Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği – ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 2016 yılında hız kazanan tüketici memnuniyeti yatırımlarının 2017 yılına damgasını vuracağını belirterek “Tüketici memnuniyetini artırmaya yönelik yatırımlarımızın yanı sıra şebeke yatırımlarımıza, Ar-Ge çalışmalarımıza da devam edeceğiz. Tek amacımız vatandaşlarımızın kesintisiz ve kaliteli hizmet almasıdır” dedi. Özdemir, önümüzdeki sene enerjinin verimli kullanılmasına ilişkin önemli çalışmalar yürüteceklerini de bildirdi.

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 2017 yılının Türkiye ve tüm dünyaya huzur, barış ve refah getirmesi temennisinde bulunarak, “2016 yılı oldukça zor bir yıldı. Ülkemiz pek çok alanda mücadele verdi. 2017 yılının bu sıkıntıları geride bırakmasını diliyor; huzur, refah ve barış getirmesini tüm kalbimle temenni ediyorum” dedi.

Elektrik dağıtım sektörünün 2017 yılında yatırım ve faaliyetlerine hız vereceğini vurgulayan Nihat Özdemir, “2016 yılı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Berat Albayrak’ın önderliğinde tüketici memnuniyetini artırmak adına pek çok önemli adım attığımız bir yıl oldu. Bu adımların başında Türkiye’nin dört bir yanına yeni çağrı merkezlerinin kurulmasını, Anadolu’muzda binlerce kişilik yeni istihdam sağlamamızı, tüketici bilgilendirme araçlarını genişletmemizi sıralayabiliriz. Bu hizmet yatırımlarını 2017 yılında genişleteceğiz. Tüketici memnuniyetini artırmaya yönelik bu yatırımlarımızın yanı sıra şebeke yatırımlarımıza, Ar-Ge çalışmalarımıza da devam edeceğiz. Üniversitelerle iş birliğimizi güçlendireceğiz. Tek amacımız vatandaşlarımızın kesintisiz ve kaliteli hizmet almasıdır” dedi.

Enerji verimliliğini anlatacağız
Özdemir, 2017 yılında enerji verimliliğine ve enerji tasarrufu konularına dikkat çekecek çalışmalar yapacaklarını belirterek, “Enerjinin kaliteli sunulması kadar sunulan enerjinin verimli bir şekilde kullanılması da büyük önem taşıyor. Bu konuda vatandaşlarımıza enerjinin bazı küçük önlemlerle nasıl daha verimli kullanılabileceğini, enerjiyi bilinçli tüketmenin hem ülkemiz için hem de tüketicilerimizin kendileri için ne kadar önemli olduğunu anlatacağız” diye konuştu.

Geleceğin akıllı şehirlerinde birbirleri ile iletişimde olan makineler sorunları daha hızlı tespit edip, sorunların çözümünü daha hızlı bir şekilde sağlayacak. Elektrik şebekelerinde de akıllı dönüşüm başlamış durumda. Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. (TREDAŞ) İcra Kurulu Başkanı Hikmet Sezer, TREDAŞ’ın faaliyetlerini, elektrik şebekelerinin nasıl akıllı hale gelebileceğini ve akıllı şebekelerin elektrik dağıtım hizmetine sağladığı faydaları Dijital Sanayi Programı’nda CNN Türk’ün Ekonomi Müdürü Emin Çapa’ya anlattı.

Enerjisa, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı iş birliği ile Toroslar EDAŞ bölgesindeki Gaziantep’te, ‘Akıllı Şehir’ örnek uygulamasına başladı. 3.6 milyon lira bütçeyle gerçekleştirilecek proje kapsamında, Masal Parkı’nda yeni nesil enerji teknolojileri tanıtılacak.

