ELDER Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, elektrik dağıtım sektöründe görev yapan kişilere yönelik mesleki yeterlilik belgesi sınavlarının yapılmaya başlandığını belirterek, "Sektörde belgesiz çalışanın kalmaması hedefleniyor. Bu sayede çalışanlar iş güvenliği ve işçi sağlığı hakkında da bilinçlenecek." dedi.

Çeçen, ELDER tarafından hayata geçirilen "Elektriği Dağıtan Mesleklerin Belgelendirilmesi Projesi" kapsamında 6 meslek grubu için "ulusal yeterlilik" kriterlerinin hazırlandığını söyledi.

Serhat Çeçen, AB hibe programı kapsamında kurulan ELDER İktisadi İşletmesi Mesleki Yeterlilik Personel Belgelendirme Merkezinin (ELDER MYM) toplamda 10 meslek için meslek standartlarını ve ulusal yeterlilik kriterlerini belirleyeceğini anlattı.

ELDER MYM'nin, ilk mesleki yeterlilik belgelendirme sınavını gerçekleştirdiğini ve 4 meslek grubunda belgelendirme yapılmaya başlandığını dile getiren Çeçen, bu atılımın, doğrudan veya dolaylı olarak 100 bin kişiye iş imkanı sağlayan elektrik dağıtım sektöründe belgeli iş gücünün oluşturulması adına büyük önem taşıdığını ifade etti.

Çeçen, ELDER'in mesleki yeterlilik alanında hayata geçirdiği çalışmalarla nitelikli iş gücünün artmasını ve tüketicinin daha kaliteli hizmet almasını amaçladığını vurgulayarak, "Yapılan çalışmalarla sektörde belgesiz çalışanın kalmaması hedefleniyor. Bu sayede çalışanlar iş güvenliği ve işçi sağlığı hakkında da bilinçlenecek." diye konuştu.

SINAV VE BELGELENDİRME MERKEZİ KURULACAK

Çeçen, proje kapsamında ELDER MYM dışında bir sınav ve belgelendirme merkezi kurulmasının da amaçlandığını söyledi. Çeçen, "TS EN ISO/IEC standardında bir sınav ve belgelendirme merkezinin kurulmasını hedefliyoruz. Merkez, sektörün gelişmesine katkı verirken, alanında uzman çalışanlarla vatandaş memnuniyeti de artacak." dedi.

HİBE PROGRAMI PROGRAMI 31 TEMMUZ'DA SONA ERECEK

ELDER MYM, "Elektrik Dağıtım Şebekesi İşletme Bakım Görevlisi", "Elektrik Dağıtım SCADA Operatörü", "Endeks Okuma Görevlisi" ve "Röle Görevlisi" başlıklarında belgelendirme sınavlarına başladı.

İlk mesleki yeterlilik belgelendirme sınavı, 19 Haziran'da Denizli'de, ADM Elektrik Dağıtım AŞ Eğitim Merkezi'nde yapıldı. Önümüzdeki günlerde Konya, Kayseri ve Sivas'ta sınavlar gerçekleştirilecek.

Söz konusu hibe programı 31 Temmuz'da sona erecek. Projenin kapanış toplantısının 24 Temmuz'da Ankara'da yapılması planlanıyor.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ) Genel Müdürü Murat Yiğit, yüksek müşteri memnuniyeti ve kesintisiz enerji için belediyelerle koordinasyonu güçlendirecek özel bir yazılım programı geliştirdiklerini belirtti. Yiğit, "BEDAŞ'ın devreye aldığı 'Talep Takip' yazılımı sayesinde, belediyeler talep ve sorunlarını sistem üzerinden iletirken ilçelerde planlanan yatırım çalışmalarına ait süreçleri de şeffaf bir şekilde anlık olarak takip edebilecek." dedi.

"Talep Takip" yazılımının tanıtım toplantısında konuşan BEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit, bu iş birliği sayesinde görev bölgelerindeki tüketicilerin taleplerine çok daha hızlı yanıt vermeyi ve müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. Yiğit, “Belediyeler ve BEDAŞ arasında iletişimin artması ve iş birliğinin kolaylaşması adına yürütülen yeni çalışma kapsamında, talepler hızlı bir şekilde değerlendirilip ivedilikle çözüme kavuşturulacak. Belediyeler, 'Talep Takip' yazılım programını kullanarak öncelikle yatırım talepleri olmak üzere sık elektrik kesintileri, arızalı aydınlatma tesisleri, deplase talepleri, gerilim sorunları, havai hatların yer altına alınması, hizmet kalitesi, usulsüz kazı ve dolgu kazı çalışmalarının yanı sıra yatırım, yeni aydınlatma gibi konularla ilgili talep ve sorularını sistem üzerinden bize iletirken, taleplerini şeffaf bir şekilde anlık olarak takip edebilecek. Gelen bilgi üzerine biz de değerlendirmemizi yapıp beklentileri hızla karşılayacağız." dedi.

