ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI BERAT ALBAYRAK: “ELEKTRİK SEKTÖRÜNDE ULUSAL SCADA SİSTEMİNİ VE SİBER ATAKLARI ÖNLEME MERKEZİMİZİ KURACAĞIZ.”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Enerji ve Maden Politikası Stratejisi kapsamında madencilik, petrol, doğalgaz, elektrik ve yenilenebilir enerji ile nükleer enerji alanlarında Türkiye’nin gelecek vizyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak,
elektrik sektörü için son derece önemli olan iki yeni büyük yatırımın yolda olduğu bilgisini vererek, “İlk olarak ulusal SCADA sistemi, ikinci olarak da siber atakları önleme merkezimizi kuracağız” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın Milli Enerji ve Maden Politikası sunumuna buradan ulaşabilirsiniz.

“Milli Enerji ve Maden Politikası” tanıtım toplantısına, enerji eski bakanları, milletvekilleri, bürokratlar, rektörler, iş dünyası ve medyanın önemli isimleri katıldılar. ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen ile Başkan Yardımcıları Kıvanç Zaimler ve Yaşar Arslan ile yönetim kurulu üyelerinin de bulunduğu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın sunumuyla gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye'nin son 15 yılda çeşitli alanlarda yaşadığı dönüşüme dikkat çekildi.  

Geçen 15 yılı, "Sessiz bir devrim" olarak niteleyen Bakan Albayrak, "Yaşayarak bir dönüşüm ortaya koyduk. Kamunun payı azaldı ama azaltırken, hem ülkenizi büyütüyorsunuz hem de özel sektörün önünü açıyorsunuz. Böyle bir süreç yaşadık. Özelleştirmeler, yatırımlar, ihaleler, iptaller gibi birçok şey yaşadık ama bunlara rağmen mücadele ettik. Bu 15 yıllık sessiz devrimde Enerji Bakanlığı neler yaptı. Elektrikte kurulu kapasite 3 katına çıktı, elektrik üretimi 2 katından fazla bir noktaya geldi. Doğalgaz tüketimi neredeyse 3 katı arttı, doğalgaz konforunun ulaşmadığı Türkiye'de sadece 3 ilimiz kaldı. İnşallah, seneye bunu da bitiriyoruz. 81 vilayete doğalgaz altyapısını ulaştırıyoruz. Bu süreçte abone sayısını 4 katına çıkarmışız” diye konuştu.

Yeni strateji 3 ana sacayağı üzerine kuruluyor

Gelecek dönemde de Türkiye'yi bir üst lige taşımak üzere yeni bir strateji için düğmeye bastıklarını kaydeden Albayrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın koyduğu vizyon çerçevesinde Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olması için hareket edecek bir stratejileri olduğunu ifade etti. Son 10 yılın ortalama enerji ithalatının maliyetinin 44 milyar dolar, maden ithalatının da 10,6 milyar dolar olduğunu dile getiren Albayrak, yaklaşık 55 milyar dolarlık bir enerji ithalatının yapıldığına ve bunun cari açık açısından çok önemli bir noktada bulunduğuna işaret etti.

Albayrak, "Bu resmi sadece enerji politikaları ölçüsünde değil, büyüyen Türkiye'nin ekonomik altyapısı, özel sektörü ve bölgesel ve küresel bir oyuncu olması noktasında da stratejik vizyona ihtiyacımız var. Toplam elektrik tüketimimizin kırılımdaki payı çeşitlendirilmesi ve dengeli portföy oluşturulması noktasında kat edecek mesafemiz var. Kaynak çeşitliliği noktasında 2015'te yaşananlardan sonra almamız gereken mesafeler var. Son bir yılda gayri resmi olarak başlattığımız bu sürecin altyapısını nakış gibi örmeye başladık. İthalata bağımlı olduğumuz çeşitlilik anlamında yerli kaynakların payının artırılması noktasındaki yerli kaynaklardan elektrik üretimini 2016'da yüzde 49,3'le en yüksek seviyeye çıkardık. Bu durum, elektrik üretimindeki dışa bağımlılığımızı belli bir noktaya taşıdı. Bundan sonra hedef en az 3'te iki. Yerli kömürden elektrik üretimini de yüzde 23'le en yüksek seviyede arttırdık. Koskoca Türkiye'de darbe olmuş, Türkiye yüzde 3 büyüyor. Kamusuyla özeliyle tüm paydaşlarıyla yoluna devam ediyor. Buna kararlılıkla devam edeceğiz" dedi.