Enerjisa’nın dağıtım şirketlerinden Toroslar EDAŞ, elektrik dağıttığı altı kentten biri olan Gaziantep’te 2016 yaz döneminde ‘Akıllı Şehir’ örnek uygulamasına başladı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı ile koordineli olarak yürütülen ve ‘KRİTA’ (Akıllı Şehirlerde Kritik Altyapıların Yönetimi Projesi) adı verilen proje, yeni nesil enerji sistemlerinin tanıtılacağı bütüncül yapısıyla, ‘Akıllı Şehir’ projeleri arasında öncü nitelikte olacak. Bu uygulamalar, elektrik altyapısını iyileştirme ve yenileme çalışmaları, park alanında güneş enerjisi üretim sistemleri kurulumu, enerji depolama pilot sistemi kurulumu ve elektrikli şarj altyapısı kurulumunu içerecek. Bu sistemlere ek olarak park alanı içerisinde gürültü ve hareket sensörlerine sahip akıllı aydınlatma uygulaması da gerçekleştirilecek.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in tarihi misyonunun yanı sıra önümüzdeki dönemde teknolojiyi kullanan altyapısı ile de öncü olacağını söyledi. Yenilenebilir enerjinin öneminin altını çizen Şahin, enerji kaynaklarının verimli kullanılmasına ilişkin çalışmaların çok önemli olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: “Enerji yönetimi, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji alanında birçok öncü projeye imza atan belediyemiz yenilenebilir enerjide güneş, rüzgâr ve biyogaz kaynaklarından enerji üretimi için projelerine hız vermiştir. Dünyanın en hızlı büyüyen 10 şehrinden biri olan Gaziantep’le, verimlilik, kalkınma, innovasyon ve akıllı şehircilik konusunda iddialıyız. ‘Akıllı Şehir Gaziantep’ projesi, kentimizi ileriye taşıyacak; bu konuda Türkiye’nin ve dünyanın diğer şehirlerine de örnek olacaktır.”

Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Murat Pınar, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede “Biz 'icat çıkarma' diye büyüyen bir nesiliz. Bu projede icat çıkaran arkadaşlarımızla çalıştık; belediyemiz de bu projede yer aldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da projeyi destekledi. Biz insanımızı işimizin odağına aldık. Yaptığımız tüm işlerin odağında ancak insan olursa başarılı olacağımıza inanıyoruz” dedi. Ar-Ge çalışmaları için ayrılan yıllık 8 milyon liralık bütçenin üçte birinin Akıllı Şehir Gaziantep Projesi için kullanılacağına dikkat çeken Pınar, şöyle devam etti: “Şebekemizin iyileştirilmesi için son teknolojinin kullanıldığı akıllı şebeke projelerimiz ile hizmet kalitesinde gelişmiş ülke standartlarını Türkiye’ye getirmeyi hedefliyoruz. Bugüne kadar yaptığımız yatırım ve AR-GE projelerimiz ile sektörümüzde öncü çalışmaları hayata geçirmenin gururu ve sorumluluğunu yaşıyoruz. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile gerçekleştireceğimiz, sektöre ve uluslararası çalışmalara örnek nitelik taşıyacak KRİTA projemiz ile bölge sakinlerine en yeni nesil enerji teknolojilerinin kullanım imkânı sunulacak. Projenin sürdürülebilir ve kaliteli enerjinin sağlanması açısından dönüm noktası olacağına inanıyorum.”

Avrupa’da elektrik endüstrisinin temsilcisi olan EURELECTRIC (Avrupa Elektrik Endüstrisi Birliği), Avrupa’nın gittikçe artan siber tehditlerden korunması için ‘Siber Güvenlik Stratejisi’ hazırlanması gerektiğini belirtti.

EURELECTRIC, “Akıllı Şebeke Siber Güvenliği” isimli raporunu yayımladı. Enerji sektörünün dijital dönüşümden geçtiğine dikkat çeken rapor, bu dijitalleşme ile şebekelerde bazı güvenlik açıklarının oluştuğunu, yapılan siber saldırıların ise hem işletmeler hem de toplum için daha önce hiç karşılaşılmayan ciddi riskler oluşturduğunu belirtti.

Siber tehditlerin ve etkilerinin Avrupa’da hızlı bir yükselişte olduğuna işaret eden rapor, Avrupa’nın genelinde elektrik şebekelerinde güvenliğin sağlanması için iyi ve kapsamlı bir ‘Siber Güvenlik Stratejisi’ne gerek olduğunu vurguladı. Siber saldırıların yaratabileceği zararları en aza indirgemek için güvenlik ihlali algılama ve yanıt verme yeteneğinin geliştirilmesi gerektiği kaydedildi.

Elektrik dağıtım şirketlerine önemli görevler düşüyor
Elektrik dağıtım şirketlerinin faaliyetlerinde siber güvenlikle bağlantılı yetkinlikler geliştirilmesi ve gelecek tehditlere karşı ileri teknolojileri benimsemeleri gerektiği kaydedildi. En güncel siber güvenlik yönetmeliklerine uyma gerekliliğinin piyasada daha güvenli ürünlerin üretilmesi konusunda bir fayda sağlayacağı, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin siber güvenlik standartlarını karşılayan bu ürünleri sertifikalandırarak donanım tedarikçileri arasında farkındalık yaratabileceği, elektrik dağıtım şirketlerinin de bu sertifikalı ürünlere öncelik vermesi gerektiği belirtildi.

