Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan, "Vatandaşlarımızın kaliteli ve kesintisiz olarak elektrik enerjisine erişimlerinin sağlanması için iletim ve dağıtım alt yapısının rehabilite edilmesini sağlayacağız” dedi. 

Gaziantep Ticaret Odası’nda, "AB Sürecinde Türkiye'de ve Dünyada Enerji Sektöründeki Gelişmeler" konulu toplantı düzenlendi.  Toplantının açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan, vatandaşlarımızın kaliteli ve kesintisiz olarak elektrik enerjisine erişimlerinin sağlanması için iletim ve dağıtım alt yapısının rehabilite edilmesinin sağlandığını belirtti. Tancan şunları söyledi: 

“Elektrik arz ve talep dengesizliklerini dengelemek adına talep tarafını aktif olarak piyasaya katılımı sağlanacaktır. Bu kapsamda elektrik üretim yatırımlarını önceliklendirmede arz-talep dengesine bakılarak iletim ve dağıtım alt yapısıyla uyumlu alt yapı oluşturularak elektriğin talep bölgelerinden üretilmesi hedeflenmektedir."

EPDK BAŞKANI YILMAZ: 
“GÜÇLÜ BİR ENERJİ TİCARET MERKEZİ OLMAYI HEDEFLİYORUZ”

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Gaziantep'in son yıllarda Türkiye'nin hızlı büyüyen şehirleri arasında yer aldığına dikkat çekti. Kentte yaklaşık 10 yıldır doğalgaz dağıtım faaliyetlerinin devam ettiğini, bu süreçte 10 milyon dolarlık yatırım yapıldığını aktaran Yılmaz, 170 bin aboneye ulaşıldığını belirtti. Yılmaz, İslahiye ve Nurdağı ilçelerinin yıl sonunda, Araban ilçesinin ise gelecek yıl doğalgaza kavuşacağını ifade etti.

Yılmaz, “Bizler cumhuriyetimizin 100. yılında barış ve istikrarın sembolü sıfatıyla güçlü bir enerji ticaret merkezi olmak istiyoruz. Eskiden Türkiye köprü olurdu. Biz sadece köprü olmak değil, aynı zamanda bir ticaret merkezi olmak istiyoruz. İnşallah Türkiye bu konuda ciddi atılımlar atacak. Gaziantep de bu anlamda enerji ticaretinde önemli bir merkez olacak." dedi.

Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan "Milli Enerji Politikaları"na da değinerek, şöyle devam etti:

"Bu politikanın üç temel sac ayağı var; Arz güvenliği, öngörülebilir piyasa ve yerlileştirme. Biz bu üç konuda kendimizi nasıl daha fazla geliştirebiliriz, nasıl daha iyi hizmet üretebilirizin cevaplarını arıyoruz. Düzenleme kalitemizi daha da artırabilmek için neler yapabileceğimizi araştırıyoruz. Enerji sektöründe, diğer sektörlerden daha fazla ve daha hızlı bir gelişmeliyiz. Dağıtım ve iletim hatlarımızı çağa uygun şekilde geliştirmeli ve büyütmeliyiz. Yenilenebilir kaynaklarımızın yanında yerli kaynaklarımızı da daha fazla kullanmalıyız."

Hizmet bölgesi olan Güney Marmara’da birçok adaya elektrik hizmeti ulaştıran Uludağ Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, (UEDAŞ), denizaltında oluşabilecek arızalara anında müdahale etmesi için bir robot geliştirdi. Robot arızalara müdahale ederek elektrik kesintilerinin süresini kısaltacak.

