temiz enerji harcamaları 58.6 milyar $’a ulaştı.
  • Enerji üretkenliğinde %2.5-3 artışlar ekonomik büyüme için şart. Sanayideki senaryo ilginç: Çin’deki talep %36 daha düşük çünkü Çindeki sanayi yeni sanayileşen ülkelere kayacak. Rapor/sunum çok iyi