Siber Güvenlik Kültürü’ne ihtiyaç var
Avrupa Birliği’nin ve üye ülkelerin siber güvenlik kültürü edinmesi gerektiği, bunun da ancak, Avrupa ve Ulusal yetkililerin desteğinin sağlanması, siber güvenliğin yönetimin en üst düzeyinden başlayarak birincil öncelik haline getirilmesi, şirketlerin stratejisine dahil edilmesinin kolaylaştırılması ve yatırımlarla gerçekleştirilebileceği bildirildi.

Kaynak: EURELECTRIC, “Akıllı Şebeke Siber Güvenliği” Raporu / “Smart Grid Cyber Security” Report

“European Technology Platform on Smart Grids” yapı değiştirerek söz konusu alandaki tüm Avrupa ağlarını bünyesinde toplayan “Yeni Akıllı Şebekeler Avrupa Teknoloji ve Inovasyon Platformu - The new European Technology and Innovation Platform Smart Networks for Energy Transition (ETIP SNET)”ne dönüşmüştür. ETIP SNET geçtiğimiz hafta faaliyete geçmiş olup aşağıda isimleri verilen farklı çalışma grupları için uzmanlar aramaktadır.

  • the reliability and efficiency of the smart grid system,
  • storage and interface to other energy networks,
  • flexibility of generation,
  • digitalisation of the energy system
  • exploitation of research results.
Söz konusu çalışma gruplarına katılım sağlanarak ilgili alandaki Ar-Ge ve İnovasyon stratejilerinin belirlenmesinde ve bu alandaki paydaşlarla iş birliklerinin artmasına fayda sağlayacaktır. Çalışma gruplarıyla ilgili bilgilere buradan ulaşılabilir, 20 Ocak 2017 tarihine kadar ise buradan başvuru yapılabilir.
Başvuru yapılması durumunda aşağıda irtibat bilgileri paylaşılan TUBİTAK yetkililerine bilgi verilmesi rica olunur.
İlknur YILMAZ
Energy National Contact Point
T +90 312 298 9419
E ilknur.yilmaz@tubitak.gov.tr

Çağrı YILDIRIM
Energy National Contact Point
T +90 312 298 9407
E cagri.yildirim@tubitak.gov.tr

Haftanın Makalesi
Elektrik Şebekelerinde Teşvik Yönetmeliklerine Yönelik Bir Değerlendirme: Geçmişten Bugüne
Yazar: Haikel Khalfallah
“Şebeke yönetmelikleri, enerji sistemlerinin uzun vadede akıllı şebekelere dönüşümü için yeniden yapılandırılmasında aktif bir rol oynamaktadır. Şebeke şirketlerinin faaliyetlerinin düzenlenmesinde hem maliyet etkinliği hedefleri hem de kalite ve şebeke yenilenmesi gibi diğer hedefler göz önünde bulundurmalıdır. Bu raporda, teşvik yönetmelikleri mekanizmaları tartışıldı ve değerlendirildi. Bu mekanizmaların ana özelliklerinin ve bunların ana mevzuat hedefleri ile nasıl uyumlu hale getirilebileceğinin gösterilmesi hedeflendi. Raporda, bu unsurların bütünleyici araç olarak nitelendirilmesi ve mevzuata ilişin birbirleriyle çelişen görüşlerin verimli bir biçimde ele alınması gerektiği sonucuna varılmaktadır.”(Tercüme hataları olabileceğinden anlam ve içerik tereddütlerinde orijinal dokümana başvurulmalıdır.)

Makalenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Anket
Sayın ilgili,

Avrupa Birliği Ufuk2020 Ar-Ge programı kapsamında gerçekleştirmekte olduğumuz SmarterEMC2 (www.smarteremc2.eu) projesi için kısa bir anket hazırladık. Sorular seçmeli olarak düzenlenmiş olup anketi bir iki dakika içinde tamamlayabilirsiniz. Projemizde yer alan teknolojik sistemlerin daha iyi geliştirilebilmesi, tüketicilerin, tedarikçilerin ve dağıtım şirketlerinin azami faydayı elde edebilmesi için değerli yanıtlarınıza ihtiyacımız bulunmaktadır. Aşağıdaki anket bağlantı linkine tıklayarak anketimizi cevaplandırabilir, anket sonundaki “Bitti” tuşuna basarak sonlandırabilirsiniz. Katılımınız için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz.

Saygılarımızla,
ELDER-Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği
SmarterEMC2 Projesi
Anket İçin Tıklayınız.