Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği- ELDER, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerinden yola çıkarak elektrik sektörünün 1996 yılından 2015 yılı sonu arasındaki dönemini kapsayan 20 yılının fotoğrafını çekti. 2008 yılında başlayan ve 2013 yılında tamamlanan özelleştirmelerin ardından büyük bir gelişim sürecine giren elektrik dağıtım sektöründe yatırımların büyük bir ivme kazandığı görüldü. Özellikle elektriğin kaliteli ve kesintisiz ulaşımı için büyük önem taşıyan dağıtım şebekesine yönelik yatırımlardaki artış, son 10 yılda enflasyondan arındırılmış reel bazda yüzde 150’nin üzerine çıktı.

2016-2020 yıllarını kapsayan Üçüncü Uygulama Dönemi’nde dağıtım şirketleri 18,4 milyar TL’lik yatırımı hayata geçirecekler. Bu yatırımların büyük çoğunluğunu şebeke yatırımları oluşturacak. Dağıtım şebekesine yapılan yatırımlar, elektriğin tüketicilere kaliteli ve kesintisiz ulaştırılması ve arızaların azalması noktasında büyük öneme sahip. Şebekeye yapılan yatırımlar, 2009 yılından sonra ciddi bir ivme kazandı. Rakamlara bakmak gerekirse, 21 elektrik dağıtım şirketinin kurulduğu 2006 yılında 896 bin 978 kilometre olan dağıtım hat uzunluğu, 2013 yılında 1 milyon 45 bin kilometreye, 2015 yıl sonu itibariyle ise 1 milyon 70 bin kilometreye ulaştı. Artış oranı 10 yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 20 seviyesinde.

Dağıtım trafosu sayısı ise 2006 yılında 296 bin 876 adet iken, 2013 yılı sonunda 384 bin 288 adede, 2015 yılı sonunda ise 417 bin 440 adede ulaştı. Burada 10 yıl içerisinde yüzde 41’lik bir artış söz konusu oldu. 2006 yılında (2015 itibariyle enflasyondan arındırılmış reel bazda) yaklaşık 1,4 milyar TL seviyesinde olan şebeke yatırımları, 2015 yılında 3,5 milyar TL’ye seviyesine geldi. Dağıtım şebekesine yapılan yatırımlardaki artış oranı yüzde 156 oldu.

Türkiye'nin en soğuk kentlerinden biri olan Erzurum'da hizmet veren Aras EDAŞ, elektrik kesintilerinin en aza indirilmesi ve arıza bakım, onarımı için büyük çaba gösteriyor. Hava sıcaklığının sıfırın altında 40 dereceye kadar düştüğü kentte ekipler, gece gündüz mesai yapıyor; snowtrack, kar motoru, arazi araçları ve hatta atlarla zorlu arazi koşullarında arıza yaşanan bölgeye ulaşıyor.

Aras EDAŞ Genel Müdürü Fikret Akbaş, arızalara nasıl müdahale ettiklerini anlattı.

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, bölgedeki yıllık kayıt dışı elektriğin maliyetinin 5 milyar lira olduğunu kaydederek, bu miktarın ciddi bir kısmının israf edildiğini söyledi. Enerji tedarikinin sağlıklı yapılması ve kayıt dışı elektrik kullanımı ile mücadele için 2016-2020 yılları arasındaki dönemde bölgede 1 milyar liranın üzerinde yatırım yapacaklarını ifade eden Atalay, daha caydırıcı yasal düzenlemeler ile, kayıt dışı elektrik kullanımının ciddi oranda azalacağına da dikkat çekti.

Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak illerini kapsayan bölgede hizmet veren Dicle EDAŞ, 1,6 milyon aboneye hizmet veriyor. Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulunan Dicle EDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, 3 yılda 600 milyon liranın üstünde yatırım gerçekleştirdiklerini, bu yatırımların önemli bir kısmının altyapı dönüşümü ve kayıt dışı enerji kullanımını engellemek için yapıldığını bildirdi. Atalay, hem enerji tedarikinin sağlıklı yapılması hem de kayıt dışı elektrik kullanımı ile mücadele için 2016-2020 yılları arasındaki dönemde 1 milyar liranın üzerinde bir yatırım programları olduğunu dile getirdi.

