Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, çatı üstü güneş paneli sistemleri hakkında çıkacak düzenlemeyle, herkesin hem üretici hem de tüketici olacağını belirterek, 400-500 metrekare bir ev için panelin maliyetinin pil dahil 20-25 bin TL olduğunu söyledi.

Antalya’da düzenlenen Türkiye Enerji Zirvesi'nde konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, çatı üstü güneş panelleri hakkında çıkacak düzenlemeye yönelik şunları söyledi: “Çatılara kurulacak lisanssız güneş paneli kurulumunu kolaylaştırıyoruz. Çok kısa sürede çatı uygulamalarına ilişkin düzenlemelerimizi gerçekleştireceğiz. Çalışıyoruz. Herkes hem üretici hem tüketici olacak. Biz 1-2 yıl içerisinde Türkiye’de 2 bin megavat (MW) güneş enerjisi kurduk sessiz sedasız. Bakanlığımız da bin MW YEKA ihale etti. Yaklaşık 600 MW da biz ihale ettik. Halen 4 bin MW’a yakın da sistem kullanım, bağlanma hakkı elde etmiş projeler var. Bunlar da gerçekleşecek.”

PİLDE YERLİ ÜRETİM GELİŞİYOR

Türkiye’de üretilen enerjiyi depolama amacıyla kullanılmasını teşvik edecek pil teknolojisinin de geliştiğini belirten Yılmaz şöyle devam etti: “Türkiye’de pil üretenler var. Yurtdışına da bayağı ihraç ediyorlar. Pakistan’da, özellikle Afrika’da ciddi pil talebi var. Kendi evlerinizin üzerine tabiri caizse ufacık bir elektrik santrali koyacağız. O pili de ona bağlayacağız. O pille elektrik üretildiği zaman da üretilmediği zaman da hep kullanacak, fazlası depoya gidecek. Pahalı bir teknoloji değil. Bugün itibariyle 400-500 metrekare evin maliyeti 6-7 bin dolar. Pil dâhil 20-25 bin TL. Senede öyle bir evin enerji tüketimi 4-5 bin TL. Sistemden de alacağını düşündüğün takdirde 7-8 senede dönüyor.”

Yerli pil geliştiren firmaların da olduğu bilgisini veren Yılmaz, “Avrupa ile, Hindistan ile birlikte çalışıyorlar. Dışarıdan da alınmış olsa muhakkak yerli teşvikleri sayesinde Türkiye’de üretilecek. Hükümetin teşvikleri sayesinde bugün yenilenebilir enerjinin birçok aksamı o teşviği alabilmek için Türkiye’de üretiliyor” ifadelerini kullandı.

Elektrik dağıtım hatlarını izole edip kuş koruma aparatları monte ederek nesli tükenme tehlikesi altındaki kuş türlerini koruyan ÇEDAŞ, ‘Altın Voltaj’ ödülü aldı.

Sivas, Tokat ve Yozgat’ta 930 bin aboneye elektrik dağıtım hizmeti veren Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (ÇEDAŞ), göç güzergâhı üzerinde bulunan kuşların enerji nakil hatlarından zarar görmemesi için başlattığı sosyal sorumluluk projesi “Göçmen Kuşlar Ölmesin”, 8. Türkiye Enerji Zirvesi’nde ‘Altın Voltaj’ ödülüne layık görüldü.

ÇEDAŞ Genel Müdürü Ahmet Sait Akboğa, “Projeyle bölgemizde bulunan ve nesli tükenme tehdidi altında olan Anadolu Dağ Turnaları ve Şah Kartalları’nın enerji nakil hatlarından zarar görmesini önledik. Doğaya, çevreye dost, eğitime ve tasarruf bilincine destek veren bir şirket olarak dünya standartları üzerinde elektrik dağıtım hizmet vermeyi kendimize ilke edindik” dedi.

ANADOLU DAĞ TURNALARI VE ŞAH KARTALLARINA KORUMA

ÇEDAŞ’ın ödül aldığı ‘Göçmen Kuşlar Ölmesin’ projesi 2015 yılında başladı. Elektrik dağıtım kalitesini iyileştirirken çevreyi ve hayvanları korumak üzere özel çalışmalar yapan ÇEDAŞ bu kapsamda Sivas, Tokat ve Yozgat’ta kuşların göç güzergâhları üzerinde olan bölgelerde, elektrik dağıtım hatlarında izolasyona giderken aynı zamanda kuş koruma aparatları monte etti. Bu sayede nesli tükenme tehdidi altında olan Anadolu Dağ Turnaları, Şah Kartalları ve diğer kuşların doğal yaşam alanlarında enerji nakil hatlarından zarar görmeden hayatlarının devamı sağlandı.