Güçlü ekonomi ve ulusal güvenlik olmak üzere yeni politikanın temelini iki unsurun oluşturduğunu kaydeden Albayrak, "Enerjideki bağımlılık stratejisini doğru ve güçlü yönetirseniz ulusal güvenliğiniz de o ölçüde güçlü bir diplomasiye ve dış politikaya pencere açar" dedi. Albayrak, söz konusu stratejinin “arz güvenliği”, “yerlileştirme” ve “öngörülebilir piyasa” olmak üzere üç ana sacayağının bulunduğunu kaydetti.

Elektrik iletim ve dağıtımına 5 yılda 30 milyar TL’lik yatırım yapılacak

Albayrak, bu strateji içinde en önemli unsurlardan birinin elektrik iletim ve dağıtımına yapılacak yatırımlar olduğunu vurguladı. Bundan sonraki süreçte elektrik üretim yatırımları değerlendirilirken bölgedeki arz-talep dengesine bakılacağını anlatan Albayrak, "Bir enerji projesini önceliklendirirken, o sahanın verimlilik noktasında makul olup olmadığı, bölgenin o yatırımı talep edip etmediği gibi kriterler değerlendirilecek. Tüm bu çerçevede, iletim ve dağıtım altyapısıyla uyumlu bir üretim altyapısını oluşturacağız” dedi.

Bakan Albayrak, elektrik iletim ve dağıtımları için 5 yıllık süreçte 30 milyar TL’lik bir bütçe ortaya konulduğunu ve bu rakamın 18 milyar TL’sinin dağıtımda özel sektör tarafından, 12 milyar TL’sinin de Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) bünyesinde yapılacağına dikkat çekerek bu alanda yapılacak yatırımların sıkı bir takip ve koordinasyon ile değerlendirileceğini vurguladı. Albayrak, "Ayrıca, ilk olarak ulusal SCADA sistemi ikinci olarak da siber atakları önleme merkezimizi kuracağız. Tüm enerji altyapımızın yazılım süreçleri için ulusal bir SCADA sistemi için süreci başlattık. Siber atak altyapısını da dünya standartlarının üzerine çıkarmak zorundayız. Bu noktada da önemli bir yatırım sürecine yürüyoruz" dedi.

Rüzgar ve güneşte kritik adımlar atıldı

Albayrak, geçen ay güneş enerjisinde yapılan ihalenin benzerinin rüzgarda da gerçekleştirileceğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Yerlileştirme, yerli üretim ve Ar-Ge başta olmak üzere rekabetçi, özel sektörü de oyuna dahil ederek Türkiye'nin bir oyuncu olması için önünü açmamız lazım. İki kritik adım attık biri güneşte diğeri rüzgarda. En büyük hayallerimden birisiydi güneş ihalesi. Çıkan netice çok ümit ve mutluluk verici. İthal panellerden üretilen elektriği 19,5 cente alan Türkiye, bu ihaleyle birlikte 6,99 cente düşürerek maliyeti 3'te birine indirdi. O sahada panellerle ilk yıl yüzde 60, takip eden yılda yüzde 70 yerlilik oranıyla olacak şekilde yatırım yapılacak. Ar-Ge ile yüzde 80 yerli mühendis zorunluluk şartı var. Burada kritik olan husus yan sektörlerle birlikte Türkiye'deki önemli bir pazar gelişecek. Rüzgar YEKA'sı için şartname inşallah bir iki hafta içinde açıklanacak. Dünyadaki birçok büyük rüzgar üreticisi firmalarla görüştük, hepsinin de ilgili olduğu görüşmeler neticesinde şartnameyi açıklayacağız inşallah. Bu yaz bitmeden YEKA uygulamasını rüzgarda da hayata geçireceğiz. Yaklaşık 8 bin kalem kırılımı olan rüzgar türbini teknolojisinde muazzam bir yerlileştirmenin önünü açacağız. Bu şekilde sadece maliyet düşmeyecek iç talep karşılanmayacak, aynı zamanda bölgedeki rüzgar ve güneş potansiyelini de harekete geçirecek bir stratejinin önünü açacağız."