3. Uygulama Dönemi diye adlandırılan 2016 yılından 2020 yılına kadar, hizmet bölgesinde 1.3 milyar TL yatırım yapacak olan UEDAŞ, 2017 yılında ise 225 milyon TL yatırım yapmayı planlıyor. Ar-Ge çalışmalarıyla adından söz ettiren UEDAŞ, elektrik dağıtım hizmetinin daha kaliteli sağlanabilmesi amacıyla teknolojik çözümler geliştiriyor. 2016 yılında 1,4 milyon TL Ar-Ge harcaması gerçekleştiren UEDAŞ, 2017 yılında bu rakamı 2.4 milyon TL’ye yükseltmeyi hedefliyor. UEDAŞ bu çalışmaların sonunda ortaya çıkan buluşları, patent ve faydalı model başvurularıyla tescilliyor.

YIL SONUNDA DENİZALTINA İNECEK
UEDAŞ Genel Müdürü İbrahim Gümüşlü, Marmara, Avşa, Cunda, Paşalimanı, Ekinlik, Gökçeada ve Bozcaada adalarında yaklaşık 30 bin civarında müşteriye elektrik hizmeti sağlandığını, yaz aylarında bu sayının 300 bine ulaştığını belirtti. Bölgeye kaliteli ve kesintisiz enerji hizmeti sağlamak amacıyla yeni bir Ar-Ge projesine imza attıklarını kaydeden Gümüşlü, “Denizaltı Robotu, ana kara ile adalar arasında elektrik iletimini sağlayan denizaltı kablolarında oluşabilecek arızaları çok kısa sürede tespit ederek müdahale edilebilecek. Denizaltı Robotu, UEDAŞ ekipleri tarafından uzaktan kumanda vasıtasıyla rahatça kontrol edilebilecek. Robot, tüm bunların dışında bakım onarım gibi daha başka fonksiyonel görevlerde de kullanılabilecek” dedi. 

MUHTEMEL ARIZALAR KONUSUNDA UYARACAK
Denizaltı Robotunun muhtemel arızalar konusunda da kamera görüntüleri ile merkeze bilgi aktaracağını ifade eden UEDAŞ Genel Müdürü Gümüşlü, “Üzerinde termometre, kısmı deşarj ve kamera bulunan cihaz üzerindeki verileri merkeze ileterek hat üzerinde oluşabilecek muhtemel arızaları yapılacak çalışmalarla önlemiş olacak” dedi. Gümüşlü şunları söyledi:

“EPDK destekli 8 adet projemiz bulunuyor. ‘Otomatik Gerilim Regülatörü Projesi’, ‘Hibrid Haberleşmeli Ölçüm ve Kontrol Sistemi Projesi’ ile ‘Rekleftif Boya Uygulama Projesi’ isimli projelerimiz tamamlandı. Bunlara ek olarak 5 adet projemiz halen devam ediyor. Müşteri memnuniyetini odak noktasına koyan şirketimiz Ar-Ge çalışmalarına hız kesmeden devam edecektir.” 

Toplam bütçesi 851 bin TL olan Denizaltı Robotu Projesi, ODTÜ Teknokent’te yer alan Desistek firmasının partnerliğinde hayata geçiriliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) onayladığı ve henüz tasarım ve üretim aşamasında olan robotun prototip cihazının denemelerine önümüzdeki aylarda başlanacak. Pilot Bölge Saha Test Çalışmaları başarıyla tamamlanan Denizaltı Robotu’nun bu yılın sonunda kullanılması planlanıyor. 

UEDAŞ HAKKINDA
Başta Bursa olmak üzere Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerinde 35.501 km² alanda toplamda 2.9 milyon müşteriye hizmet veren Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ), 4 il, 55 ilçe, 2221 mahalle ve 636 köy sorumluluk sahasında 2177 personelle 7/24 hizmet veriyor. 2016 yılında 255 milyon TL’lik yatırımı hayata geçiren UEDAŞ, Üçüncü Uygulama Dönemi olarak adlandırılan 2016 ile 2020 yılları arasında toplam 1,3 milyar TL’lik yatırım gerçekleştirecek.

Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ), 2017 yılında elektrik tüketimini 2016’ya göre en fazla düşüren ilk 10 aileyi ödüllendirecek.

