Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. (TREDAŞ), Trakya Elektrik Perakende A.Ş. (TREPAŞ) ve ana şirketleri olan IC İçtaş Enerji’ye finansman yapılarını optimize etmeleri ve 2016 - 2020 dönemine ait sermaye yatırımı planlarını gerçekleştirmeleri için toplam 134.75 milyon dolarlık kredi desteği vereceğini açıkladı.

EBRD’den yapılan açıklamada, Türkiye’deki faaliyetlerinin başlangıcından bu yana elektrik piyasasının liberalleşmesinin, dağıtım sektörünün özelleştirilmesinin desteklendiği belirtildi. Türkiye’de elektrik sektöründeki reformların geliştirilebilmesi için elektrik firmalarına finansman sağlayacağını açıklayan EBRD, TREDAŞ, TREPAŞ ve ana şirketleri olan IC İçtaş Enerji’ye finansman yapılarını optimize etmeleri ve 2016 - 2020 dönemine ait sermaye yatırımı planlarını gerçekleştirmeleri için toplam 134.75 milyon dolarlık kredi vereceğini bildirdi. Bunların arasında şebeke, iş sağlığı ve güvenliği, verimlilik gibi alanlardaki yatırımların da bulunduğu kaydedildi.

TREDAŞ ve EBRD, enerji sektöründe kadın gücünü artıracak

Kredinin 82.5 milyon dolarlık kısmı, şirketlerin döviz riskiyle mücadele etmesine yardımcı olabilmek için taksitler sırasında TL'ye çevrilerek ödenecek. EBRD, işlemin 700 milyon dolarlık çift para birimli finansman paketinin bir parçası olduğunu ve Garanti Bankası, İşbank, Vakıfbank ve TSKB'den de paralel krediler içerdiğini bildirdi. Önümüzdeki süreçte TREDAŞ, EBRD ile birlikte Türk enerji sektöründe kadın çalışanları güçlendirmek amacıyla bir projeyi de hayata geçirecek.

Parshad: “Destek olmaktan memnunuz”

EBRD Enerji Direktörü Nandita Parshad, Türkiye’deki elektrik sektörünün süregelen liberalleşme sürecine destek olmaktan dolayı memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Parshad, bu projenin, özelleştirme sonrası güç şebekelerinin modernizasyonuna EBRD’nin verdiği desteğin güzel bir örneği olduğunu aktardı.

Çeçen: “IC Holding ve EBRD arasında daha büyük bir iş birliğinin yolunu açacak”

IC İÇTAŞ Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, tüketici memnuniyeti ve tedarik kalitesini faaliyetlerinin merkezine aldıklarını vurguladı. Bu desteğin, şebekelerini ve verimliliklerini geliştireceğine dikkat çeken Çeçen, “Bu işlemin IC Holding ile EBRD arasında daha büyük bir stratejik ortaklığın yolunu açacağından eminim” ifadesini kullandı.

EBRD, Türkiye’ye 7 yılda 8.8 milyar Euro yatırım yaptı

EBRD, 2009'dan bu yana enerji, altyapı, tarım gibi alanlarda Türkiye’ye yaklaşık 9 milyar avro yatırım yaptı. Bu tutarla EBRD içindeki en büyük payı alan ülkenin Türkiye olduğu belirtilirken, yatırımların yarısı ise sürdürebilir enerjiye yönelik.

Kaynak : Reuters / EBRD

Akıllı şebekeler, bugün başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada enerji sektöründe gerçekleşen dönüşümün ana aktörlerinden biri konumunda. Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve daha birçok ülke akıllı şebeke ve akıllı sayaçlara yönelik hedefler belirledi ve bu hedeflere ulaşmak için yatırımlarını hızlandırıyor. Peki, akıllı şebeke nedir? Nasıl çalışır? Güvenli midir? Bu soruların cevabını videomuzdan öğrenebilirsiniz.

Kaynak : SmartGridCC

Çalık ve Limak şirketlerinin ortak olduğu ve Kosova’nın elektrik dağıtımını yapan KEDS şirketi tarafından kurulan KEDS Academy üçüncü dönem mezunlarını da verdi.

Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi, Kosova Eğitim Bakanlığı, KEDS ve Kosova Devlet Üniversiteleri iş birliğinde hazırlanan program, 1 yıllık teorik ve pratik eğitimin ardından başarılı öğrencilere Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olan BTEC sertifikası veriyor. Gençler, program kapsamında enerji sektörü ile ilgili olarak yönetim ve teknik konularında ileri düzeyli bir eğitime tabi tutuluyorlar. KEDS Academy’den mezun olan pek çok genç de KEDS bünyesinde işe alınıyor. Bugüne kadar 150’ye yakın öğrenci programı tamamlarken bu yıl 50 yeni öğrenci daha kapsama alınacak.