Milli Enerji ve Maden Politikası, doğal gaz, maden ve kömür gibi sektörlerde de önemli ve yeni yatırımları barındırıyor.

Rüzgarda YEKA ihalesi Temmuz sonunda gerçekleştirilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, bugün Kanal 24’te canlı yayına katılarak enerji piyasalarındaki gelişmeler ile ilgili bilgiler verdi. Türkiye'nin milli enerji stratejisi çerçevesinde güneş enerjisine ilişkin adımları tamamladığını kaydeden Bakan Albayrak, "Rüzgar YEKA'yı da inşallah hazırlıyoruz bitireceğiz demiştik. Nasipse bugün şartname resmi gazeteye gönderiliyor. 27 Temmuz zannediyorum, temmuz sonu itibarıyla yarışmayı, ihaleyi hayata geçiriyoruz. 27 Temmuz'u takip eden günlerde bir de bakacağız ki rüzgarda da bu adımı atıp, yine bin megavatlık bir yapıyla ve ötesinde yüzde 65'ten fazla yerlilik, yüzde 80'den fazla yerli mühendis şartıyla birlikte bu süreç ilerleyecek” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın özel röportajının tamamını buradan izleyebilirsiniz.

Kaynak: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı / AA

Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) hizmet vermekte olduğu bölgesinde yaşayan tüm vatandaşların hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor. UEDAŞ Mobil Uygulaması kısa sürede binlerce kişi tarafından indirildi.

Hizmet kalitesini sürekli iyileştiren UEDAŞ, teknolojik yatırımlarından biri olan mobil uygulama ile kullanıcıların hayatını kolaylaştırıyor. Uygulama; planlı kesintiler, anlık kesintiler ve abonelikleri ile ilgili bilgilere hızlı ve pratik kullanım özellikleriyle kısa sürede müşterilerin büyük beğenisini kazandı.

Uygulamada ‘çevrimiçi’ müşteri desteği sağlanıyor
Her yerden ulaşılabilen uygulama şu ana kadar 15 bin kişi tarafından indirildi. Vatandaşlara kolaylık sağlamak için başlatılan bu uygulama ile kullanıcılar ‘Canlı Destek’ bölümünden tüm istek, öneri ve şikayet bildirimlerini anlık olarak müşteri temsilcisine iletebiliyor.

UEDAŞ Kurumsal İletişim Müdürlüğü’nden konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, iOS ve Android işletim sistemine sahip cep telefonlarında kullanılabilen uygulama sayesinde kullanıcıların planlı kesintiler, anlık kesintiler ve abonelikleri ile ilgili bilgilere rahatlıkla ulaşabildiğini aynı zamanda müşteri İşlem yetkilileri ile de iletişim kurabildiği belirtildi.
Kullanıcılar sistemde kayıtlı adresleri, o an bulundukları bölge veya farklı bir adres için elektrik kesintisi, aydınlatma, arıza kaydı ve acil durumlar konusunda kayıt oluşturabiliyor. Mobil cihazlardan oluşturulan kayıtlar anında çağrı merkezimize ve saha ekiplerimize iletilerek taleplerin hızlı bir şekilde giderilmesi sağlanıyor. Müşteriler yaptıkları şikayet ile ilgili son durumu cepten, web sitesinden ve çağrı merkezinden kolaylıkla öğrenebiliyor. Oluşturulan kayıtlar bilgi sistemi üzerinden anında sisteme kaydedilerek sahaya aktarılıyor. Planlı Kesintiler bölümünden planlı bakım, onarım çalışmaları nedeniyle yapılacak kesintilerden 48 saat öncesinde haberdar olunabiliyor. Mobil uygulama, ‘Aboneliklerim, Planlı Kesintiler, Başvurularım, Anlık Kesintiler, Anketler, Canlı Destek’ bölümlerinden oluşuyor.