Enerjinin verimli kullanılması konusunda farkındalık yaratarak, tüketicilerin bilinçlenmesi ile kaynakların verimli kullanılmasını, ülke ekonomisine de katkı sağlanmasını teşvik etmeyi hedefleyen Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ), ‘Enerjimi verimli kullanıyorum, kazanıyorum, ülkeme de kazandırıyorum’ isimli projesini başlatıyor.

BAŞVURU FORMU VE POSTER WEB SAYFASINDA
Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce’deki öğrenci ailelerinin katılacağı projede, 2017’de elektrik tüketimini 2016’ya göre en fazla düşüren ilk 10 aileye yarışma için belirlenen elektrik tüketim bedelleri ödül olarak verilecek. SEDAŞ bedava elektrik verecek. Projeye ise başvurular, 18 Mayıs 2017- 20 Aralık 2017 tarihleri arasında yapılabilecek. SEDAŞ’ın çevreye verdiği değer vurgulanarak, kağıt kullanılmadan dijital ekranda www.sedas.com web sayfasından yarışma başvurularının yapılabileceği belirtildi. Aynı sayfada SEDAŞ tarafından “enerji verimliliği için kısa ipuçları”, yarışma posteri ile başvuru rehberi gibi ayrıntılı bilgiler de paylaşılıyor.  

EN VERİMLİ ELEKTRİK KULLANAN 10 AİLE ÖDÜL ALACAK

SEDAŞ enerji tasarrufu hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla başlattığı projelere bir yenisini ekledi. Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce’deki daha önce ilköğretim öğrencilerine yönelik ‘Enerjinin Güvenli Kullanımı’  konulu eğitim seminerleri vererek resim yarışması düzenleyen SEDAŞ, şimdi de enerjinin verimli kullanımı ve gereksiz yere kullanımının engellenmesi ve enerji tasarrufunun teşvik edilmesini sağlamak amacıyla ‘Enerjimi verimli kullanıyorum, kazanıyorum, ülkeme de kazandırıyorum’ adlı projeyi hayata geçiriyor.  Proje kapsamında 2016 yılına oranla 2017 içerisinde konutlarında en fazla elektrik tasarrufu yapan 10 ailenin belirli miktardaki elektrik tüketimi bedeli SEDAŞ tarafından karşılanacak.

“ENERJİDE BİLİNÇLİ TÜKETİME TEŞVİK ETMEYİ SOSYAL SORUMLULUK OLARAK GÖRÜYORUZ”

‘Enerjimi verimli kullanıyorum, kazanıyorum, ülkeme de kazandırıyorum’ projesi hakkında açıklamalarda bulunan SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven,  “Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını görmemiz ve bu bağımlılığın ülkemiz ekonomisi için büyük bir yük oluşturduğu bilinciyle enerji tüketimimizi verimli bir şekilde yapmalı, bu yolla tasarruf sağlamalıyız. Hayat standartlarımızdan ödün vermeden enerjiyi etkin ve verimli kullanmalıyız” dedi. Güven, gelişmiş ülkelerde enerjiyi verimli ve tasarruflu kullanmanın sosyal bir sorumluluk olarak hayata geçirildiğini belirtti.

Enerji varlıklarının günümüzde hızlı bir şekilde tükendiği ve enerji tasarrufunu hem bireylerin hem de kurumların maddi ve manevi sorumluluğu olarak değerlendirdiklerini ifade eden Güven, “Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan elektrik enerjisini, insanların kullanımına sunan bir kurum olarak enerji tasarrufu hakkında farkındalık oluşturmak için bu yeni projeyi hazırladık. Projemiz kapsamında Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce’deki 2017 yılında, 2016’ya göre en fazla enerji tasarrufu yapan abonelerimizin 2018 yılındaki elektrik tüketiminin 3.000 kilovatsaate kadar olan bölümü şirketimiz tarafından karşılanacak” dedi.