Kosova’nın Başkenti Priştina’da düzenlenen mezuniyet törenine Kosova Ekonomik Kalkınma Bakanı Blerand Stavileci, Çevre ve Alan Planlama Bakanı Mahir Yağcılar, Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir katıldı.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, toplantıda yaptığı konuşmada, “Bu tür sosyal sorumluluk projelerine başlamak kolaydır ama onları sürdürülebilir hale getirmek oldukça zordur. Ben bugün burada KEDS Academy’nin kurumsallaştığını ve hedefine ulaştığını görmekten dolayı ayrı bir mutluluk yaşıyorum” dedi. Özdemir, Limak olarak yatırım yaptıkları her yerde topluma ve çevreye pozitif katkı yapabilmek için projeler geliştirdiklerini ve bu konuya büyük özen gösterdiklerini de söyledi.

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ise konuşmasında, “KEDS şirketimiz ile faaliyet gösterdiğimiz Kosova’nın sürdürülebilir büyümesi ve insan hayatına katkıda bulunmak önceliğimizdir. Bu önceliğimizin en değerli alanlarından biri de eğitimdir. KEDS Academy bu misyonumuzun önemli bir parçasıdır. Bugün burada bulunan genç mezunları mutlulukla izliyoruz. Çünkü onların başarısı bizim başarılı işlere imza attığımızın en büyük göstergesi. KEDS Ailesi olarak daha güçlü bir Kosova için ülkeye ve topluma değer katacak projeler üretmeye ve desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.


2014 yılında kurulan KEDS Academy, genç işsizliğinin yüzde 50’nin üzerinde olduğu Kosova’da üniversite ve sanayii iş birliği ile gençlerin istihdamını artırmayı hedefliyor. Önümüzdeki günlerde dördüncü dönem öğrencilerini kabul etmeye hazırlanan KEDS Academy, başlangıçta sadece Kosova’da Priştina Üniversitesi ve teknik liseler ile iş birliği halindeyken, dördüncü dönem ile birlikte programa Gilan, Prizren, Mitrovica ve Peja’daki devlet üniversiteleri de katılıyor. Böylece KEDS Academy ülkedeki gençlere eğitim ve iş fırsatı sunmak için etki alanını genişletiyor.

Bununla birlikte KEDS Academy’nin 3 yıllık macerası da kitap oldu. Arnavutça, İngilizce ve Türkçe olarak ‘KEDS Academy yolculuğu’ adıyla üç dilde basılan ve Dr. Aylin Löle tarafından hazırlanan kitap, yaşamboyu eğitim temasıyla elektrik dağıtım sektörünü kariyer olarak hedefleyen gençlere ilham vermeyi hedefliyor.

Avrupa Komisyonu tarafından sunulan “Herkes İçin Temiz Enerji” paketini değerlendiren Akıllı Şebekeler Elektrik Dağıtım Sistemi Operatörleri Derneği (EDSO for Smart Grids), yaptığı açıklamada depolama alanında önemli fırsatların kaçırıldığına dikkat çekti.

Avrupa elektrik piyasalarının yeniden tasarımında arz güvenliği, esneklik, talep tarafı katılımı, enerji depolama, akıllı şebekeler ve tüketici memnuniyeti gibi unsurlar önem kazanıyor. Uzmanlar, bu alanlardaki gelişimin mevzuatlarda ilgili koşulların oluşması ile sağlanabileceğini belirtiyor.

EDSO, Avrupa Komisyonu tarafından geçtiğimiz günlerde sunulan “Herkes İçin Temiz Enerji” paketini değerlendirdi. EDSO’dan yapılan açıklamada, dağıtım şirketlerinin, talep katılımı, dağıtık üretim ve enerji depolamalarında esnek hizmet tedariki konularında teşvik edilmelerinin olumlu bulunduğu ve takdir edildiği bildirildi. Açıklamada, bazı risklere de dikkat çekilirken şu ifadelere yer verildi:

“Öncelikle, depolama alanında açık bir fırsatın kaçırıldığını görüyoruz. Çünkü söz konusu pakette, dağıtım şirketlerinin yerel dağıtım sorunlarını çözmeye yardımcı olabilecek, yenilikçi bir şebeke yönetimi aracı olan depolama yapma ve kullanma ihtiyaçları fark edilmiyor. Dağıtım şirketleri, piyasanın taraflarının sunduğu depolama hizmetlerini satın almaya zorlanmamalı, ihtiyaçlarını kendi kendilerine karşılama hakkına da sahip olmalıdırlar.”