UEDAŞ’ın müşteri ilişkileri alanındaki teknolojik yatırımları devam edecek.

Birleşik Krallık’ta güneş santrallerinden üretilen elektrikte yeni bir rekor kırıldı ve 08 Nisan 2017 tarihinde 8 bin megavat ile en yüksek üretim miktarına ulaşıldı.

Birleşik Krallık'ın ulusal enerji şebeke idaresi National Grid’in verilerine göre, ülkedeki güneş enerjisi çiftliklerinden elde edilen elektrik üretimi geçtiğimiz cumartesi günü en yüksek seviyeye ulaştı. Yerel saatle 12:30’da 8 bin 30 megavatlık elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirildi.

National Grid, bu gelişmeyi “Önemli bir kilometre taşı” olarak niteledi. Bir önceki rekor 25 Mart tarihinde gerçekleşmişti ve güneş enerjisinden 7 bin 670 megavatlık elektrik üretilmişti.

Güneş enerjisi yatırımları, ülkede son yıllarda büyük gelişme gösterdi. Ülke Enerji Bakanlığı’nın tahminlerine göre, 2.6 milyon eve elektrik sağlayabilecek 11,7 gigavatlık kapasite oluşturuldu.

Kaynak: www.platts.com

Belçika’da bir işletme okulu olan Vlerick Business School, Avrupa’da elektrik dağıtım hizmeti sağlayan 2 bin 300’den fazla elektrik dağıtım şirketine 2020 yılına ilişkin öngörülerini sordu. Ankete katılan şirketler, EDAŞ’ların iş yapış biçimlerinin değişeceğini ve sadece elektriğe odaklanmayacağını, aynı zamanda başka alanlarda da (su, telekom, doğal gaz vb.) faaliyet göstereceği tahmininde bulundu.

Vlerick Business School, Avrupa’da elektrik dağıtım hizmeti sağlayan 2 bin 300’den fazla elektrik dağıtım şirketine 2020 yılına ilişkin öngörülerini sordu ve bu öngörüleri “Avrupalı Elektrik Dağıtım Şirketleri 2020 Görünümü” başlıklı raporda bir araya getirdi.

Bu şirketlerin yüzde 65’i önümüzdeki dönemde elektrik dağıtım şirketlerinin sadece elektriğe odaklanmayacağını, aynı zamanda başka alanlarda da (su, telekom, doğal gaz vb.) faaliyet göstereceğini öngörüyor. Ankete katılan şirketlerin yüzde 77’si yatırımların artmasını beklediğini belirtiyor.  EDAŞ’ların yüzde 72’si varlık odaklı olmaktan çok hizmet odaklı olacaklarını kaydediyor.

Rapora göre şirketler şu değerlendirmede bulundular:

Raporun ve elektrik dağıtım şirketlerinin yanıtlarının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Samsun, Ordu, Çorum, Sinop, Amasya illerinde faaliyet göstermeye başladığı günden bu yana uluslararası standartlarda elektrik dağıtımı kalitesini hedefleyen YEDAŞ, şebeke yapısında, teknoloji, Ar-Ge faaliyetlerinde ve Çağrı Merkezi alanında yenilikçi uygulamalar ve yatırımlarla geliştirmeler yapmaya devam ediyor. Bu kapsamda 2016 yılında 141 Milyon 214 Bin 873 TL şebeke yatırımı; 43 Milyon 093 Bin 775 TL teknoloji yatırımı; 10 Milyon 392 Bin 058 TL çevre güvenlik yatırımı; 2 Milyon 907 Bin 275 TL sayaç yatırımını hayata geçirdi. 2017 yılında ise 240 Milyon 031 Bin 378 TL şebeke yatırımı; 21 Milyon 789 Bin 157 TL teknoloji yatırımı; 11 Milyon 700 Bin TL çevre güvenlik yatırımı; 5 Milyon 562 Bin 463 TL sayaç yatırımı yapmayı planlıyor.