DEDAŞ’ın 2016 yılındaki faaliyetlerini anlatan Atalay, "2016'da 270 milyon üzerinde bir yatırım projesi hayata geçirdik. EPDK’nın bize verdiği hedefler yıllık ortalama 200 milyon lira civarındaydı. Ama inşallah sadece 2017'de 500 milyon liranın üzerindeki yatırım projelerine başlayıp hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yani kayıt dışı kullanımı teknolojik altyapı desteğiyle önlemek için çok daha agresif bir yatırım gerçekleştirmeye çalışacağız. Hedefimiz altyapımızı yenilemek, yeni teknolojik projeler ve imkanları devreye alarak servis kalitesini arttırmaktır. Toplam 1 milyar liralık yatırımın finansmanı için ise bankalarla görüşüyor, kredi almaya çalışıyoruz” ifadesinde bulundu.

OSOS ile tarımsal sulama kontrol altına alındı

Atalay, tarımsal sulamada kayıt dışı elektrik kullanımından dolayı çok fazla israf yapıldığına işaret ederek, bu aşırı israfın tarımsal sulama alanlarında toprağa da zarar verecek boyutlara geldiğini bildirdi. Türkiye genelinde tarımsal sulama için yıllık tüketilen yaklaşık 10 milyar kilovatsaat elektriğin yarısının Dicle EDAŞ bölgesinde kullanıldığını belirten Atalay, 40 bin kayıtlı tarımsal sulama abonesinin yanında 20 bin kadar da kayıt dışı tarımsal sulama kullanıcısının olduğunu dile getirdi. Atalay, tarımsal sulamada kayıt dışı elektrik kullanımını önlemek için çok yoğun bir seferberlik başlattıklarının altını çizerek şu bilgileri verdi:

"Bölgemizde belirlediğimiz yaklaşık 20 bin civarında sulama trafosunu sayaç ile kontrol altına almak için kapsamlı bir proje başlattık. Konuyla ilgili üç Bakanımız tarımsal sulama kullanıcılarına abone oldukları taktirde geçen sene yüzde 65 indirim sözü de vermişti, ama buna rağmen kayıt dışı kullanım devam ediyor. Biz başlattığımız seferberlik kapsamında, hali hazırda Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır'da 15 binin üzerinde tarımsal sulama trafosuna otomatik sayaç okuma sistemini (OSOS) kurduk ve koruma altına aldık. 1 Ocak 2017 itibarıyla bu sayaç ve OSOS sistemleri üzerinden tarımsal sulama abonelerine elektrik vereceğiz ve buradaki tüketimi ölçü ve kontrol altına alacağız. İnşallah vatandaşlar ve çiftçilerimizle birlikte bu kayıt dışı kullanımın önüne geçip israfı da engellemiş olacağız.”

Borcunu ödemeyen tarımsal sulama birliklerine çağrı

Atalay, kullandıkları elektriğin bedelini ödememekte ısrar eden bölgedeki bazı tarımsal sulama birliklerine de çağrıda bulunarak şunları söyledi: "Bugüne kadar çok ciddi indirim yapmamıza rağmen, bu birliklerin hala yaklaşık 800 milyon lira civarında elektrik borcu bulunuyor. Kendileriyle görüştük, cazip ödeme imkanları sunduk ve alacağımızın önemli bir kısmından vazgeçtik, ama buna rağmen ödeme yapmayan yaklaşık 10 birliğimiz var. Bu birlikler eğer borçlarını ödemezlerse 2017 yılı içinde elektrik sağlamayacağız. Onun için kendilerine sesleniyorum. Şirketimizle oturup anlaşarak yükümlülüklerini yerine getirsinler.”