Akıllı sayaçlara her zamankinden daha fazla ihtiyaç var

Dağıtım şirketlerinin “tarafsız piyasa yöneticileri” olarak yeni rollerinde daha sıkı kurallara uymaları gerektiği, şirketlere performanslarına ve yeni rollerine uygunlukları ölçülerek bazı teşviklerin verilmesi gerektiğine de dikkat çekilen açıklamada, “2030'a kadar yenilenebilir enerji payının en az yüzde 27 oranında olması yönündeki hedef de bu görüşü desteklemektedir. Çünkü değişken ve öngörülmeyen üretim, Avrupa'nın dağıtım şebekelerine bağlanacaktır. Bu hedefe en maliyet etkin şekilde ulaşabilmek için yerel şebekelerin daha aktif bir sistem yönetimine ihtiyaçları olacaktır. Piyasa tasarım reformunun en önemli unsuru olarak inovasyona ilgi artmaktadır. Diğer yandan AB'nin Enerji Birliği için akıllı sayaçlara her zamankinden daha çok ihtiyaç vardır” denildi. Açıklamada, düzenleyici çerçevelerin dağıtım şirketlerine daha etkin olmaları, tüketicilerin ise daha katılımcı olmalarını sağlayacak şebeke tarifelerini tasarlamaları için yeterli faaliyet alanı bırakılması gerektiği de belirtildi.

Kaynak: EDSO

Haftanın Makalesi
Yeni Bir Perspektif: Teşvik Düzenlemeleri Altında Yatırım ve Verimlilik
Yazarlar: Rahmatallah Poudineh ve Tooraj Jamasb

“1990’ların başından bu yana, elektrik sektörünün serbestleşmesini takiben, birçok sektör regülatörü kıyaslama ve verimlilik analizi destekli teşvik düzenlemelerini benimsedi. Bu yaklaşım çoğu zaman verimlilik ve hizmet kalitesinde gelişim olarak sonuçlandı. Ancak, altyapı şirketlerinin kendi ağlarını modernize etmek ve geliştirmek amacıyla yeterli miktarda ve verimli bir şekilde yatırım yapıp yapmadığı yönünde endişeler büyüyerek devam etti. Bu makale, yatırımlar ve maliyet etkinliği arasındaki ilişkiyi, 129 Norveçli dağıtım şirketinin 2004 yılından 2010 yılına kadar elde ettiği veri setini kullanarak inceliyor. Bu makalede, “Etkisiz Verimlilik” kavramını bir firmayı maliyet kıyaslamasında “yatırım verimli” yapan, teşvik düzenlemesi altındaki tarafsız verimlilik yatırım karı olarak tanımlıyoruz. Ayrıca, yatırımların gözlenmiş verimlilik etkisini tahmin ediyoruz ve bunları etkisiz verimlilik ile karşılaştırıyoruz. Sonuç olarak, ağ şirketlerinin yatırım davranışları için maliyet kıyaslamaları uygulamalarını ele alıyoruz.” (Tercüme hataları olabileceğinden anlam ve içerik tereddütlerinde orijinal dokümana başvurulmalıdır.)

Makalenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Dünyanın Elektrik Gündemi

09 Aralık 2016

  • IHS Markit’e göre son 6 yılda elektrikli araba sayısı %1000 arttı, bu şekilde giderse 2040’da tüm yeni satışların %15’i elektrikli arabalar olacak.

08 Aralık 2016

  • İngiltere kritik altyapının yabancılara satışı konusunda, National Grid’in %61’ini Avustralya ve Çin Yatırım bankalarının olduğu konsorsiyuma satıyor. Fiyat 3.6 milyar pound, ayrıca 1.8 milyar pound’da borç kredisi bulunacak.

Rapor Özeti
Blockchain- an opportunity for energy producers and consumers? PwC global power &utilities