2017 yılı tesis yatırım planında büyük oran, kırsal & şehir havai hat yatırımlarının

Şebekenin yaşayan, dönüşen bir yapıya sahip olduğuna dikkat çeken YEDAŞ Genel Müdürü Rıdvan Aktürk, tesis yapısında ekonomik ömrünü tamamlamış yapılarda iyileştirmeler yaptıklarını açıkladı. Farklı sebeplere bağlı olarak hasar gören direklerin değiştirildiğini; açık olan elektrik dağıtım bölümlerinin izole edilerek can ve mal güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmalar yapıldığını anlattı. Son yıllarda kent merkezlerinin yanı sıra ilçelerde de yerleşimin gelişmesi ile birlikte önemli aydınlatma ve tesis yatırımı yapıldığını ifade etti. Toplam 18 Milyon 920 Bin 816 TL enerji nakil hattı; 135 Milyon 676 Bin 094 TL kırsal&şehir havai hat; 12 Milyon 901 Bin 594 TL aydınlatma; 39 Milyon 308 Bin 890 TL yeraltı şebekesi; 18 Milyon 444 Bin 761 TL trafo ilave&güç artışı; 14 Milyon 779 Bin 205 TL dağıtım merkezi kabin yatırımı yaptıklarının bilgisini verdi.

YEDAŞ Genel Müdürü Rıdvan Aktürk, “ Müşteriye ulaştığımız noktalarda elektrik dağıtım kalitesi ve sürekliliğini sağlamak amacıyla kurum ve kuruluşların alt yapı çalışmalarını analiz ederek, kapasite artışı, yeni şebeke yapımı gibi ihtiyaçları değerlendirip, enerji taleplerini karşılamaya yönelik 5-10 yıllık yatırım planlarımızı oluşturduk. Şehir merkezlerinde, iletim hatlarının, doğal veya beşeri faktörlerden etkilenmemesi amacıyla açık hatları yeraltına alıyoruz. Kullanım ömrünü tamamlamaya yaklaşmış olması sebebiyle kesintilere neden olan hatları yeniliyoruz. 2011- 2016 yılları arasında şebekenin kaynak tarafında oluşacak ve geniş bölgeleri etkileyecek kesintileri önlemek amacıyla kaynak tarafında OG yatırımlarımızı tamamladık. 2016 – 2017 yıllarında kırsal ve merkezde tedarik sürekliliğine yönelik yatırımlar toplam yatırımların yaklaşık üçte ikisini (2/3) oluşturmaktadır. Bu kapsamda merkez ilçe ve kırsaldaki hatların iyileştirilmesine öncelik vererek enerjinin en uç noktadaki kullanıcıya kadar kesintisiz sürekli dağıtımına yönelik planlamalarımızı oluşturduk. Ekonomik ömrünü tamamlamış ve hizmet kalitesinin düşmesine sebep olan şebeke ve tesisin iyileştirilmesine öncelik veriyoruz. ” dedi.

5 ilde toplam 3.734 mahalle ve köyde bakım çalışması yaptık

34.394 km2 alanda elektrik dağıtım şebekesinde, toplam 6 Milyon 232 Bin 435 TL değerinde bakım yaptıklarını ifade eden YEDAŞ Genel Müdürü Rıdvan Aktürk, Samsun’daki köy /mahallenin yarısında bakım çalışmalarını tamamladıklarını belirtti. Ordu’da 759; Sinop’ta 1.629; Çorum’da 501; Amasya’da 387; toplamda 3.734 mahalle ve köyde bakım onarım çalışmasını tamamladıkları bilgisini verdi. Tedarik sürekliliğinin sağlanması amacıyla 5 ilde 18 bakım ekibi oluşturduklarını ve sorun teşkil eden hatların bakım çalışmalarının yapıldığını açıkladı. 1000 km’lik enerji nakil hattı altında bulunan ağaçların ve ormanlık alanlarda enerji nakil hatları altından geçen, enerji nakil hatlarına temas eden ağaçların budama ve temizlik işlerinin bütün hızıyla devam ettiğini söyledi. 2017 yılı içinde arıza, onarım bakım çalışan sayısının 671’den 809’a; araç sayısının ise yenilenerek 146’dan 176’ya çıkartıldığını açıkladı. Ayrıca ekonomik ömrünü doldurmuş eski teknoloji armatürlerin dönüşüm projesinin devam ettiğini ifade etti.