Kayıt dışı elektrik tüketimi 4 ayrı Atatürk Barajı'nın üretiminden fazla

DEDAŞ'ın bölgesine yıllık 21 milyar kilovatsaat seviyesinde elektrik taşındığını ifade eden Atalay, bu elektriğin ancak 6-7 milyar kilovatsaatinin kayıt altında tüketildiğini, bölgedeki yıllık kayıt dışı elektriğin maliyetinin 5 milyar lira olduğunu söyledi. Atalay, “Bu miktarın da ciddi bir kısmı israfa gidiyor. Vatandaşımızın bir kısmı kullandığı elektriğin bedelini ödemediği için hassas davranmıyor ve israf ediyor. Burada özellikle kış aylarında havaların çok soğuk olduğu, ülkemizin çok ciddi doğalgaz ihtiyacı olduğu bir dönemde herkesi hassasiyet ve duyarlılığa davet ediyorum. Buradaki israf edilen, kayıt dışı kullanılan elektrik çok ciddi enerji maliyetine yol açıyor. Şöyle ki bölgede kayıt dışı kullanımı engellersek, 4 tane Atatürk Barajı kurmuş gibi oluruz. Çünkü kayıt dışı kullanılan elektriğin miktarı 4 ayrı Atatürk Barajı'nın elektrik üretiminin bile üzerine çıkıyor. Hedefimiz yatırımlarla alt yapıyı düzelterek halkımıza daha kaliteli elektrik sağlamak. Vatandaşlarımız da israfa dönüşen tüketimlerini kısarlarsa, elektrik hatları ve trafolara fazla yük binmez, böylece elektrik kesintileri de bölgede asgariye iner” diye konuştu.

“Daha caydırıcı yasal düzenlemelerle kayıt dışı kullanım azalır”

Kayıt dışı elektrikle mücadelede güvenlik güçleri ve adli makamların da destek verdiğini, ancak mevcut yasal düzenlemelerde kayıt dışı kullanıma etkin cezaların uygulanamadığını belirten Atalay, sözlerine şöyle devam etti:

“Kayıt dışı kullanım daha önce "nitelikli hırsızlık" kapsamında değerlendiriliyordu, ancak 2013 yılında yapılan değişiklikle "karşılıksız kullanım" olarak düzenlendi. Kayıt dışı kullanımın engellenmesi için eski uygulamalar çerçevesinde daha caydırıcı yasal düzenlemeler yapılırsa, kanaatimiz kayıt dışı elektrik kullanımı ciddi oranda azalır."

Kaynak: AA

SEDAŞ Kocaeli’nde buz yükünün verdiği zararları gidermek için 6 ilçede 105 ekip 212 personelle mücadelesini sürdürüyor zorlu koşullarda mücadele sürüyor.

Ülke genelinde yağan yoğun kar özellikle Marmara bölgesinde enerji kesintilerine sebep oldu. Kocaeli ve Sakarya bölgelerinde yaşanan kesintileri gidermek için SEDAŞ ekipleri gece gündüz çalışıyor. Yıl sonunda yağan karın elektrik şebekesinde oluşturduğu büyük zarar ve olumsuzluğun ortadan kaldırılması ve zorlu kış ve doğa koşullarını da göğüsleyerek, bir an önce arızaların giderilmesi için tüketicilerin mağduriyetinin önlenmesine yönelik yapılan yenileme ve onarım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Kar fırtınası ile birleşen, buz yükünün şebekeye verdiği hasarların giderilmesi ve enerjinin sürekliliğini sağlamak için SEDAŞ ekipleri İzmit’in çevre köylerinde de gece gündüz çalışıyorlar. Sahada kar, kış ve soğuk havaya aldırmadan görevlerini yapmaya çalışan SEDAŞ Ekipleri, onlarca fotoğrafla buz yükünün sahada elektrik şebekesine verdiği zararı da belgeleyerek raporlarken, alçak ve orta gerilimde canla başla mücadelelerini sürdürüyorlar.

Afet koşullarını barındıran hadise

Kocaeli İl AFAD Müdürlüğü tarafından açıklanan raporda; “Karşılaşılan tablonun gerçek manada afet koşulları barındırmakta olduğu ve büyük enerji hatlarının tümünün aynı anda bloke olmasının nadir görülebilecek bir hadise olduğu ifadelerine yer verilerek, Kocaeli İlinin tüm kurumsal yapılarının büyük bir gayretle ve uyumla olaya vaziyet etmekte olduğu” açıklandı.