Rapor Almanya tüketici destek merkezi adına hazırlanmış.
Ben Türkçe’ye : Öbekzinciri – Enerji üretici ve tüketicileri için bir şans mı? Şeklinde çeviriyorum
Öbekzinciri nasıl çalışır, akıllı kontratlar nasıl? Linklere tıklayarak daha rahat bilgi edinebilirsiniz.
Rapor 7 bölümden oluşuyor. Kısaca tezi : “Öbekzinciri ile aracılara ihtiyaç kalmayabilir. Bunun etki analizi”
1. Öbekzinciri
Geleneksel bir işlemde bir merkezi aracıya ihtiyaç olabilir. Çünkü birinin, örneğin bir arabanın kimden kime geçtiğinin kaydını tutması gerekir. Öbekzinciri ile yapılan işlem bir çok noktada, özel bir özüt ile saklandığından merkezi kayda ihtiyaç bırakmıyor. Aslında ilk bu tip uygulama meşhur kriptoparabirimi – Bitcoin ile başladı. Bitcoin daha sonraki zincir katmanı işlemlerinde de kullanılmaya başladı. Mevcutta finansta geliştirmeler devam ediyor.
PwC tarafından yapılan bir ankette, katılımcıların (Mart 2016) %57si Öbekzinciri teknolojilerine nasıl tepki vereceğini bilemiyor.
Temelinde Öbekzinciri, bir kişinin başka biriyle bir işlemi(elektrik satışı gibi), işletme ve hesap kesim imkanını veren dijital kontrat. Geleneksel modelde, bankalar yapılan işlemlere şahittir. Öbekzincirinda ise bu şahitlik tüm bir networkte dağıtık ve birbirinin aynı kayıtlarla saklanır. Yani herkes şahit olur. Herkes şahitlikte hem fikir olunca da işlem gerçekleşmiş olur.
Öbekzincirinde BitCoin, “Blockchain 1.0” sayılır. 2.0 yani ikinci aşamada ise Ethereum gibi “akıllı kontrat”lar ile otomatik işlem mümkün hale geliyor. 3.0 ise şimdilik sadece vizyon, amaç amerkeziotonom organizasyonal üniterlerin kendi kuralları ile daha ileri bir akıllı kontrat sistemine geçmeleri
Dapps (Dağıtık uygulamalar nasıl çalışır)
Dapps tipleri (bu sınıf Tip 1: uygulamaların kendi öbekzincirleri vardır. Bitcoin gibi
Tip 2: tip 1 üzerine inşa edilenler
Tip 3: tip 2 öbekzincirini kullananlar
Madenciler: Madenciler (miners) konsensus mekanizmasının doğrulayıcılarıdır. Her işlem sonucunda bir önceli işlemin özütü (hash)’i ile yapılan işlemin tekrar özütü alınır. Bu özütlerin başında ne kadar 0 olursa, özüt o kadar iyidir. Bu özel özütleri önce bulana bir ödül verilir.
2. Diğer Sektörlere bakış
Raporda kullandığı tüm sektörler var. Burada ilginç bulduklarım;
– Bitnation : idari kayıtları; kontrat, sigorta, resmi belgeleri, öbekzinciriyle kayıt altına alıyor. Estonya’da 2015’ten beri evlilikler Bitnation ile kayıtlanıyor. Honduras, tapu kayıtlarını öbekzinciri ile tutacakken vazgeçti
– Finansta : Bitcoin 2009’dan beri gündemde
Bitcoin’de kullanıcılar siteden bir cüzdan programı ve bitcoin adresi alıyorlar. Bitcoin’de bir defa onaylandıktan sonra işlemi geri almak mümkün değil. 7 yıllık süreçte kimse saldırı ile yapılmış bir Bitcoin işlemini değiştiremedi. Bitcoinlerde kütük herkes de bulunduğunda herkes yapılan işlemleri ve yapan adresleri görebilir. İsviçredeki Zug belediyesi, Bitcoin ödeme kabul eden ilk belediye oldu
Özel öbekzincirleri – Nasdaq
Nasdaq’ın LINQ platformu özel (Bitcoin gibi genel değil) öbekzinciri üzerine inşa edildi.
Akıllı Kontratlar – R3 ve Barclays
45 güçlü kuruluş (en büyük bankalarla birlikte) R3 şirketini kurdular. R3, 2015’ten beri öbekzinciri teknolojisini gerçek parabirimlerine uygulamaya çalışıyor. R3, Corda adını verdiği zincir ile 3 Mart 2016’da ilk tahvil ticaretini yaptı. Nisan 2016’da İngiliz Barclays bankası, ilk defa Corda’yı akıllı kontratlarla bir araya getirerek türev ticaretinin örnekledi.
Etherum projesi ise 22 yaşında Rus geliştirici Vitalik Buterin’in geliştirdiği bir kripto para birimi. Ethereum’da akıllı bir kontrat ile 3.6 milyon ether sifonlandı. Bankalar özel öbekzincirleri ile çalışırken, bu projeler daha açık zincirleri kullanıyor.