2017 yılında Samsun’da abone başına 135,83 TL yatırım planlanıyor

YEDAŞ, Samsun’da 2011 – 2015 yılları arasında kişi başına 174,31 TL yatırım gerçekleştirdi. 2016 yılında ise kişi başına düşen yatırım miktarının 57, 83 TL olarak gerçekleştiğini açıklayan Genel Müdür Rıdvan Aktürk, bu rakamı 2017 yılında 78, 98 TL’ye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Abone başına 2011 – 2015 yılları arasındaki yatırım tutarının 299,77 TL; 2016 abone başına yatırım tutarının 99,46 TL olarak gerçekleştiğini, 2017 yılında ise 135,83 TL tutarında yatırım yapmayı planladıklarını söyledi.

Akıllı şebeke yolunda teknoloji entegrasyonunda hızla ilerliyoruz

Elektrik dağıtım şebekesinin tedarik sürekliliği ve kalitesi açısından dijitalleşme ve akıllı şebeke uygulamalarının büyük önem taşıdığına dikkat çeken YEDAŞ Genel Müdürü Rıdvan Aktürk, “2016 yılında toplam yatırımın %20’sini teknoloji yatırımlarına ayırdık ve 43 Milyon 093 Bin 775 TL değerinde yatırım yaptık. Akıllı şebeke yatırımı kapsamında ISU, OSOS, GIS, SCADA, SAP/PM sistemlerinin entegrasyonu yönünde büyük ilerlemeler kaydettik. Akıllı şebeke ile birlikte sahada yaşanan değişikliklere ait verilere farklı kanallar üzerinden erişim sağlayarak ilişkilendirebileceğiz ve daha hızlı müdahale edebileceğiz. Şebekenin değişik parçaları birbiriyle etkileşim içinde olacak ve izleme sistemleri üzerinden düzenli veri akışı sağlanacak. Şebekede yaşanan değişiklikler gerçek zamanlı izlenerek meydana gelebilecek sorunlar önceden tespit edilebilecek ve çözüme yönelik hızlı aksiyon alınacak.” dedi.

Sahada yaşanan arızaları anında tespit edebilmek amacıyla saha sevk operatörleri ile hizmet veriyoruz

Mevcut teknolojik uygulamaların daha etkin ve verimli kullanılması amacıyla Saha Sevk Merkezi ve Saha Sevk Operatörü kadrosu oluşturduklarını belirten Genel Müdür Rıdvan Aktürk, Şubat ayı itibariyle 3 grupta 50 çalışana 4000 saat, SAP/PM, SCADA, GIS, OSOS, Smart Feeder kullanımı hakkında teorik ve uygulamalı eğitimler verdiklerini söyledi. Sayın Aktürk, “5 ilde, 7/24 sürekli hizmet vermeye başlayan Saha Sevk Operatörleri, SAP/PM, SCADA, GIS, Smart Feeder, OSOS üzerinden gelen arıza bilgilerini değerlendirerek, arızayı anında tespit ediyor. İlgili lokasyonu harita üzerinden detaylı bir şekilde belirleyerek, en yakın ekibi, arızanın giderilmesi amacıyla bölgeye yönlendiriyor. Müşteri arıza bildirimlerinden bağımsız; izleme sistemlerinden, gerçek zamanlı ulaşan bilgiye dayanarak hızlı aksiyon alınması, hem müşteri memnuniyetini hem de operasyonel verimliliği beraberinde getiriyor.” dedi.