Projeye dâhil olmak isteyen tüketicilerin mesken aboneliği olması ve ailesinde en az bir öğrenci bulunması gerektiğine dikkat çeken Güven, “2017 yılında en fazla elektrik tasarrufu yapan ilk 10 aileden 1’inci ailenin 3.000 kilovatsaat, 2’nci ailenin 2.000 kilovatsaat, 3’üncü ailenin 1.000 kilovatsaat, 4’üncü ve 5’inci ailenin 500 kilovatsaat, diğer ailelerin ise 200 kilovatsaatlik elektrik tüketimlerini SEDAŞ üstlenecek ve bedeli ailelere ödenecek. Çocukların öncelikle bilinçlenmelerini hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

BAŞVURULAR 18 MAYIS-20 ARALIK 2017 ARASINDA YAPILABİLECEK

Projeye katılmak isteyen tüketiciler Mayıs ayı dâhil olmak üzere Aralık 2017’ye kadarki dönem içerisindeki 6 aylık (180 gün) elektrik tüketimleri değerlendirilecek. SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, 2017 yılı elektrik tüketimlerinin 2016 yılı aynı dönemleri ile kıyaslanarak en fazla oranda enerji tasarrufu yapan öğrenci ailelerinin belirtilen fırsatlardan yararlanmaya hak kazanacağını söyledi. Başvuruların bizzat aboneler tarafından yapılacağını ifade eden Güven, “Öğrenci velisi ve mesken aboneliği olan tüm tüketicilerimiz belirtilen şartları belgelendirmek kaydı ile ‘Enerjimi verimli kullanıyorum, kazanıyorum, ülkeme de kazandırıyorum’ projesine dahil olabilecek. 18 Mayıs 2017 tarihinde başlayacak başvurular 20 Aralık 2017 tarihinde sona erecek” diye konuştu.

Yarışma hakkında detaylı bilgiler için buraya , enerjinin verimli kullanılmasına ait öneriler için buraya  bakabilirsiniz. 

Teknolojik araştırma ve danışmanlık şirketi Technavio tarafından hazırlanan rapor , akıllı şebekeler için enerji depolama pazarının 2016-2020 yılları arasında yılda ortalama yüzde 73'lük bir büyümeye sahip olacağını belirtti.

Artan nüfus ve kentleşmeye bağlı olarak enerji tüketimi artıyor. Akıllı şebekeler, enerjinin depolanması, kayıpların azaltılması ve enerji santrallerinin verimliliğinin artırılması açısından pek çok fayda sağlıyor.

Technavio’nun raporuna göre, enerji depolama teknolojileri, arz ve talep koşullarını düzenleyerek enerjinin esnek bir şekilde kullanımını sağlıyor. Akıllı şebekeler için enerji depolama pazarının 2016-2020 yılları arasında yılda ortalama yüzde 73'lük bir büyümeye sahip olacağı kaydediliyor. Buna ek olarak, Lityum iyon pillerin (Li-ion), önümüzdeki döneminde akıllı şebekeler için enerji depolama pazarına hakim olması bekleniyor.

Kaynak: Metering

Avrupa ülkeleri ve Japonya arasında Verimli Enerji Depolama ve Dağıtımı alanında işbirliği fırsatı yaratacak çağrı programı açıldı. Çağrıya son başvuru tarihi 14 Temmuz 2017 olarak belirlendi.
 
Japonya ile Avrupa ülkeleri arasında araştırma ve teknoloji geliştirme faaliyetlerinin koordinasyonunu hedefleyen bağımsız bir platform olan Avrupa Çıkar Grubu (European Interest Group-EIG) CONCERT-Japan kapsamında “Verimli Enerji Depolama ve Dağıtımı” alanındaki ortak çağrı 2 Mayıs 2017 tarihinde açıldı.

TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, EIG CONCERT-Japan Ortak Çağrısı kapsamında bu alanda çok ortaklı üç yıllık araştırma projeleri desteklenecek. Çağrıya, Japonya, Türkiye, Fransa, Almanya, Norveç, Litvanya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve İspanya’dan araştırma fon kuruluşları katılacak. Söz konusu çağrı çerçevesinde, Japonya’dan en az bir ve çağrıya katılan en az iki farklı Avrupa ülkesinden iki ortağın katılımıyla oluşturulacak olan en az üç ortaklı konsorsiyumlar desteklenecektir.