SEDAŞ 105 ekip 212 personelle sahada

Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi (AADYM) Acil Durum Raporunda; Kocaeli İlini afet boyutuyla etkileyen en önemli sorunun elektrik kesintileri olduğu, TEİAŞ ve SEDAŞ ekiplerinin sahada görev yaptığı, SEDAŞ ekiplerinin 6 ilçede 105 ekip ve 212 personelle yoğun bir şekilde özellikle İzmit’in kuzey kırsal mahallerinde çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

TEİAŞ 160 kişilik ekibiyle karlı dağlarda

AFAD Acil Durum Raporunda; “Gebze ve Dilovası’ndaki 8 Organize Sanayi Bölgesinde yaşanan kesintilerin en büyük nedeninin ise İlimizin kuzeyinden geçen ve İstanbul’a aktarım yapan TEİAŞ’a ait enerji nakil hatlarında yaşanan kopma ve arızalar olduğu” belirtildi. İstanbul’u besleyen 7 yüksek gerilim hattının tamamının bloke olduğu ve bu hatlardan bazılarında yüksek kafes direklerin de yıkıldığı açıklandı.

Kocaeli’nde tüm kurumlar destek veriyor.

TEİAŞ’ın, Sakarya, Düzce, Bolu, Zonguldak, Bartın, Ankara ve Bursa’dan getirttiği 160 kişilik ekiple arızalara müdahale ettiği ve TEİAŞ’ın çalışmalarına İlimizdeki tüm kurumların destek verdiği, Kocaeli AFAD Müdürlüğü’nün 6 kişi taşıma kapasiteli kirpi denilen özel nitelikli 8x8 Amfibik araçlarla TEİAŞ ekiplerine yardımcı olduğu” açıklandı.

Buz yükünün olumsuz statik ve dinamik etkisi

Uzmanlar, -4’ün altındaki bir soğuklukta yağan karın sulu kar şeklinde yağması ve iletkenlerin çok iyi metal olması nedeniyle yağan kar ile iletken metal arasında oluşan ısı alışverişi ve sulu karın iletkenlere yapışması nedeniyle, karın, iletken çevresini buz olarak sardığını, buz yükünün yarattığı ağırlığın elektrik dağıtım şebekesindeki direklerde ve iletkenlerde statik ve dinamik etkisinin olumsuz bir şekilde görüldüğünü, ancak -4’ün üzerindeki soğuklukta yağan, bu nedenle sertleşen ve kristalize olmuş karın iletkenlere yapışmadığını ve elektrik bağlantı kabloları ve dağıtım hattı iletkenleri üzerinde buz yükünün oluşmaması nedeniyle elektrik şebekesine de zarar vermediğini, çok soğuk iklimi olan coğrafyalarda bu nedenle bu tür afetlerin görülmediğini belirtiyorlar.

Buz yükü yıkıyor

Uzmanlar, iki direk arasında yüzlerce kilo ağırlığa ulaşan buz yükünün direkler arasındaki iletkenleri koparttığı, izolatörleri kırdığı, izolatörlerin bağlı olduğu traversleri ve direği de oluşan bu buz yükünün ağırlığına bağlı olarak yıkma etkisi de yarattığını ve enerji verilmesini imkânsız hale getirebildiğini belirtiyorlar.

Güney Marmara Bölgesi’nde elektrik dağıtım hizmeti veren Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) yoğun kar yağışı nedeniyle elektrik kesintisi yaşanmaması için gerekli önlemleri alıyor. Yoğun devam eden kar yağışında Genel Müdürlükte oluşturulan kriz masası sayesinde ekiplerin hareket kabiliyeti artırılarak arızlara anında müdahale sağlanmaya çalışılıyor.

UEDAŞ elektrik dağıtımının aksamaması ve vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için merkez ve kırsal mahallelerde çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Ekipler karla kaplı bölgelerde çok zor doğa koşullarında güçlükle ilerleyerek arızaları gidermeye çalışıyor. UEDAŞ’ın dört ili kapsayan görev alanında planlanan çalışma programı çerçevesinde gece gündüz çalışan elektrik arıza ekipleri gelen ihbarları değerlendirerek ağırlığı kırsalda yer alan enerjisiz bölgelere anında müdahale ediyor.