HİZMET KALİTESİNİ YUKARIYA TAŞIYACAK

Yazılımın devreye girmesiyle ilçe belediyelerinde programı kullanmaya yetkili olan kişilere bir şifre tanımlanacağını belirten Yiğit, şunları söyledi: 

"Örneğin söz konusu belediyenin görev bölgesinde sokak aydınlatmalarında bir sorun varsa, yetkili kişiler bu yazılımı kullanarak durumu BEDAŞ'a direkt bildirecek. Programı takip eden BEDAŞ görevlileri de gelen bilgiyi ilgili birimlerle paylaşırken, sorunun çözümü için ekiplere görev talimatı hızla ulaşacak. Elektrik dağıtımında hizmet kalitesini çok daha yukarı seviyelere taşıyacak yazılım sayesinde sisteme girilen talebin durumu, tercihe göre kısa mesaj (SMS) ya da e-posta ile talep sahibine bildirilebilecek."

1 MİLYAR TL’LİK YATIRIM

Yiğit, yazılım sayesinde yerel yönetimlerden gelen tüm taleplerin kayıt altına alınmasının, raporlanmasının ve ölçülebilirliğinin sağlanacağını vurguladı. 2013 yılındaki özelleşme ile 30 yıllık bir işletme döneminin başladığına işaret eden Yiğit, sözlerine şöyle devam etti:

"BEDAŞ kamu adına yatırımlarına devam ediyor. 2013-2016'da yaptığımız yatırım tutarı 1 milyar liraya yaklaştı. 2020'ye kadar olan dönemde ise toplamda yaklaşık 2 milyar liralık daha yatırımı gerçekleştirmiş olacağız."

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. , atıl durumda olan malzemeleri tekrar sisteme kazandırmak amacıyla hizmet bölgesinde yer alan Diyarbakır ve Şanlıurfa'da geri kazanım merkezleri oluşturdu. Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün ''Gerekli eleman, malzeme ve diğer ihtiyaçları karşılayarak bu atölyelerimizi, bölgenin en büyük geri kazanım atölyesi haline getirmeye çalışacağız” dedi.

Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün, geri kazanım atölyelerinin hizmet vermeye başladığını dile getirerek, ''Atıl durumdaki malzemeler, kurduğumuz atölyelerde ekonomik biçimde sisteme geri kazandırılırken, kamuya da olabildiğince az bir yük getirecek.'' dedi.

Arızalanan malzemelerden bazılarının Dicle EDAŞ, bazılarının da imalatçı fabrikalarda onarılacaklarını belirten Tüzün, şu bilgileri verdi:

''Bu amaçla arızalanan bazı malzeme kalemleri için atölye ambarı oluşturduk. Artık giriş-çıkışlar takip edilebilir hale geldi. Arızalanan trafolar, hücreler ve kesiciler ile yağların ön testleri yapılacak. Bu sayede 'Hurdaya ayrılacak olanlar', 'Dicle EDAŞ tarafından tamir edilebilecek olanlar' ve 'İmalatçı fabrikalarda onarılmak için ayrılanlar' olmak üzere ayıklanıp tasnif ediliyor. Böylece gereksiz nakliye masrafları da önleniyor. Yine atölyelerimizde kurduğumuz yağ tasfiye cihazları ve ilave yağ tankları kullanılmak suretiyle mevcut yağlarımızdan kullanılabilir durumda olanlar arıtılarak, işletme ihtiyaçları karşılanmaktadır.''

HEDEF: BÖLGENİN EN BÜYÜK ATÖLYESİNE DÖNÜŞTÜRMEK

Diyarbakır'da kurulan atölyenin ayrıca Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerine de hizmet vereceğini belirten Tüzün, şöyle devam etti:

''2017 yılının ilk 5 ayı içerisinde 577 adet dağıtım trafosu, kendi atölye imkânlarımız ile cüzi bedeller harcanarak tamir edilmek suretiyle sisteme kazandırıldı. Yine aynı sürede 351 adet modüler hücre, kesici ve pano onarıldı. Şanlıurfa ve Diyarbakır'da yağ tasfiye cihazları aktif hale getirilerek arızalı trafolardan kullanılabilir durumdaki yağlar alınarak, ön testten geçirildikten sonra yağ arıtma cihazları ile sisteme kazandırıldı. Bu şekilde 8 buçuk tona yakın yağ temizlenerek tekrar sistemde kullanılmaya başlandı. Mevcut kapasite arttırılarak en az 3 yıllık yağ ihtiyaçlarımız mevcut yağların arıtılması ile sisteme kazandırılması hedeflenmektedir.

''Gerekli eleman, malzeme ve diğer ihtiyaçları karşılayarak bu atölyelerimizi, bölgenin en büyük geri kazanım atölyesi haline getirmeye çalışacağız. Temel amacımız atölyeleri, Dicle Elektrik için kapasiteli bir geri kazanım merkezi haline getirmek ve sahadaki arıza onarım bakım personellerine bilgi, beceri aktaran merkezlere dönüştürmektir." (İLKHA)

Bloomberg New Energy Finance (BNEF) elektrik piyasalarına ilişkin öngörülerin yer aldığı New energy Outlook (NEO) raporunu yayımladı.