PROJEYE 4 MİLYON TL HARCANDI

Projeye bugüne kadar 4 milyon TL harcayan ÇEDAŞ, bir yandan enerji nakil hatlarına konan kuşların elektrik çarpması sonucu yaralanmalarını ve ölmelerini engellerken, enerji nakil hatlarında bu nedenle meydana gelen arızaların da önüne geçti. Proje kapsamında kuş popülasyonunun yoğun olduğu bölgelerdeki 2 bin 800 elektrik direği, 6 bin 900 izolatör ve Bin 452 trafonun izolasyonu sağlandı. Proje sonrasında kuşların elektrik tellerine çarpması ve akıma kapılması sonucunda meydana gelen elektrik arızalarında büyük düşüş yaşandı.

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, 360 milyon dolara satın aldıkları Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ) ile sektöre yeni bir adım attıklarını söyledi.

Hizmet bölgelerinde 2020’ye kadar 360 milyon TL yatırım yapacaklarını açıklayan Ak, şimdiye kadar bu miktarın 50 milyon TL'lik kısmının tamamlandığını ifade etti.

Yurt içi enerji yatırımlarında yüzde 5 pazar payına doğru ilerlediklerini kaydeden Ak, daha sonrasında bu rakamı yüzde 10’a çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Ak, dağıtımda şu anda yüzde 4 paya sahip olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Yüzde bir de ticaret eklersek yüzde 5'i dağıtımda yakalamış oluyoruz ama üretimimiz o kadar değil. Üretimde de gelecek iki yıl içerisinde yapmayı düşündüğümüz santraller var, bunları gerçekleştirdiğimiz taktirde üretim de yüzde 5'e yaklaşacak. Bunu tamamladıktan sonra yeni hedefler ortaya koyacağız. 'Yüzde 10 neden olmasın' diyoruz, çünkü sektörde bundan sonra değişik birleşme ve satın almalar olacak. Sektör çok fazla yatırımcı olduğu için dağıldı. Biraz toparlanacak diye düşünüyorum. Biz de o süreçte durumumuza, mali olanaklara ve fırsatlara bakacağız." diye konuştu.

Türkiye'de çatılara kurulacak güneş paneli bakımından da ciddi potansiyel olduğunu aktaran Ak, "Bu konuda bir düzenleme gelecek. Bu işin basitleşmesi lazım. Çatılar olacak inşallah önü açılacak ama yerli üretimi beklemek çok da doğru değil. Türkiye'nin önünü açsanız, 20 bin, 30 bin megavata kadar çıkabilir. Şu an engel olan regülasyon. Bu işin stratejisinin daha iyi açıklanması bekleniyor ki, insanlar da ona göre hareket edebilsin. Ben Türkiye'nin güneş enerjisinde bir hub olabileceğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Yenilenebilir enerji temiz olabilir, ancak güneşin bulutların arkasında kalması veya rüzgârın esmemesi gibi durumlar karşısında her zaman güvenilir olmayabilir. Bu değişkenliğin giderilmesi için sistemin; güneş, rüzgâr, hidro, dalgalar ve biyokütle gibi bir dizi farklı kaynağı büyük ölçekli enerji depolama sistemleri ile birleştirmesi gerekiyor. Bu bağlamda, MIT ekibi faturaya uygun yeni bir pil türü geliştirdi. Bu pil, mevcut teknolojilerin beşte biri maliyetle uzun vadeli enerji depolayarak adeta havayı soluyor.

Yeni tasarım şarj edilebilir akış batarya katot ve anot bileşenleri, enerjiyi depolamak veya enerjiyi serbest bırakmak için iyonları ileten sıvıdan oluşuyor. Bu durumda anolit, su içinde eritilmiş sülfürden oluşurken ve katoliti eşit derecede bol miktarda malzeme ile oksijenli bir sıvı tuz çözeltisine yönlendiriyor.

Negatif elektrot olarak kükürt ile kullanılabilecek düşük maliyetli pozitif bir elektrot araması yaptıklarını belirten araştırmanın yazarlarından Yet-Ming Chiang, “Kazara yapılan bir laboratuvar bulgusu sayesinde, aslında oksijen ve buna bağlı olarak havanın olabileceğini düşündük. Kükürt ve hava elektrotu arasında ileri geri gitmek için bir şarj taşıyıcısı olan ve sodyum olduğu anlaşılan bir başka bileşen eklememiz gerekiyordu.” dedi.

Akünün en zekice kısmının, katolitin boşaltma sırasında dışarıdaki havayı solumak ve şarj ederken dışarı vermek olduğunun altını çizen Chiang, “Bu mekanizma ile, pil katolitte negatif yüklü hidroksit iyonları oluştururken nefes alıyor ve şarj olurken oksijen serbest bırakılıyor, böylece elektronları anolit içine geri gönderen hidrojen iyonları yaratılıyor.” diye konuştu.