UEDAŞ ekipleri 7/24 görevde

Uludağ Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Mesut Efe yaptığı açıklamada, arıza ekiplerinin tam kadro olarak sahada olduğunu belirterek, “Türkiye genelinde etkisini gösteren kar yağışına bağlı olarak bölgemizde de 2 gündür yüksek kesimlerde aşırı kar yağışı ile karşı karşıya kaldık. Yüksek kesimlerde dağlardan tepelerden giden Enerji Nakil hatlarımızda buz yükü dolayısıyla hasarlar oluşmakta ve devam eden yağış dolayısıyla yollar kapalı olduğundan bazı noktalara ulaşılamamaktadır. Karayolları ekiplerinin açabildiği yollarda zor kış koşullarına bağlı olarak elektrik dağıtım hizmetinin aksamaması için kriz masası oluşturduk. Kar, tipi ve fırtına nedeniyle elektrik dağıtım hatları ve şebekelerinde oluşan arızalara tüm saha ekiplerimizle 7/24 çalışarak vatandaşların mağduriyet yaşamaması için yoğun çaba gösteriyoruz. Hizmet bölgemizdeki 4 ilde 673 çalışan arıza ekiplerimize bakım yüklenicilerimiz ve diğer birimlerde çalışan personellerimizle destek vererek çalışan sayısını neredeyse 2 katına çıkararak tüm şartları zorlayarak arızalara anında müdahale ediyoruz. Kar durduğu anda çok hızlı bir şekilde toparlanacağız. Müşterilerimiz bize kesintilerle ilgili çağrı merkeziminiz mobil uygulamamız ve sosyal medya hesaplarımızdan 7/24 ulaşabilirler” dedi.

Kesintisiz enerji akışı için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Efe, ayrıca yılbaşı tatili süresince elektrik kesintisi yaşanmaması için ana merkezlerde gerekli önlemleri aldıklarını ifade etti.

Başta Bursa olmak üzere Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerinde 35.501 km² alanda toplamda 2.9 milyon müşteriye hizmet veren 11 milyar kWh elektrik dağıtımı yapan ve Türkiye’nin 4. büyük dağıtım şirketi konumunda.

Birleşik Krallık’tan elektrikli araç sektörüne önemli bir destek geldi. Jaguar Land Rover (JLR) ile geçtiğimiz günlerde anlaşma imzalayan Birleşik Krallık hükümeti, ülkenin şebeke altyapısının, artan sayıdaki elektrikli ve otonom araçlara destek olmasını sağlamak amacıyla 484 milyon dolarlık finansman sağlayacak.

Birleşik Krallık hükümetinin bu desteğinin, temiz enerji projelerine fon sağlamak, elektrikli araç şarj istasyonlarının geliştirilmesi, elektrikli ve otonom araçların imalatı için kullanılacağı belirtildi. Buna ek olarak, ülkede üretilen elektrikli araçların yurt içi ve yurt dışında benimsenmesini desteklemek amacıyla politika geliştirme sürecine girildiği bildirildi.

10 bin kişilik yeni istihdam

JLR CESO’su Ralf Speth, 2020 yılına kadar 1 milyon elektrikli araç üretmeyi hedeflediklerini ve bu hedefe ulaşma noktasında Birleşik Krallık hükümetinin desteklerinden yararlanacaklarını ifade etti. Yapılan iş birliğinin 10 bin kişilik yeni istihdam yaratması, ülke ekonomisine katkı sağlaması ve bölgenin karbon emisyonunu azaltma hedefine ulaşıma yardımcı olması bekleniyor. Ülke, 2025 yılına kadar küresel elektrikli araç pazarından yaklaşık 1,1 trilyon dolar gelir elde etmeyi hedefliyor.