TÜRK EKİPLER TÜBİTAK DESTEKLERİNDEN FAYDALANACAK

Çağrı kapsamında, uluslararası bilimsel değerlendirme sonucu desteklenmeye hak kazanan başarılı konsorsiyumların ortakları, kendi ülkelerindeki fon kuruluşları tarafından desteklenecek. Bu çerçevede, Türk araştırmacıların yer aldığı projelerin Türk ekipleri, TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı (1001) ve TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı (1509) kapsamında desteklenecek.

NASIL BAŞVURU YAPILACAK?

Çağrıya başvurular elektronik ortamda, İngilizce olarak, secure.pt-dlr.de adresinde yer alan elektronik başvuru sistemi kullanılarak gerçekleştirilecek. Ayrıca, çağrıya başvuran Türk tarafı ortakların tubitak.gov.tr adresinde yer alan duyuruda belirtildiği biçimde, TÜBİTAK 1509 veya 1001 programlarına eşzamanlı başvuru yapması istenecek. Çağrı ile ilgili detaylara ve çağrı metnine concert-japan.eu adresinden ulaşılıyor. 

Çağrıya proje önerisi sunmak için son tarih 14 Temmuz 2017 olarak belirlendi.

Haftanın Makalesi
Elektrik Üretiminde Güvenliğin Önemi Gün Geçtikçe Artıyor...

Defense Advanced Research Project Agency (DARPA) ve BAE Systems, Amerikan Elektrik Üretimi Sistemlerine yapılacak olası siber saldırılar esnasında kullanılacak alternatif bir iletişim ağı oluşturmak üzere kolları sıvadı! Programın amacı,  “Kurumsal IP ağlarının ve enerji altyapılarının siber ataklara karşısında korunmasını temin edecek bir teknoloji geliştirmek” olarak açıklandı.

defensesystems.com

Dünyanın Elektrik Gündemi

  • İngiltere açık deniz rüzgar projelerinde %50 istihdam ve malzemede yerlilik istiyor. İngiltere’de açık deniz rüzgar gücünün bugün ki 5 GW’dan 2020’deki 10 GW’a çıkması bekleniyor. Liverpool açıklarındaki 32 tane 8 MW’lık türbin de dünyanın en büyüklerinden. Açık denizde türbin ve kanatlar maliyetin %30-40…

Grafik
İstanbul elektrik kablo haritası (Salt Research Archieves), Nisan 1926

“ İstanbul alii tevettür(yüksek gerilim) şebekesinin başlıca kablolarının şematik planı“
  • Cumhuriyetçi senatör Grassley, ABD Enerji Bakanı Rick Perry’ninyenilenebilir artışının baz yüke ve sistem güvenliğine verdiği zararın araştırılması raporunu eleştirdi. “Sonuçlar belli, yenilenebilirin önünü kesecekler”e getirmiş. Senatör rüzgarcı, eyaletindeki elektriğin %35’i rüzgardan. Raporun konusu “base load power review”, bakalım bitince ne olacak
  • Güneş mikrogridlerinin sosyoekonomik etkileri … Hindistan’da 1281 kırsal hanehalkı ile yapılan araştırmada, elektrifikasyon %29’dan %36ya çıkmış, ortalama elektrik süresi 0.99’dan 1.42 saate .. Kerosen tüketimi ayda 47-49 rupi düşmüş ama sosyoekonomik kalkınmaya dair sistemik kanıt yok.
  • Eletrobras, Siemens ve Dünya Bankası, gelişmiş akıllı şebeke yapısı ile elektrik hırsızlığını önlemek için 700 milyon $’lık Energia+ projesi yapıyor. Eletrobras Latin Amerika’nın en büyük elektrik şirketi ve %22 kayıp var.

Kaynak :http://barissanli.com/eak/

Kaynak : GWEC