Elder

Big Bang Sahnesinde 4 Girişimciye 1 Milyon TL’lik Elder Özel Ödülü

Big Bang Sahnesinde 4 Girişimciye 1 Milyon TL’lik Elder Özel Ödülü


“Hayal et, Cesaret et, Yap” mottosuyla 12. kez yatırımcı ve girişimcileri 13-14 Aralık’ta Uniq İstanbul’da buluşturan Big Bang Startup Challenge, bu yıl TOP 50 girişimi ile yine fark yarattı.  

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin (Elder) 2019 yılından buyana öncüsü olduğu Big Bang Enerji Sahnesi'nde, Elder'in 1 milyon TL değerindeki ödülü 4 farklı girişim arasında paylaşıldı. Projeleri ile fark yaratan Rumitech, Regenas, Captanomy ve Powea girişimleri 1 milyon TL’lik Elder özel ödülünü paylaştı.

Enerjim Sensin Programı kapsamında, EPDK ve Elder tarafından desteklenen Big Bang Startup Challenge Enerji Sahnesi'nin açılışını EPDK Başkan Danışmanı Dr. İbrahim Öz ve Elder Genel Sekreteri Özge Özden yaptı. Açılışta yaptığı konuşmada “Elder olarak, gençlerimizin, fikir ve girişimleriyle ülkemizin geleceğinin mimarları olduğuna inanıyoruz” diyen Özge Özden, “Bu inançla dernek olarak genç girişimcilerimize Enerjim Sensin Programı ile verdiğimiz nakit ödül tutarı 3,1 milyon TL’yi buldu. Sahneye çıkarak projelerini anlatma fırsatı bulan girişimcilerimiz diğer kurumların da ilgisini çekti ve 2,7 milyon TL tutarında ek yatırım aldılar.  Girişimcilerimiz bu can suyu nakit ödüller ile iş fikirlerini büyüttüler. Ciroları 155 Milyon TL’ye ulaşırken, sağladıkları istihdam ise 500 çalışanı aştı. Dönüp baktığımızda desteklediğimiz girişimlerin yatırımlarının 135 milyon TL’yi aşarken, değerlemelerinin 2,5 milyar TL’yi geçtiğini görüyoruz. Elder olarak ulaştığımız büyüklükler ve desteklediğimiz girişimlerin başarıları ile gurur duyuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Geçen yıl 341 milyon TL değerinde ödül, nakit ve yatırım duyurulan Big Bang Startup Challenge sahnesinde bu yıl 3,5 kat üzerine çıkılarak 1,28 milyar TL’lik ödül, nakit ve yatırıma şahitlik edildi. İki gün süren etkinlikte girişimciler 8 sektörel dikey sahnesinde sunumlarını gerçekleştirdi. Big Bang Startup Challenge’ta ilk beşte yer almaya hak kazanan girişimler sırasıyla; Captanomy, RumiTech, Wyseye, Newky ve Powea oldu. İTÜ ARI Teknokent, girişimlere sunduğu desteklerin yanı sıra etkinlikte yatırımcı kimliğiyle de yer aldı. Big Bang sahnesinde sunum yapan 50 girişim arasından Newky’e 20 bin dolar, Soundbank’e 20 bin dolar ve Wyseye’a 25 bin dolar değerinde yatırım yaptı. Bunun yanı sıra İTÜ Çekirdek girişimlerinden Crowia, Kozalak, Optimimax, Porima, Teklifim Gelsin ve The Clico girişimlerinin yatırımları da ilk kez Big Bang 2023 sahnesinde duyuruldu. Etkinlikte ayrıca 2023 yılı içerisinde yatırım almış 83 İTÜ Çekirdek girişiminin yatırımları kutlandı.

İTÜ ARI Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, etkinlikte dünyadaki başarılı teknoloji ve inovasyon ekosistemlerinin hangi kriterlere bağlı olarak bu başarıyı elde ettiklerine dair yapılan araştırmalara değinerek, İTÜ ARI Teknokent’in başarısının da benzer kriterlerden kaynaklandığını vurguladı. Prof. Dr. Sağlamer konuşmasını “Ülkemizin geleceği siz gençlersiniz” diyerek bitirdi.

Big Bang Startup Challenge’ın ikinci gününün açılışında bir sunum gerçekleştiren İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş da “Kurulan ilk teknokentlerden biri olarak bu yıl 20. yılımızı kutluyoruz. Ülkemizin kuruluşundan itibaren üstlendiği teknolojiye dayalı milli kalkınma seferberliği kapsamındaki misyonumuzu devam ettiriyoruz. ‘Türkiye’deki Teknoloji Geliştirme Bölgeleri için örnek bir rol model yaratmak’ misyonuyla her zaman Birlikte İleriye anlayışını benimsiyoruz. İTÜ ARI Teknokent’i kurarken yaşayan, yaşatan, öğrenen ve de öğreten sinerjik bir ekosisteme dönüşmesini hayal ederek inşa etmiştik. Bugün geldiğimiz noktada hayallerimizin çok daha ötesine taşıdık bu yapıyı. O yüzden de kendimizi Global Ekosistem Kurucusu olarak konumlandırıyoruz. Kurduğumuz ekosistemin en önemli birimini ise, bu yıl UBI Global tarafından dünyanın en iyi üniversite kuluçka merkezi seçilen İTÜ Çekirdek oluşturuyor. İTÜ Çekirdek’i hayata geçirdiğimiz sene, yılda sadece 478 başvuru almışken şimdi yılda 7 bini aşan başvuru alıyoruz. O yıl sadece 11 girişimi destekleyebilmişken şu anda yılda 500’ü aşkın girişimi destekliyoruz. Big Bang’in ilk senesinde girişimlere yatırım hiç yapılmamıştı. Sağladığımız ödül ise sadece 100 bin TL idi. Geçtiğimiz seneye baktığımızda ise 341 milyon TL’lik ödül, nakit ve yatırımı girişimlerle buluşturduğumuzu görüyoruz. Bugün ise rekora imza atmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu başarı İTÜ ARI Teknokent ekibinin olduğu kadar paydaşlarımızın, mentorlarımızın, girişimcilerimizin, yatırımcılarımızın” dedi.