BNEF tarafından yayımlanan raporda şu tahmin ve öngörüler ön plana çıktı:

  • 2040 yılına kadar dünya çapında yeni enerji üretimine yapılan 10,2 trilyon dolarlık harcamanın yüzde 72'si yeni rüzgar ve güneş PV tesislerine gerçekleştirilecek.
  • Avusturalya, Almanya, ABD, İspanya ve İtalya’da en az kömür kadar ucuz olan güneş enerjisinin maliyeti 2040 yılına gelindiğinde yüzde 66 daha düşük olacak.  2021 yılında ise Çin, Hindistan, Meksika, Birleşik Krallık ve Brezilya'da güneş enerjisi kömürden daha ucuz olacak.
  • Kara tipi rüzgarı panellerinin maliyetleri, rekabet ve gelişmiş OPEX uygulamaları sayesinde 2040 yılına kadar yüzde 47 azalacak.  Aynı dönemde deniz tipi rüzgar panellerinin maliyeti de reabet, deneyim ve ölçek ekonomileri neticesinde yüzde 71 oranında düşecek.
  • Çin ve Hindistan 2040 yılına kadar enerji üretim yatırımlarında sırasıyla yüzde 28 ve yüzde 11’lik bir paya sahip olacaklar.
  • Küçük ölçekli piller, 2040 yılına gelindiğinde yenilenebilir enerjinin Almanya'da yüzde 74, ABD'de yüzde 38, Çin'de yüzde 55 ve Hindistan'da yüzde 49 oranına ulaşmasına yardımcı olacaklar.
  • 2040 yılına kadar elektrikli araçlar Avrupa'da elektrik ihtiyacının yüzde 13’ünü, ABD'de ise yüzde  12'sini karşılayacak ve yenilenebilir enerjinin şebekeye entegrasyonunu destekleyecek.
  • 2040 yılında, çatı tipi güneş panelleri Avustralya'daki elektriğin yüzde 24'ünü, Brezilya'da yüzde 20’sini, Almanya'da yüzde 15’ini, Japonya'da yüzde 12’sini,  ABD ve Hindistan'da ise yüzde 5’ini  oluşturacak. Yenilenebilir enerjinin büyümesiyle birlikte, mevcut büyük ölçekli kömür ve gaz tesislerine duyulan ihtiyaç azalacak.
  • Elektrik sektörü kaynaklı global sera gazı emisyonları 2026 yılında en üst düzeye ulaşacak ve arkasından düşüşe geçecek. Ancak yine de Paris İklim Anlaşması’nda 2040 yılı için belirlenen hedeflerin üzerinde olacak.

Kaynak: BNEF

Haftanın Makalesi
Elektrik Şebekeleri: Altyapı ve Operasyonlar

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) 2013 yılında hazırladığı “Elektrik Şebekeleri: Altyapı ve Operasyonlar” raporunda Elektrik Güvenliği Aksiyon Planı’na (ESAP) yer veriliyor. Raporda, üretim, yatırım, şebeke operasyonları bölgesel elektrik piyasası bütünleşmesi, talep katılımı ve acil duruma karşı hazırlı olmak başlıklarına dikkat çekiliyor.

Rapora buradan ulaşabilirsiniz.

Dünyanın Elektrik Gündemi

  • Günün haberi, Trump’un Meksika sınırına “güneş duvarı” yapacağını açıklaması ardından Çin güneş üreticilerinin hisselerinin yükselmesi. ABD Başkanı Trump, Meksika duvarını “güneş duvarı” yapacak böylelikle elektrik üretimi ile yapım masrafını ödeyecek. Duvar 3207 km uzunluğunda olacak. 8-12 milyar$’a mal olması bekleniyor, belki daha fazla. Ama güneş duvarı olursa maliyet ne olur, net değil haberde.
  • New York California, Oregon ve Massachusetts’in ardından enerji depolama konusunda hedef belirleyecek dördüncü eyalet olacak. Vali imzalarsa, 1 Ocak 2018’e kadar 2030’a elektrik depolama hedefleri belirlenecek.
  • Eski ABD enerji bakanı Ernest Moniz, yeni bir kar amacı gütmeyen araştırma kuruluşu kurdu “Energy Futures Initiative” ve ABD şebeke çalışması yapacak. Haftaya ABD Enerji Bakanlığı çalışması şebekenin yenilenebilirle daha güvensiz olduğunu iddia edebilir. Sanki ona karşı bir çalışma olacak Moniz’inki.
  • Avustralya’da iletim ve dağıtım maliyetleri hane elektrik faturalarının %50si. Hükümet, şirketlerin tarife kararlarına itiraz etmesinin önünü kapatmayı planlıyor. LNG’de sadece doğu Avustralya’dan zor dönemlerde LNG ihracatını sınırlayacak karar Ocak 2018’e kaldı.
  • Elektrik üretim öngörüleri bayağı değişkenlik gösteriyor (FT)

Kaynak: http://barissanli.com/eak/