Kaynak: metering.com

Haftanın Makalesi
Avustralya'da Elektrik Şebekelerinin Özelleştirmesi: Tartışmaya Genel Bir Bakış
Yazar: Rabindra Nepal ve John Foster
Avustralya Ulusal Elektrik Piyasası'nda, elektrik şebekelerinin özelleştirilmesi konusundaki tartışmalar, önemli bir kamu politikaları endişesi yaratıyor. Bu makale, Avustralya'daki özel ve kamu elektrik şebekeleri arasındaki ekonomik performansı inceleyerek karşılaştırmasını yapıyor. Karşılaştırmalı analiz, özel sektör tarafından yönetilen şebekelerin performans açısından devlete ait şebekelerden daha kötü olmadığını gösteriyor. Bununla birlikte, uluslararası deneysel kanıtlar, tüketicilerin verimlilik kazançlarının temel ve düzenleyici kurumsal çerçeveye bağlı olduğunu gösteriyor. Özelleştirme tamamlandıktan sonra, gelecek yatırımlarda da arz güvenliği, iklim değişikliği ve şebekelerin ekonomik düzenlenmesi konusunda uzun vadeli endişelerin devam edeceği tahmin ediliyor. (Tercüme hataları olabileceğinden anlam ve içerik tereddütlerinde orijinal dokümana başvurulmalıdır.)

Makalenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Anket
Sayın ilgili,

Avrupa Birliği Ufuk2020 Ar-Ge programı kapsamında gerçekleştirmekte olduğumuz SmarterEMC2 (www.smarteremc2.eu) projesi için kısa bir anket hazırladık. Sorular seçmeli olarak düzenlenmiş olup anketi bir iki dakika içinde tamamlayabilirsiniz. Projemizde yer alan teknolojik sistemlerin daha iyi geliştirilebilmesi, tüketicilerin, tedarikçilerin ve dağıtım şirketlerinin azami faydayı elde edebilmesi için değerli yanıtlarınıza ihtiyacımız bulunmaktadır. Aşağıdaki anket bağlantı linkine tıklayarak anketimizi cevaplandırabilir, anket sonundaki “Bitti” tuşuna basarak sonlandırabilirsiniz. Katılımınız için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz.

Saygılarımızla,
ELDER-Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği
SmarterEMC2 Projesi
Anket İçin Tıklayınız.


Dünyanın Elektrik Gündemi


  • Moğolistan’daki hava kalitesi Pekin’den 5 kat, WHO’nun güvenli seviyelerinin de 80 kat üzerinde. 26’sında vatandaşlar eylem yaptılar hem de -20 C’de. Başbakan gece tarifesini %50 düşürerek elektrikle ısınmayı teşvik etti. Ulan Batur’daki 1.3 milyon kişinin yarısı, işlenmemiş kömür, plastik, tekerlek ve diğer bulduklarını yakarak ısınmaya çalışıyor.
  • Trump’un ilk enerji danışmanı Kevin Kramer, Başkana EPA ve Enerji Bakanlığını birleştirerek ABD Enerji ve Çevre Bakanlığı (US Department of Energy and Environment) kurmasını önermiş. Cramer “enerji politikamız büyük oranda çevre politikasına dönüştü”. 2011 ve 2012’de de önerilmiş.
Grafik
Soğuk kış sebebi ile AB’deki doğalgaz stokları hızla düştü.
  • ABD Edison Electric Institute (EEI) üyeleri 2015 yılında 20.1 milyar $ iletim yatırımı yapmış. Bu ay yayınlanan raporda, 2015’de tamamlanan veya önümüzdeki 4 yılda planlanan 150 major iletim projesine yer verilmiş. 2019’a kadar 41 milyar $’ı bulacak.
  • New York’ta yeni yıl ışıklandırması 750-800 MW ek talebe sebep oluyor.
Rapor Özeti
Utility of the Future, MIT Energy Initiative, http://energy.mit.edu/research/utility-future-study/
Bölüm 1 – Geçiş döneminde bir elektrik sektörü
Ana trendler:
  • Güç sistemlerinin amerkeziyetçiliğinin artması, dağıtık üretimin artması ve fiyata tepki veren tüketiciler
  • Bilgi teknolojilerinin yaygınlaşması ile piyasa aktörlerinin daha akıllı ve verimli enerji üretim, taşıma ve tüketim yapmasının mümkün hale gelmesi
  • Değişken yenilenebilir enerji kaynaklarının büyümesi (güneş, rüzgar gibi)
  • Enerji sisteminin karbonsuzlaşması (iklim değişikliğini önleme çalışmaları kapsamında)
  • Elektriğin diğer kritik altyapının (iletişim ve ulaştırma) daha çok bağlantılı olması
Rapor özetinin tamamını 27 Aralık 2016 tarihli bölümde okuyabilirsiniz.
Kaynak: barissanli.com