Pilin tam anlamıyla havayı soluduğunu ancak insanlar gibi karbondioksiti değil de oksijeni dışarı attığına dikkat çeken Chiang, böylece oksijenin sisteme girip çıkarak şarj dengesi yarattığını açıkladı.

Lityum hava pillerinin de aynı mekanizmayı kullandığı bilinmekte ancak sülfür, su ve tuz daha ucuz malzemeler olduğu için, ızgarayla birlikte maliyet düşürme enerji depolama sistemlerini ölçeklendirmenin anahtarı olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda araştırmacılar lityum iyon pillerden çok daha az maliyetli olan pillerinin neredeyse aynı enerji yoğunluğunu koruduğunu ifade ediyorlar. Araştırmacılar kullanıma başlandıktan sonra, diğer akü sistemlerinin kWh başına yaklaşık 100 ABD doları, akış pilinin ölçeklendirilmiş versiyonunun çalıştırılacak kWh başına 20 ila 30 ABD doları arasında olacağını tahmin ediyorlar.
Mevcut prototipin kahve fincanı boyutunda olduğunu ifade eden araştırmacılar tasarımın daha büyük uygulamalarda kullanılmak üzere ölçeklendirilebileceğinden emin olduklarını dile getiriyorlar. Ekip üyeleri pili daha verimli, daha ucuz hale getirmeyi ve çalışma ömrünü şu anki çalışma ömrü olan bin 500 saatten daha fazla artırmayı planlıyor.

MAKALE

Elektrik Dağıtımında Düzenleme ve Yatırım Teşvikleri: Bir Deneysel Değerlendirme

Bu yazıda, elektrik dağıtım şirketlerinin yatırım davranışlarını inceliyoruz. Öncelikle, gelir büyüklüğüne sahip bir teşvik esaslı düzenleyici şemanın uygulanmasının firmaların yatırım kararlarını etkileyip etkilemediğini test ediyoruz. İkincisi, gelir sınırlarını belirlemek için düzenleyici tasarımın firmaların yatırım davranışlarını etkileyip etkilemediğini test ediyoruz.

Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Dünyanın Elektrik Gündemi

  • İngiltere’de tarihi evlerde tadilat yapmanın zorluğundan ve izin süreçlerinden dolayı 2006-2013 arası 3,8 milyar poundluk tasarruf yapılamadı. 2 milyon ev bu kapsamda yer alıyor. Genelde yüzde 10 (elektrik+gaz) fiyat artışı yaşanıyor. Normal evlerde enerji tüketimi yüzde 4,8 azaltırken, bu evlerde yüzde 3,4 azaltıyor.
  • İngiltere’de tarifelere limit geliyor, bunun öncesinde büyük tedarikçiler tüketicilerin elektrik ve gazlarını biriken borçlara rağmen kesmiyor.
  • Pil üretimini Almanya’da merkezileştirmek, rekabetçi ve güçlü Alman otomotiv sektörünün devamını sağlar. Gelecek 5-10 yıl içinde ölçeklenmeli. 2030’lara kadar milyarlarca avro altyapı yatırımı gerekiyor.
  • Norveç Tesla vergisi ile elektrikli arabalara vergi koymayı hedefliyor. Vergi 2 ton üzerindeki elektrikli araçları kapsadığından, Tesla vergisi (10,500 $) deniyor. Her 10 bin kişide, kişi başı elektrik araç sayısı Norveç’te 215,6 araç, Hollanda’da 78,7 araç, ABD‘de 17,5.
  • FT’ye göre elektrik ve gaz sektörlerinde İngiltere’de 30 yıldır en büyük devlet müdahalesi için düğmeye basıldı. 27 milyon meskenden 15 milyonunun olduğu SVT (standard variable tariff) etkileniyor.
  • Hindistan Yeni ve Yenilenebilir Enerji Bakanlığı (MNRE) bu finansal yıl sonuna kadar 3GW rüzgâr yapacak.
  • Shell, Hollanda merkezli NewMotion’u dün satın aldığını duyurdu. 30 bin ev 50 bin kamusal şarj noktası var. Küresel olarak 45 bin Shell istasyonlarında da elektrikli şarj noktası göreceğiz.
  • Almanya’da yenilenebilir yükü kWh’de 6.88’den 6.8’e düştü. (cent/kWh). Deutsche Bank’e göre ya doğrudan yenilenebilire ya da geçiş olarak gaza yönelmek bir çözüm. EnBW büyük pompajlı HES’i pillere odaklanmak için iptal etti:1400 MW=1.6 milyar €.

Kaynak:
http://barissanli.com/eak/