Big data ile tüketici tüketim ve trafo tüketim bilgileri karşılaştırılarak kaçak ve arıza tespiti yapılacak     

Sektörde öncü dağıtım şirketi kimliğinin, sürdürülebilirliğini sağlamak ve uluslararası standartlarda hizmet vermek amacıyla Ar-Ge faaliyetlerine devam ettiklerini ifade eden YEDAŞ Genel Müdürü Rıdvan Aktürk, EPDK tarafından desteklenen Big Data projesini geliştirmeye başladıkları bilgisini verdi. “OSOS, CBS, SAP sistemlerinden hem sahadan hem de kurumsal veri tabanından; finans, insan kaynakları, kesintiler, müşteri teknik hizmetleri ile ilgili pek çok verinin akışı başlamıştır. Big Data projesi ile oluşturulacak algoritma üzerinden bu sistemlerden gerçek zamanlı olarak alınan enerji bilgisi şebekeden çekilen akım, yük, gerilim, güç katsayısı gibi kritik değerler, kesinti sayıları, kesinti süreleri, kesinti noktası lokasyonu ile kaçak kullanım ve arıza noktası tespit edilmek üzere veri birleştirme çalışmaları yapılmaktadır. Üzerinde çalıştığımız Big Data Projesi ile operasyonel iş süreçlerimizi geliştirmek amacıyla en kısa sürede ihtiyaç duyulan verileri ve kaynağını tespit edeceğiz. Bir sonraki adımda iş gücü yönetimi, enerji yönetim sistemi gibi diğer sistemleri de dikkate alarak operasyonel süreçlerde verimlilik ve bunun sonucunda da müşteri memnuniyeti sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.

Elektrik dağıtım şebekesinde, aydınlatma ve dağıtım trafo panolarında kurulumu yapılan Otomatik Sayaç Okuma Sistemi sayesinde AG trafo bölgesi bazında tüketimi ve SCADA sistemi üzerinden arıza/kesinti verilerini gerçek zamanlı olarak aldıklarını belirten YEDAŞ Genel Müdürü Rıdvan Aktürk, data analitiği sayesinde tüketicilerin tüketim bilgileri ile ana trafo tüketim bilgilerinin karşılaştırılabilmesi için algoritma oluşturduklarını açıkladı. Kaçak elektrik kullanımının yanı sıra sayaç ve şebeke topolojisi takibi ile algoritmaya ulaşan “enerji kesik bilgisi” nin YEDAŞ kesinti yönetimi DMS ve SAP PM(Plant Maintenance) sistemine girdi sağlanacağı bilgisini verdi. Ayrıca arıza yönetim sistemlerine ulaşan verinin, iş gücü yönetim sistemine de aktarılması ile saha ekiplerinin daha hızlı yönlendirilerek arızalara müdahale süresinin kısalacağının altını çizdi.

2016 yılında iletişim kanallarımızı geliştirdik

Müşteri memnuniyetinin birinci koşulunun güven, düzenli bilgi akışı ve sağlıklı iletişim olduğuna dikkat çeken Genel Müdür Rıdvan Aktürk, “ 2016 yılında YEDAŞ 186 Mobil Uygulamayı geliştirdik. YEDAŞ 186 Mobil uygulama üzerinden kullanıcılara planlı kesinti bilgilerini 48 saat öncesinde iletiyoruz. Çağrı merkezimizi büyüterek 151 müşteri temsilcisi ile hizmet vermeye başladık. 0530 1060 186 numaralı WhatsApp ve BİP destek hattını oluşturduk ve bu kanal üzerinden gelen bildirim, talep, şikayetlere de hızlı dönüş sağlıyoruz. İletişim kanallarımız üzerinden müşteriler, resim, konum, video ile talep, şikayet ve önerilerini bizlere iletebiliyorlar. Ayrıca sosyal medya kanallarımızı da aktif olarak kullanıyor, gelen talep ve bildirimlere hızlı cevap veriyoruz. Tüketici Hizmetleri ve Çözüm Merkezi kapsamında, www.sikayetvar.com sitesinde elektrik dağıtım sektöründe, müşterilere en hızlı dönüş yapan ve müşterilerden en fazla teşekkür alan, çözüm üreten firmalar arasında 1. sıradayız. 2017 Mart ayı sonu itibariyle Çağrı Merkezi Ulaşılabilirlik Seviyesi geçen yıl Mart ayına oranla %12 iyileşme göstererek  %99,33 olmuş; müşteri cevaplama hızı 24 sn’den 3 sn’ye düşerek büyük bir ilerleme yaşanmıştır.” dedi.

