Elder

Mesleki Eğitimin Yeni Adresi, “Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi”

Mesleki Eğitimin Yeni Adresi, “Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi”

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) öncülüğünde yürütülen "Elektrik Dağıtım Sektöründe Mesleki Eğitim ve Öğretim Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezinin Kurulması Projesi”nde, 25 ay gibi bir sürede hedeflere ulaşıldı.

Projenin tamamlanması nedeniyle düzenlenen kapanış toplantısında konuşan Elder Genel Sekreteri Fakir Hüseyin Erdoğan, “Sektörümüzü daha da ileriye taşımak için üyelerimiz olan elektrik dağıtım şirketleri ile iş birliği içinde pek çok çalışma yürütüyor, sektörün ihtiyacı olan adımları atmaya gayret ediyoruz. Bugün bir araya gelmemize vesile olan, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Elektrik Dağıtım Sektöründe Mesleki Eğitim ve Öğretim Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezinin Kurulması” isimli projemiz, bu amaç doğrultusunda geliştirilen en çarpıcı çalışmalardan biri” dedi.

Projenin temel amacını, elektrik dağıtımı alanında verilen örgün mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin arttırılması için, kamu, sivil toplum ve özel sektör iş birliğiyle, sürdürülebilir bir “Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi” kurmak olarak özetleyen Erdoğan, bu hedef doğrultusunda 25 aylık süreçte yapılan çalışmaları şöyle sıraladı:

  • “Öncelikle Elder bünyesinde, Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı mesleki ve teknik okullarda elektrik dağıtımına ilişkin alanlarda eğitim veren öğretmenlerimizin mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla bir Mesleki Eğitim ve Öğretim Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi kurduk. Ardından bu merkezi ihtiyaçlar doğrultusunda gerekli araç ve ekipmanlarla donattık.
  • Elektrik – elektronikle ilgili mesleki ve teknik eğitim veren 163 öğretmenimize 8 farklı elektrik dağıtım şirketimizin eğitim alanlarında 10 günlük işbaşı eğitimi verilmesini sağladık.  Böylece öğretmenlerimiz; dağıtım şebekelerindeki uygulamaları, teçhizatları, fonksiyonlarını, manevra ve şebeke donanımlarını pratik olarak görme, tanıma fırsatı buldu.
  • Yetkinlik merkezimiz bünyesinde “e-Öğrenme Platformu”nu hayata geçirdik. Elektrik dağıtım şebekeleri özelinde, operasyonel anlamdaki şebeke varlıklarının işleyişine ilişkin 10 modülden oluşan teorik konuları içeren bir e-öğrenme programını öğretmenlerimizin kullanımına sunduk. Burada küçük bir hatırlatma yapmak isterim. E- Öğrenme Platformumuz, proje sonrasında da talep eden kullanıcılara açık olacak. Böylece, mesleki eğitim alanındaki faaliyetlerimizin sürdürülebilirliği sağlanacak.
  • Yine proje kapsamında elektrik – elektronik alanında eğitim veren 35 öğretmenimiz ve Elder’den 5 çalışma arkadaşımızın, İspanya’da, yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi ve dağıtımı alanında bir haftalık işbaşı eğitim programına katılmasını sağladık.
  • Türkiye çapında 20 adet mesleki ve teknik liseyi ziyaret ederek elektrik dağıtımı alanındaki mesleki eğitim ve kariyer olanaklarıyla ilgili bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdik. Bu faaliyet kapsamında 1.336 dokuzuncu sınıf öğrencisine ve öğretmenlerine ulaşmış olmak bizleri heyecanlandırdı.
  • Proje çerçevesinde Elder olarak, elektrik dağıtım şirketleri ile mesleki ve teknik liseler arasında elektrik dağıtımı alanındaki mesleki eğitimin desteklenmesine yönelik 5 iş birliği protokolü imzaladık.
  • Elder çalışanları ve paydaşlarının kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla yüz yüze ve online eğitim programları organize ettik.”

“Bugün, bir süredir hep birlikte yürüttüğümüz, sektörümüz için oldukça büyük değer taşıdığına inandığım projemizi başarı ile sonlandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diyen Erdoğan, “Proje etkilerinin uzun vadeli olacağına inandığımı ve gelecekteki çalışmalarımız ile sürdürülebilirliğini sağlama azminde olduğumuzu bilmenizi isterim. Projemizin uygulama sürecinde desteklerini esirgemeyen, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüze, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğümüze, bizlere tesislerini açan, değerli zaman ve imkanlarını seferber eden elektrik dağıtım şirketlerimize, yöneticilerine, personeline ve Elder’deki çalışma arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunarım” değerlendirmesinde bulundu.