3. Dünyaya bakış – Enerji sektöründe öbekzinciri
Öbekzinciri enerji sektöründe nerelerde kullanılabilir:
– İşlem verilerinin amerkezi depolanması
– Ödeme yapılmasında, ödemenin kontrolü ve ticaret için
– Aracıya gerek duymayan amerkezi iş modelleri
– Düzenleyici ve yasal çerçeve de çok önemli
Anahtar uygulama ise amerkezi enerji işlem ve arz sistemi geliştirilmesi. Diğer uygulamaları da kayıt sistemlerini daha şeffaf ve güvenilir hale getirebilir
Öbekzinciri ile üretüketiciler (prosumer) diğer tüketicilere doğrudan enerji satıp işlem yapabilir. Ayrıca enerji ağları akıllı şebekelerle kontrol edilebilir. Akıllı kontratlar, sisteme ne zaman işlemi devreye alması gerektiğini otomatik olarak söyleyebilir. Enerji lazım olduğunda kontrat otomatik devreye girer. Enerji depolamada da
Dağıtık ve güvenilir kayıt sistemi ile tüm enerji akışları ve iş aktiviteleri kayıt edilebilir. Ayrıca sahiplik ilişkileri de daha detaylı bir şekilde güvenilir depolanabilir. İki akla gelen uygulama: yenilenebilir ve emisyon izinlerinin doğrulanması; diğeri ise akıllı sayaçlar gibi varlık kayır sistemleri
Tüketiciler de ödemelerini bu kriptobirimlerle yapabilir.
Bu sayede amerkezi bir enerji işlem ve arz sistemi yapılabilir. Broker ya da şirketler olmadan bir enerji tedariği mümkün. Tacirler, borsalarda işlem yapıyor bankalar üzerinden ödemeleri yönetiyor. Öbekzinciri tabanlı akıllı kontratlar ile tüketici kendi kontratını ve tüketim verisini takip edebilir [ister mi bilmem]
Diğer imkanlarda ise, basit bir öbekzinciri tabanlı faturalama sistemi olabilir.
Elektrikli araç sahiplerine yönelik sistem ile elektrikli araç sahipleri tüm şarj istasyonlarına erişebilirler. Akıllı aletler alanına da uygulanabilir. Böylelikle iletilen veri ve saklanan bilgilerin iletişim platformu olabilir. Tüm elektrik fatura verilerinin geniş arşivi olarak da kullanılabilir.
Bu konudaki önemli çerçevelerden biri de 2017de devreye girecek Alman kanunu Act on the Digitisation of the Energy Transition (Gesetz zur Digitalisierung der Energiewende). Hem akıllı ölçüm cihazları hem de elektrik mobilitesi önemli parçası olacak.
Mevcut oyuncularda ise RWE, Ethereum’a dayalı Slock.it ile elektrikli araba şarj altyapısı POWE ile oneup şirketleri dağıtık üretimi test ediyor
Brooklyn Microgrid’i (TransactiveGrid) www.brooklynmicrogrid
Proje TransactiveGrid firması ile komşudan komşuya güneş kaynaklı elektrik satışını Ethereum öbekzinciri üzerine inşa ediyor. Nisan 2016’da binalardaki dağıtık elektrik üretim sistemlerinin bireyden bireye amerkezi bir elektrik şebekesi kurulması
İlerde proje kooperatifleşme ve bu sistemin komşuluk ve kooperatiflerle yürütülmesini sağlayacak. Şu ana kadar 130 ev sahibi ve kiracı sisteme kayıt yaptırdı
Tarih
27 Ağustos 1977- Sayfa 1 – Milliyet – Demirel 1 ay içinde elektrik kesintisi kalmayacak demesi herkesi şaşırtır. “Bunu yazınız ve altını çiziniz”, sonra da “üstünü çiziniz”

Kaynek : barissanli.com

Anket
Sayın ilgili,

Avrupa Birliği Ufuk2020 Ar-Ge programı kapsamında gerçekleştirmekte olduğumuz SmarterEMC2 (www.smarteremc2.eu) projesi için kısa bir anket hazırladık. Sorular seçmeli olarak düzenlenmiş olup anketi bir iki dakika içinde tamamlayabilirsiniz. Projemizde yer alan teknolojik sistemlerin daha iyi geliştirilebilmesi, tüketicilerin, tedarikçilerin ve dağıtım şirketlerinin azami faydayı elde edebilmesi için değerli yanıtlarınıza ihtiyacımız bulunmaktadır. Aşağıdaki anket bağlantı linkine tıklayarak anketimizi cevaplandırabilir, anket sonundaki “Bitti” tuşuna basarak sonlandırabilirsiniz. Katılımınız için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz.

Saygılarımızla,
ELDER-Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği
SmarterEMC2 Projesi
Anket İçin Tıklayınız.