Çalışan memnuniyeti ve iş sağlığı güvenliğine önem veriyoruz

Müşteri memnuniyetinin çalışan memnuniyeti ile doğru orantılı olduğuna dikkat çeken Genel Müdür Rıdvan Aktürk, “Çalışanların kendilerini ifade edebilecekleri uygulamalar geliştiriyoruz. Kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak eğitimler düzenliyoruz. Aklımda Fikrimde YEDAŞ uygulaması ile iş süreçlerine aktif katılımlarını sağlayacak bir platform oluşturduk. Düzenli periyodlarla belirlenen konularda çalışanlardan gelen önerileri değerlendiriyor, Çalışan Kurulu tarafından uygun görülenleri iş süreçlerimize entegre ediyoruz. Şirket hedef ve stratejileri doğrultusunda insan kaynağını, yetkinlikleri bakımından sürekli geliştirerek değişimi ve gelişimi destekleyen; esnek, duyarlı ve demokratik bir iş ortamı yaratıyoruz. Dünyaca ünlü “Bağımsız Çalışan” araştırma şirketi olan Aon Hewitt tarafından bu yıl 10. kez gerçekleştirilen Çalışan Bağlılığı Anketi sonuçlarına göre  “En İyi İş Yeri” ödülüne layık görüldük.” dedi.  Çalışanların güvenli ve sağlıklı bir ortamda çalışmalarına özen gösterdiklerini ifade eden Sayın Aktürk, iş sağlığı güvenliği açısından iyileştirmeler yaptıklarını belirtti.

Haftanın Makalesi
Tarife tasarımında en iyi uygulamalar
Hazırlayan: Ahmad Faruqui, Phil Hanser ve Neil Lessem

“Tarife tasarımında en iyi uygulamalar başlıklı sunumda, elektrik dağıtımında tarifelerin nasıl oluştuğu ve tarife tasarımının neden önemli olduğu anlatılıyor. Sunumda, tarifelerin tasarımında 5 temel ilke olduğu da vurgulanıyor. Bu 5 temel ilke ekonomik verimlilik, eşitlik, gelir yeterliliği ve istikrarı, fatura istikrarı ve tüketici memnuniyeti olarak sıralanıyor.
Sunumun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Dünyanın Elektrik Gündemi

  • Norveç’te kısa mesafelerde fjordlarda elektrikli feribot denemeleri başladı. Elektrik ve hibrit feribotlar kullanılması gündemde. 800 kWh, 11 tonluk piller kullanan sistem, günlük 34 kere 20 dakikalık geçişte 150 kWh kullanıyor. Ama şarj için bağlandıkları yerlerin nüfusu az olduğundan orada da pil var.
  • McKinsey’e göre 1kg tekstil ürünü 23 kg gaz emisyonu üretiyor.
  • Kentuck Kömür müzesinin tepesine enerji maliyetlerini düşürmek için güneş panelleri konuyor.
  • Euroelectric bünyesindeki ülkeler ve alt katılımcıları olan sektör temsilcileri ile birlikte, Polonya ve Yunanistan hariç olmak kaydı ile 2020 sonrasında kömür santrali kurmama konusunda ortak niyet bildirimi yapıldı.
  • Dünya Bankası’nın açık erişim olarak sunmaya başladığı “GLOBAL SOLAR ATLAS” da tüm dünya üzerine istediğiniz koordinatlarda irradiation ve PV çıkış değerlerine ulaşabilmek mümkün. Buna ek olarak GHI, DNI, DIF, GTI, OPTA, TEMP, ELE değerlerine ulaşabiliyor. Hatta bu veriler neticesinde optimum çıkış gücünü de hesaplayan bir optimizasyon programı dahi mevcut. Sapmalar elbette olacaktır lakin bu ölçekte benim gördüğüm en faydalı açık erişim veri portalı şu ana kadar.
  • Rüzgâr& Güneş santrallerinin smart grid ve teknolojik gelişmeler ile birlikte baseload olabileceğinin tartışıldığı okurken çok keyif aldığım bir makale.
  • Bugün bitirmeye çalıştığım video “Sürdürülebilir enerji geleceği için Quantum çözümler(İngilizce)”.

Kaynak :http://barissanli.com/eak/